Ewa Wachowicz  — przepis na zakwas na żurek wielkanocny z razowego chleba
Wbrew pozorom przygotowanie własnego zakwasu na żurek wcale nie jest trudne. Wystarczy odrobina cierpliwości i... razowy chleb. Fot. Instagram.com/@ewawachowicz
Reklama.
Choć istnieje wiele sposobów na zrobienie smacznego żurku, bez którego nie mogą obyć się żadne Święta Wielkanocne — nawet te spędzane po raz kolejny bez grona najbliższej rodziny w czasie pandemii covid-19 — to ten, który proponuje była Miss Polonia (i rzeczniczka samego Waldemara Pawlaka), z pewnością jest warty tego, by go wypróbować.

Jak zrobić zakwas na żurek wielkanocny? Przepis Ewy Wachowicz

Lista składników:
  • mąka żytnia razowa typ 2000 (1 szklanka)
  • mąka żytnia razowa typ 1400 (1 szklanka)
  • 2 piętki razowego chleba
  • 4 ząbki czosnku
  • litr przegotowanej wody (letniej)
  • 2 szklanki przegotowanej wody (w temp. około 60 st. C)
  • Samo przygotowanie zakwasu żytniego na żurek jest banalnie proste, ale należy zacząć je co najmniej 4-5 dni przed dniem, w którym chcemy go użyć, bo musi odstać pewien czas w cieple, pod przykryciem, najlepiej w zaciemnionym miejscu.
    Zaczynamy od przesypania mąki razowej do osobnego słoja, do którego dolewamy ciepłej wody i mieszamy aż do uzyskania gęstej masy.
    Następnie znów zalewamy całość letnią wodą i dokładnie mieszamy.
    Na koniec dodajemy piętki chleba razowego oraz 4 ząbki czosnku i przykrywamy gazą. Po 4-5 dniach w ciepłym i ciemnym miejscu zakwas powinien być gotowy do tego, by dodać go do świątecznego żurku. Smacznego!
    Ewa Wachowicz nie kryje, że uwielbia jeść żurek na... śniadanie (nie tylko wielkanocne).

    Czytaj także:
    logo