Słowiańska "Nigella Lawson", czyli Ewa Wachowicz, od lat udowadnia, że świetnie gotuje, a swoją kulinarną pasją dzieli się ze wszystkimi, którzy... lubią jeść. Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć żurku, najlepiej własnej roboty. Zakwas, który jest niezbędny do powstania tej zupy, należy zrobić około 4-5 dni wcześniej, więc najwyższy czas zabrać się do pracy!
Choć istnieje wiele sposobów na zrobienie smacznego żurku, bez którego nie mogą obyć się żadne Święta Wielkanocne — nawet te spędzane po raz kolejny bez grona najbliższej rodziny w czasie pandemii covid-19 — to ten, który proponuje była Miss Polonia (i rzeczniczka samego Waldemara Pawlaka), z pewnością jest warty tego, by go wypróbować.
Jak zrobić zakwas na żurek wielkanocny? Przepis Ewy Wachowicz
Lista składników:
mąka żytnia razowa typ 2000 (1 szklanka)
mąka żytnia razowa typ 1400 (1 szklanka)
2 piętki razowego chleba
4 ząbki czosnku
litr przegotowanej wody (letniej)
2 szklanki przegotowanej wody (w temp. około 60 st. C)
Samo przygotowanie zakwasu żytniego na żurek jest banalnie proste, ale należy zacząć je co najmniej 4-5 dni przed dniem, w którym chcemy go użyć, bo musi odstać pewien czas w cieple, pod przykryciem, najlepiej w zaciemnionym miejscu.
Zaczynamy od przesypania mąki razowej do osobnego słoja, do którego dolewamy ciepłej wody i mieszamy aż do uzyskania gęstej masy.
Następnie znów zalewamy całość letnią wodą i dokładnie mieszamy.
Na koniec dodajemy piętki chleba razowego oraz 4 ząbki czosnku i przykrywamy gazą. Po 4-5 dniach w ciepłym i ciemnym miejscu zakwas powinien być gotowy do tego, by dodać go do świątecznego żurku. Smacznego!
Ewa Wachowicz nie kryje, że uwielbia jeść żurek na... śniadanie (nie tylko wielkanocne).