Sezon wiosenny w pełni, a to oznacza tylko jedno - długie spotkania z rodziną i przyjaciółmi przy dobrej muzyce, pysznym jedzeniu i smacznych drinkach. Na tegorocznej majówce i wakacjach będzie królowało wyraziste połączenie w klimacie gruszkowym. Sprawdź, jak przyrządzić drinka "Zadziorna Gruszka" w minutę. Wystarczą zaledwie 4 składniki, żeby rozpłynąć się w słodkim orzeźwieniu.
Redaktorka, reporterka, koordynatorka działu show-biznes. Tematy tabu? Nie ma takich. Są tylko ludzie, którzy się boją. Szczera rozmowa potrafi otworzyć furtkę do najbardziej skrytych zakamarków świadomości i rozjaśnić umysł. Kocham kolorowych i uśmiechniętych ludzi, którzy chcą zmieniać szarą Polskę. Chcę być jedną z tych osób.
Drink "Zadziorna Gruszka" będzie niekwestionowanym hitem tegorocznej majówki i lata. Piwo imbirowe doskonale zrównoważy słodki smak gruszki, a wręcz doda jej pikanterii. Szczypta cynamonu sprawi, że koktajl zdobędzie korzenną głębię.
Gwoli wyjaśnienia - w tym wypadku piwo imbirowe to napój bezalkoholowy, który zwyczajowo przyjął taką nazwę. Nie musisz obawiać się, że w połączeniu z wódką stworzy zbyt mocny duet. Najbardziej popularne i najłatwiej dostępne w Polsce są Fentimans "Ginger Beer", Schweppes w wersji "Ginger Ale" albo w najnowszej odsłonie "Ginger Beer".
SKŁADNIKI:
- 40 ml wódka smakowa gruszkowa
- 200 ml piwo imbirowe
- 30 ml sok z połowy limonki
- szczypta cynamonu
OPCJONALNIE DO DEKORACJI LUB WYPEŁNIENIA:
- woda gazowana
- kostki lodu
- plasterek świeżej gruszki
- mała gałązka świeżego rozmarynku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wypełnij szklankę do połowy lodem. Wyciśnij sok z połówki limonki i dodaj do środka. Odmierz 40 ml (zwyczajowo jeden kieliszek) wódki gruszkowej wlej do szklanki. Dodaj małą szczyptę cynamonu. Jeżeli posiadasz shaker barmański, wypełnij go lodem, dodaj tak samo cynamon i niegazowane składniki, potrząśnij kilka razy energicznie, a potem przelej do szkła z lodem. Wypełnij do końca piwem imbirowym, a na koniec dla dekoracji możesz opcjonalnie dać plasterek gruszki i małą gałązkę rozmarynu.
Jeśli nie jesteś fanem bardzo intensywnych i słodkich koktajli, to zamiast dopełniać drinka w samym piwem imbirowym, wlej napój pół na pół z wodą gazowaną.