JAJKA — a właściwie pisanki, najlepiej wielobarwne i ozdobione tak, jak nam się podoba (od zarania dziejów jajko symbolizowało odradzające się życie i płodność, a także zwycięstwo nad śmiercią).
CHLEB — symbol ciała Chrystusa. Zwykle wkłada się kilka kromek, które mają zagwarantować nam dobrobyt i pomyślność przez kolejny rok.
BARANEK (np. z masła) — jeśli ma czerwoną chorągiewkę, to symbolizuje wedle tradycji Chrystusa Zmartchwywstałego.
SÓL — wedle legendy ma odstraszać zło, a w praktyce przyda się do doprawiania wielkanocnych potraw.
PIEPRZ — czarny, zmielony lub w ziarnach (do posypania wielkanocnych jajek)
KIEŁBASA — wędlina, szynka itp. ma zapewnić nam wedle tradycji dostatek, płodność i zdrowie.
CHRZAN — symbol krzepy i siły fizycznej,
WODA — symbolizująca życie.
BABKA — babeczki z ciasta drożdżowego, serniki, makowce lub wielkanocne mazurki i inne domowe wypieki coraz częściej pojawiają się w wielkanocnych koszyczkach (wedle uznania).