
1. Caprese z halloumi
Sałatka caprese w wersji halloumi zamiast sera moazzarella to prawdziwa petarda! Naturalnie słone hallumi z dodatkiem świeżej mięty i bazylii otorzy nowy wymiar smaku. Wybieraj słodsze pomidory, najlepiej malinowe.
SKŁADNIKI:
- 4 duże, pomidory malinowe
- kostka sera halloumi
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy
- szczypta oregano
- szczypta pieprzu czarnego
- kilka listków świeżej mięty
- kilka listków świeżej bazylii
2. Ananas w sosie teriyaki z serem feta
SKŁADNIKI:
- 1 świeży ananas
- 1 łyżka sosu teriykaki
- 1 mała łyżeczka miodu
- szczypta chili
- garść sera feta
- kilka listków świeżej kolendry
3. Gruszka z mascarpone i orzechami włoskimi
SKŁADNIKI NA 6 PORCJI:
- 3 gruszki
- 3 łyżki mascarpone
- 1 łyżka masła orzechowego
- szczypta cynamonu
- szczypta kardamonu
- szczypta soli himalajskiej (opcjonalnie)
- kilka orzechów włoskich
4. Boczniaki w sezamie
SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie boczniaków
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 1 szczypta chili
- 1 łyżka sezamu łuskanego
- cebula dymka do podania
5. Musztardowe szaszłyki z tofu
SKŁADNIKI:
- 2 kostki tofu naturalnego lub wędzonego
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- kilka pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 łyżki musztardy sarepskiej lub dijon
- 1 łyżka oleju
- sok z połówki cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka przyprawy do gyrosa
- sól i pieprz[/br]
6. Cukinia z nadzieniem à la bolońskim
SKŁADNIKI:
- 3 małe cukinie
- tofu naturalne lub wędzone
- 1 cebula
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 papryczka chili lub jalapeño
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka rozmarynu
- ser żółty lub mozzarella