Sezon grillowy 2021 otwarty! Nic tylko szykować produkty pod majówkową imprezę. Z tej okazji mam dla Was 6 łatwych przepisów na niebiańską wyżerkę z grilla. Wegetarianie szykujcie się na eksplozję smaków! Nawet wielbiciele tradycyjnych, mięsnych przysmaków będą zachwyceni tymi kolorowymi pomysłami, bo genialnie urozmaicą grillową biesiadę.
Redaktorka, reporterka, koordynatorka działu show-biznes. Tematy tabu? Nie ma takich. Są tylko ludzie, którzy się boją. Szczera rozmowa potrafi otworzyć furtkę do najbardziej skrytych zakamarków świadomości i rozjaśnić umysł. Kocham kolorowych i uśmiechniętych ludzi, którzy chcą zmieniać szarą Polskę. Chcę być jedną z tych osób.
Nareszcie nastał długo wyczekiwany sezon grillowy! Fani letnich biesiad zacierają ręce najpierw na majówkową ucztę, a potem na wakacyjne wypady z rozgrzanym rusztem w tle. Jeśli szukasz pomysłów na kolorowe alternatywny mięsa na grilla albo po prostu na wegetariańskie dania z grilla, to dobrze trafiłeś. Przygotowałam dla Was 6 ciekawych, kulinarnych inspiracji, które powinniście koniecznie przetestować!
1. Caprese z halloumi
Sałatka caprese w wersji halloumi zamiast sera moazzarella to prawdziwa petarda! Naturalnie słone hallumi z dodatkiem świeżej mięty i bazylii otorzy nowy wymiar smaku. Wybieraj słodsze pomidory, najlepiej malinowe.
Umyj pomidory i pokrój je w równe plastry. Pokrój kostkę sera halloumi na ok. 6 równych plastrów. Grilluj ser z dodatkiem pieprzu i oregano. Kiedy będzie łądnie zarumieniony i chrupiący, ułóż go na talerzu razem z pomidorami. W małej miseczce wymieszaj ocet balsamiczny i oliwę, a następnie polej mieszkanką sałatkę. Posiekaj razem świeżą bazylię i miętę i posyp z wierzchu.
2. Ananas w sosie teriyaki z serem feta
Ananas w wersji grillowanej sprawi, że nawet mimo gorszej pogody, poczujecie się przy majówkowym stole jak na egzotycznych wakacjach. Wybieraj dojrzałego, świeżego ananasa. Słony dodatek fety i orzeźwiającej kolendry będzie tutaj bardzo na miejscu.
SKŁADNIKI:
- 1 świeży ananas
- 1 łyżka sosu teriykaki
- 1 mała łyżeczka miodu
- szczypta chili
- garść sera feta
- kilka listków świeżej kolendry
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Umyj i obierz ananasa, a następnie pokrój go w plastry. W małej miseczce wymieszaj sos teriyaki, miód i szczyptę chili. Posmaruj plastry aromatyczną mieszanką i odstaw na poł godziny. Po tym czasie wrzuć go na grilla, przerzucaj co jakiś czas, aby zarumienił się z obu stron. Do podania może opcjonalnie dodać pokruszony ser feta i poszarpane listki kolendry.
3. Gruszka z mascarpone i orzechami włoskimi
Grill na słodko? A czemu nie! Zawsze przy grillowym stole jest masa wszelkiego rodzaju mięsiwa i warzyw, a nikt nie wpadnie na to, żeby przygotować coś słodkiego na ząb. Połączenie gruszki z kremowo-orzechowym mascarpone z dodatkiem orzechów włoskich zasługuje na najwyższe noty!
W małej miseczce wymieszaj mascarpone, masło orzechowe, cynamon i kardamon, a następnie odstaw do zamrażarki na 15 minut. Opcjonalnie możesz dać też małą szczyptę soli himalajskiej. Na desce posiekaj orzechy włoskie, tak aby stworzyły niemalże orzechowy puder. Umyj gruszki i przekrój je na połówki. Wrzuć je na grilla i poczekaj aż się przypieką. Podawaj z łyżką zimnego musu z mascarpone i masła orzechowego. Posyp z wierzchu rozdrobnionymi orzechami włoskimi.
4. Boczniaki w sezamie
O tym, że boczniaki są fenomenalnym substytutem mięsa wiadomo już od dawna. Sprawdzą się oczywiście także na grilla. W tej odsłonie z dodatkiem sezamu uzyskają miłą, lekko orzechową głębię. Ze względu na ich konsystencję, grilluj je najlepiej na aluminiowej tacce.
Umyj boczniaki i przełóż je do miski. Nie szarp je na dużo mniejsze kawałki. Dodaj sosy, jajko, szczyptę chili i wyciśnij czosnek przez praskę lub posiekaj drobno. Dodaj sezamu i wymieszaj wszystko dokładnie. Odstaw do lodówki na godzinę. Grilluj boczniaki na tacce, przewracając je co jakiś czas. Jak złapią rumiany kolor i się zetną, przełóż je na talerz, posyp dodatkową porcja sezamu i dodaj posiekaną dymkę lub szczypior.
5. Musztardowe szaszłyki z tofu
Szaszłyki to absolutny must-have każdego grilla. Są idealnym daniem dla wegetarian, ponieważ mogą swobodnie kombinować z dodatkami i doborem warzyw. Przepis z tofu w klimacie musztardowym zasługuje jednak na wyszczególnienie.
SKŁADNIKI:
- 2 kostki tofu naturalnego lub wędzonego
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- kilka pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 łyżki musztardy sarepskiej lub dijon
- 1 łyżka oleju
- sok z połówki cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka przyprawy do gyrosa
- sól i pieprz[/br]
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Do miski dodajemy musztardę, olej, sok z cytryny, miód i przyprawy, a następnie dynamicznie mieszamy. Kroimy tofu w większą kostkę, tak aby kawałek przypominał wielkością plaster kiełbasy. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Warzywa myjemy i kroimy w duże kawałki. Bierzemy patyczki do szaszłyków i nakłuwamy naprzemiennie warzywa i tofu. Wrzucamy na grilla, obracając co jakiś czas. Można podawać z sosem czosnkowym lub koperkowym.
6. Cukinia z nadzieniem à la bolońskim
Czasami mam wrażenie, że cukinia to warzywo, które zostało stworzone z myślą o grillowaniu. Z patelni jest pyszna, ale z ugrillowana jest jeszcze lepsza! Dodatek farszu, który łudząco przypomina mięsny sos boloński jest wprost genialny. Pamiętaj, a by na koniec do podania dać szczyptę rozmarynu!
SKŁADNIKI:
- 3 małe cukinie
- tofu naturalne lub wędzone
- 1 cebula
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 papryczka chili lub jalapeño
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka rozmarynu
- ser żółty lub mozzarella
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Kostkę tofu pokrusz palcami na bardzo drobne kawałeczki i wrzuć do miski. Dodaj paprykę wędzoną, kmin rzymski, cukier, sól i pieprz, sos rybny, posiekaną cebulę i papryczkę. Wymieszaj dokładnie. Rozgrzej patelnię z łyżką oliwy i smaż tofu na dużym ogniu, aż będzie zarumienione, przypominające mięso mielone do spaghetti. Umyj cukinie i przekrój je na połówki. Ułóż je na tacce grillowej, a następnie nałóż na nie wege nadzienie w stylu bolońskim. Posyp serem z wierzchu. Grilluj aż ser się roztopi, a cukinia lekko zmięknie. Podając, posyp dosłownie odrobiną rozmarynu.