Majówka 2021. Oto 6 pomysłów na wegetariańską ucztę na grilla, pyszne bez mięsa
Majówka 2021. Oto 6 pomysłów na wegetariańską ucztę na grilla, pyszne bez mięsa Fot. pexels.com

Sezon grillowy 2021 otwarty! Nic tylko szykować produkty pod majówkową imprezę. Z tej okazji mam dla Was 6 łatwych przepisów na niebiańską wyżerkę z grilla. Wegetarianie szykujcie się na eksplozję smaków! Nawet wielbiciele tradycyjnych, mięsnych przysmaków będą zachwyceni tymi kolorowymi pomysłami, bo genialnie urozmaicą grillową biesiadę.

REKLAMA
Nareszcie nastał długo wyczekiwany sezon grillowy! Fani letnich biesiad zacierają ręce najpierw na majówkową ucztę, a potem na wakacyjne wypady z rozgrzanym rusztem w tle. Jeśli szukasz pomysłów na kolorowe alternatywny mięsa na grilla albo po prostu na wegetariańskie dania z grilla, to dobrze trafiłeś. Przygotowałam dla Was 6 ciekawych, kulinarnych inspiracji, które powinniście koniecznie przetestować!

1. Caprese z halloumi


Sałatka caprese w wersji halloumi zamiast sera moazzarella to prawdziwa petarda! Naturalnie słone hallumi z dodatkiem świeżej mięty i bazylii otorzy nowy wymiar smaku. Wybieraj słodsze pomidory, najlepiej malinowe.

SKŁADNIKI:

- 4 duże, pomidory malinowe
- kostka sera halloumi
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy
- szczypta oregano
- szczypta pieprzu czarnego
- kilka listków świeżej mięty
- kilka listków świeżej bazylii

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Umyj pomidory i pokrój je w równe plastry. Pokrój kostkę sera halloumi na ok. 6 równych plastrów. Grilluj ser z dodatkiem pieprzu i oregano. Kiedy będzie łądnie zarumieniony i chrupiący, ułóż go na talerzu razem z pomidorami. W małej miseczce wymieszaj ocet balsamiczny i oliwę, a następnie polej mieszkanką sałatkę. Posiekaj razem świeżą bazylię i miętę i posyp z wierzchu.

2. Ananas w sosie teriyaki z serem feta

Ananas w wersji grillowanej sprawi, że nawet mimo gorszej pogody, poczujecie się przy majówkowym stole jak na egzotycznych wakacjach. Wybieraj dojrzałego, świeżego ananasa. Słony dodatek fety i orzeźwiającej kolendry będzie tutaj bardzo na miejscu.

SKŁADNIKI:

- 1 świeży ananas
- 1 łyżka sosu teriykaki
- 1 mała łyżeczka miodu
- szczypta chili
- garść sera feta
- kilka listków świeżej kolendry

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Umyj i obierz ananasa, a następnie pokrój go w plastry. W małej miseczce wymieszaj sos teriyaki, miód i szczyptę chili. Posmaruj plastry aromatyczną mieszanką i odstaw na poł godziny. Po tym czasie wrzuć go na grilla, przerzucaj co jakiś czas, aby zarumienił się z obu stron. Do podania może opcjonalnie dodać pokruszony ser feta i poszarpane listki kolendry.

3. Gruszka z mascarpone i orzechami włoskimi

Grill na słodko? A czemu nie! Zawsze przy grillowym stole jest masa wszelkiego rodzaju mięsiwa i warzyw, a nikt nie wpadnie na to, żeby przygotować coś słodkiego na ząb. Połączenie gruszki z kremowo-orzechowym mascarpone z dodatkiem orzechów włoskich zasługuje na najwyższe noty!

SKŁADNIKI NA 6 PORCJI:

- 3 gruszki
- 3 łyżki mascarpone
- 1 łyżka masła orzechowego
- szczypta cynamonu
- szczypta kardamonu
- szczypta soli himalajskiej (opcjonalnie)
- kilka orzechów włoskich

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
W małej miseczce wymieszaj mascarpone, masło orzechowe, cynamon i kardamon, a następnie odstaw do zamrażarki na 15 minut. Opcjonalnie możesz dać też małą szczyptę soli himalajskiej. Na desce posiekaj orzechy włoskie, tak aby stworzyły niemalże orzechowy puder. Umyj gruszki i przekrój je na połówki. Wrzuć je na grilla i poczekaj aż się przypieką. Podawaj z łyżką zimnego musu z mascarpone i masła orzechowego. Posyp z wierzchu rozdrobnionymi orzechami włoskimi.

4. Boczniaki w sezamie

O tym, że boczniaki są fenomenalnym substytutem mięsa wiadomo już od dawna. Sprawdzą się oczywiście także na grilla. W tej odsłonie z dodatkiem sezamu uzyskają miłą, lekko orzechową głębię. Ze względu na ich konsystencję, grilluj je najlepiej na aluminiowej tacce.

SKŁADNIKI:

- 1 opakowanie boczniaków
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 1 szczypta chili
- 1 łyżka sezamu łuskanego
- cebula dymka do podania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Umyj boczniaki i przełóż je do miski. Nie szarp je na dużo mniejsze kawałki. Dodaj sosy, jajko, szczyptę chili i wyciśnij czosnek przez praskę lub posiekaj drobno. Dodaj sezamu i wymieszaj wszystko dokładnie. Odstaw do lodówki na godzinę. Grilluj boczniaki na tacce, przewracając je co jakiś czas. Jak złapią rumiany kolor i się zetną, przełóż je na talerz, posyp dodatkową porcja sezamu i dodaj posiekaną dymkę lub szczypior.

5. Musztardowe szaszłyki z tofu

Szaszłyki to absolutny must-have każdego grilla. Są idealnym daniem dla wegetarian, ponieważ mogą swobodnie kombinować z dodatkami i doborem warzyw. Przepis z tofu w klimacie musztardowym zasługuje jednak na wyszczególnienie.

SKŁADNIKI:

- 2 kostki tofu naturalnego lub wędzonego
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- kilka pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 łyżki musztardy sarepskiej lub dijon
- 1 łyżka oleju
- sok z połówki cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka przyprawy do gyrosa
- sól i pieprz[/br]

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Do miski dodajemy musztardę, olej, sok z cytryny, miód i przyprawy, a następnie dynamicznie mieszamy. Kroimy tofu w większą kostkę, tak aby kawałek przypominał wielkością plaster kiełbasy. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Warzywa myjemy i kroimy w duże kawałki. Bierzemy patyczki do szaszłyków i nakłuwamy naprzemiennie warzywa i tofu. Wrzucamy na grilla, obracając co jakiś czas. Można podawać z sosem czosnkowym lub koperkowym.

6. Cukinia z nadzieniem à la bolońskim

Czasami mam wrażenie, że cukinia to warzywo, które zostało stworzone z myślą o grillowaniu. Z patelni jest pyszna, ale z ugrillowana jest jeszcze lepsza! Dodatek farszu, który łudząco przypomina mięsny sos boloński jest wprost genialny. Pamiętaj, a by na koniec do podania dać szczyptę rozmarynu!

SKŁADNIKI:

- 3 małe cukinie
- tofu naturalne lub wędzone
- 1 cebula
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 papryczka chili lub jalapeño
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka rozmarynu
- ser żółty lub mozzarella

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Kostkę tofu pokrusz palcami na bardzo drobne kawałeczki i wrzuć do miski. Dodaj paprykę wędzoną, kmin rzymski, cukier, sól i pieprz, sos rybny, posiekaną cebulę i papryczkę. Wymieszaj dokładnie. Rozgrzej patelnię z łyżką oliwy i smaż tofu na dużym ogniu, aż będzie zarumienione, przypominające mięso mielone do spaghetti. Umyj cukinie i przekrój je na połówki. Ułóż je na tacce grillowej, a następnie nałóż na nie wege nadzienie w stylu bolońskim. Posyp serem z wierzchu. Grilluj aż ser się roztopi, a cukinia lekko zmięknie. Podając, posyp dosłownie odrobiną rozmarynu.
Sprawdź także:
Czytaj także:
logo