Wielkanoc 2021: jakie potrawy powinny się znaleźć w tradycyjnej święconce?
W tym roku Wielkanoc po raz kolejny będzie się odbywać przy pandemicznych obostrzeniach. Co według tradycji należy włożyć do święconki? Fot. Milos Drndarevic / 123RF
Reklama.
Choć zwyczaj święcenia wielkanocnych pokarmów znany jest w Polsce od VIII wieku, to powszechnie zaczęto go praktykować dużo później, w XIV wieku.
W 2021 roku, przez pandemię covid-19 nie będzie możliwe świętowanie w taki sposób, jak to miało miejsce przed laty. Kościół zezwolił jednak na to, by pokarmy w wielkanocnych koszyczkach święcić samodzielnie (episkopat.pl udostępnia nawet tekst modlitwy, którą należy wtedy wygłosić).
Co zatem powinno się znaleźć w koszyczku wielkanocnym?
  • JAJKA — a właściwie pisanki, najlepiej wielobarwne i ozdobione tak, jak nam się podoba (od zarania dziejów jajko symbolizowało odradzające się życie i płodność, a także zwycięstwo nad śmiercią).
  • CHLEB — symbol ciała Chrystusa. Zwykle wkłada się kilka kromek, które mają zagwarantować nam dobrobyt i pomyślność przez kolejny rok.
  • BARANEK (np. z masła) — jeśli ma czerwoną chorągiewkę, to symbolizuje wedle tradycji Chrystusa Zmartchwywstałego.
  • SÓL — wedle legendy ma odstraszać zło, a w praktyce przyda się do doprawiania wielkanocnych potraw.
  • PIEPRZ — czarny, zmielony lub w ziarnach (do posypania wielkanocnych jajek)
  • KIEŁBASA — wędlina, szynka itp. ma zapewnić nam wedle tradycji dostatek, płodność i zdrowie.
  • CHRZAN — symbol krzepy i siły fizycznej,
  • WODA — symbolizująca życie.
  • BABKA — babeczki z ciasta drożdżowego, serniki, makowce lub wielkanocne mazurki i inne domowe wypieki coraz częściej pojawiają się w wielkanocnych koszyczkach (wedle uznania).
  • Nie zapomnijmy o przykryciu koszyczka odświętną serwetką oraz udekorowaniu go bukszpanem! Smacznego!
    Czytaj także:
    logo