Pierwsza cyfra dotyczy systemu hodowli.
0 — oznacza jajko z produkcji ekologicznej /chowu ekologicznego (od "szczęśliwej kury", przebywającej na świeżym powietrzu i karmionej naturalnym pokarmem bez zbędnej chemii i antybiotyków, zwykle ich cena jest najwyższa
1 — oznacza jajko z chowu na wolnym wybiegu (od kur, które mogą przebywać na powietrzu i karmione są naturalnym pokarmem, ale nie mają pełnej swobody i zamykane są w kurnikach, a ich pożywienie nie podlega takim restrykcjom, jak w przypadku hodowli ekologicznych)
2 — oznacza jajko z chowu ściółkowego (kury, które je znoszą, żyją w zamknięciu i na co dzień przebywają na grzędach na halach ze słomianym podłożem, karmione są paszą, do której mogą być dodawane chemiczne dodatki sprzyjające przyrostowi masy)
3 — oznacza jajko z chowu klatkowego (kury nie mają dostępu do świeżego powietrza i światła słonecznego, a nawet słomianej ściółki, obcina się im dzioby i pazury, by w ścisku nie poraniły się ocierając się o siebie, zwykle mają tak mało miejsca, że nie mogą rozprostować skrzydeł i karmione są paszą z chemicznymi dodatkami zwiększającymi ich masę; zwykle cena takich jaj jest najniższa).
Wbrew pozorom to właśnie jaja z numerem "3" zwykle są największe. Zawdzięczają to najcieńszej skorupce, która rozwija się przez to, że znoszące je kury są słabo karmione (w ich pożywieniu brakuje substancji odżywczych). Im większe jajko, tym mniejsze prawdopodobieństwo, że pochodzi z ekologicznej hodowli (choć są wyjątki).