Co oznaczają symbole i kody na jajkach? Jak je odczytywać? [WIELKANOC 2021]
Co oznaczają numery, którymi znakowane są jajka? Oto wyjaśnienie, które może przydać się przed Wielkanocą (i nie tylko). Fot. jirkaejc/ 123 RF; Kamil Gozdan / Agencja Gazeta

Które jajka pochodzą od "szczęśliwej kury"? Przy popularnych "zerówkach" znajdziemy nie tylko informację o tym, że pochodzą z chowu ekologicznego, ale także oznaczenie kraju ich pochodzenia, kod województwa, a nawet dokładne dane na temat fermy, w której zniosła je kura. Brakuje tylko numeru... grzędy. Resztę można wyczytać z tajemniczego kodu, którego znaczenie dokładnie wyjaśniamy.

REKLAMA
  • Co znaczą poszczególne cyfry lub litery, którymi znakowane są jajka w Polsce?
  • Po czym można poznać, że jajko pochodzi z chowu ekologicznego, z wolnego wybiegu, chowu ściółkowego lub klatkowego?
  • Ile waży jedno jajko z oznaczeniem S, M, L i XL?
  • Podział jaj według klas i ich znaczenie.
  • 11-cyfrowy kod, który można znaleźć na jajkach, zwykle nie wzbudza większej uwagi klientów. Dużo częściej w wyborze najbardziej atrakcyjnych okazów pomaga ocena ich po wielkości, kształcie lub kolorze skorupek. Jeśli dobrze przyjrzymy się zapisom, którymi są znakowane, będziemy mogli dowiedzieć się o nich dużo więcej. Wystarczy tylko wiedzieć, co się za tym kryje.
    Co właściwie oznaczają poszczególne numery, które znajdują się na skorupkach jaj? Oto wyjaśnienie.

    Jak odczytywać kody numeryczne na jajkach? [ZNACZENIE]

    logo
    Co oznaczają numery, którymi znakowane są jajka? Oto wyjaśnienie Fot. NaTemat.pl

    Pierwsza cyfra dotyczy systemu hodowli.
  • 0 — oznacza jajko z produkcji ekologicznej /chowu ekologicznego (od "szczęśliwej kury", przebywającej na świeżym powietrzu i karmionej naturalnym pokarmem bez zbędnej chemii i antybiotyków, zwykle ich cena jest najwyższa
  • 1 — oznacza jajko z chowu na wolnym wybiegu (od kur, które mogą przebywać na powietrzu i karmione są naturalnym pokarmem, ale nie mają pełnej swobody i zamykane są w kurnikach, a ich pożywienie nie podlega takim restrykcjom, jak w przypadku hodowli ekologicznych)
  • 2 — oznacza jajko z chowu ściółkowego (kury, które je znoszą, żyją w zamknięciu i na co dzień przebywają na grzędach na halach ze słomianym podłożem, karmione są paszą, do której mogą być dodawane chemiczne dodatki sprzyjające przyrostowi masy)
  • 3 — oznacza jajko z chowu klatkowego (kury nie mają dostępu do świeżego powietrza i światła słonecznego, a nawet słomianej ściółki, obcina się im dzioby i pazury, by w ścisku nie poraniły się ocierając się o siebie, zwykle mają tak mało miejsca, że nie mogą rozprostować skrzydeł i karmione są paszą z chemicznymi dodatkami zwiększającymi ich masę; zwykle cena takich jaj jest najniższa).
  • Wbrew pozorom to właśnie jaja z numerem "3" zwykle są największe. Zawdzięczają to najcieńszej skorupce, która rozwija się przez to, że znoszące je kury są słabo karmione (w ich pożywieniu brakuje substancji odżywczych). Im większe jajko, tym mniejsze prawdopodobieństwo, że pochodzi z ekologicznej hodowli (choć są wyjątki).

    Ile przeciętnie waży jedno jajko?

    S — (małe) 53 g; M — (średnie) — do 63 g; L — (duże) do 73 g; XL — (bardzo duże) powyżej 73 g

    Za pierwszą cyfrą na jajkach umieszczane są oznaczenia kraju (YY), które wymagają unijne przepisy (PL — oznacza, że dane jajko pochodzi z Polski).
    W dalszej kolejności znajdziemy kody województwa (AA).
  • 02 — dolnośląskie
  • 04 — kujawsko-pomorskie
  • 06 — lubelskie
  • 08 — lubuskie
  • 10 — łódzkie
  • 12 — małopolskie
  • 14 — mazowieckie
  • 16 — opolskie
  • 18 — podkarpackie
  • 20 — podlaskie
  • 22 — pomorskie
  • 24 — śląskie
  • 26 — świętokrzyskie
  • 28 — warmińsko-mazurskie
  • 30 — wielkopolskie
  • 32 — zachodniopomorskie
  • Potem znajdziemy dane dotyczące:
  • BBkodów poszczególnych powiatów (wg danych GUS)
  • CCzakresu działalności danej fermy (zwykle spotkamy się w tym miejscu z liczbą 13 oznaczającą fermy konsumpcyjne powyżej 350 kur niosek)
  • DD — odnosi się zaś do konkretnej firmy i numerów producenta z danego powiatu.
  • Na opakowaniach powinny się też znaleźć oznaczenia dotyczące klasy jaj:
  • A — dla jaj świeżych, przeznaczonych do handlu detalicznego, z płynnym i klarownym białkiem oraz skorupką, która nie jest popękana.
  • A ekstra — nie ma ich w większości sklepów, bo są najświeższe i musiały zostać opakowane co najwyżej w ciągu ostatniego tygodnia.
  • B — dla jaj niższego sortu, w których komora powietrzna nie przekracza 9 mm; w przypadku jaj chłodzonych w pomieszczeniach o temp. 5 st. C umieszcza się dodatkowo trójkąt, a na skorupkach tzw. utrwalonych jaj klasy - B romb.
  • C — dla jaj niesortowanych z hodowli przemysłowych.

  • Czytaj także:
    logo