Szparagi z sosem holenderskim — przepis na sezonowy klasyk znany od wieków
Szparagi z sosem holenderskim to prawdziwy kulinarny klasyk. Oryginalny sposób na przygotowanie tej potrawy nie zmienia się od wieków. Fot. alex9500 / 123 RF

Oryginalna receptura sosu holenderskiego pochodzi z... XVI wieku i nie zmieniła się do tej pory. To jeden z kulinarnych klasyków, który idealnie komponuje się ze szparagami znanymi od ponad... 5 tys. lat i uznawanymi za jeden z roślinnych afrodyzjaków skutecznie pobudzających libido. W jaki sposób przygotować obłędnie smaczną potrawę, bez której nie można się obyć w trakcie krótkiego sezonu na szparagi?

REKLAMA
  • Historia szparagów, ich właściwości odżywcze i walory zdrowotne.
  • Dlaczego szparagi uznawane są za roślinny afrodyzjak?
  • Jak ugotować szparagi i przygotować do nich idealny dodatek — sos holenderski?
  • Choć pierwsze wzmianki o szparagach w Europie pochodzą z czasów średniowiecza (w Polsce pojawiły się jeszcze później, bo dopiero w XVIII wieku), to wbrew pozorom ich historia jest znacznie dłuższa niż się nam powszechnie wydaje.
    Archeolodzy twierdzą, że symbole szparagów można odnaleźć nawet na egipskich hieroglifach, a ich charakterystyczny, falliczny kształt sprawiał, że od zarania dziejów uznawano je za pożywienie dodające wigoru (i nie tylko).
    Dziś już wiadomo, że szparagi są bogate w fitoestrogeny (czyli naturalne hormony roślinne działające podobnie jak żeński estrogen) i rzeczywiście mogą wzmagać popęd płciowy, choć dotyczy to kobiet, a nie mężczyzn. Mają też sporo cennych witamin i minerałów, między innymi:
  • wit. C,
  • beta-karoten,
  • wit. A, E, K,
  • fosfor i kwas foliowy,
  • a także selen,
  • miedź,
  • cynk,
  • fosfor,
  • żelazo,
  • potas,
  • mangan,
  • magnez,
  • wapń.
  • logo
    Jak przygotować idealne szparagi z sosem holenderskim? To połączenie sprawdza się od lat i nie przestaje smakować wielu smakoszom. Fot. Pixaby.com/Public Domain
    Na dodatek są niskokaloryczne (100 g to zaledwie... 18 kcal), więc można się nimi zajadać bez większych wyrzutów sumienia.
    Sposobów na ich przyrządzenie jest wiele. Rzymianie w starożytności podobno zajadali się gotowanymi szparagami, do których dodawali odrobinę tłuszczu, soli i pieprzu, a także kilka kropel... cytronu (uznawanego za przodka współczesnej cytryny i pochodzącego aż spod Himalajów).
    Na królewskich dworach — zarówno w Holandii, jak i nieco później nad Sekwaną — dodawano zaś do nich prosty sos, który dziś stał się kulinarnym klasykiem. Jak go zrobić?

    Przepis na sos holenderski — idealny dodatek do szparagów

    Składniki:
  • 3 żółtka jaj (w temperaturze pokojowej)
  • 1/3 kostki masła (można użyć masła klarowanego)
  • świeży sok z połówki cytryny
  • 100 ml białego, wytrawnego wina (można pominąć)
  • sól, pieprz biały mielony (do smaku wg uznania)
  • Choć metod na przygotowanie sosu holenderskiego jest kilka, to za najłatwiejszą uchodzi robienie go w tzw. kąpieli wodnej i ubijanie trzepaczką na misce umieszczonej nad gotującą się pod nią wodą (dzięki czemu nabiera charakterystycznej delikatności i staje się lekko puszysty).
    Według oryginalnego przepisu należy użyć wina, ale niektórzy poprzestają tylko na używaniu soku z cytryny (alkohol należy podgrzewać w małym naczyniu na średnim ogniu i poczekać aż jego objętość zredukuje się dwukrotnie, a następnie dodać go do masy ubijanej z żółtek).
    Zaczynamy od wstawienia na gaz dwóch garnków (w jednym klarujemy masło, a w drugim podgrzewamy wodę).
    W osobnej miseczce oddzielamy białka od żółtek, które należy doprawić solą i pieprzem, a potem zaczynamy je ubijać trzepaczką na puszystą masę, dodając stopniowo sok z połówki cytryny.
    Następnie przekładamy miskę na garnek z gotującą się wodą i dalej mieszamy. Powoli i ostrożnie dodajemy klarowane masło (nie przerywając ubijania masy).
    Kiedy konsystencja powstałego sosu zacznie przypominać rzadki majonez, należy dodać szczyptę białego pieprzu. Przygotowanie sosu holenderskiego w takiej wersji nie powinno nam zająć więcej niż 20 minut (najlepiej zużyć go od razu).

    Jak długo gotować szparagi zielone i białe? Jak je obierać?

    Szparagi gotujemy tylko kilka minut w wodzie z odrobiną soli. Zielone są zwykle bardziej delikatne, dlatego nie zaleca się, by je obierać (odcina się tylko zdrewniałe końce). Wystarczą im 3-4 minuty we wrzątku.
    Białe szparagi są nieco bardziej twarde, należy usunąć ich końce i obrać aż do główki. Wymagają około 7 minut gotowania.
    logo
    Białe szparagi należy obrać ze skórki i usunąć twarde końce. Zielone zwykle są dużo bardziej delikatne i można je gotować w całości, bez obierania (pozbywamy się tylko zdrewniałego końca). Fot. Couieur/Pixaby.com
    Jeśli mamy wysokie naczynie, pęczek związanych bawełnianym sznurkiem szparagów można ustawić pionowo w garnku w taki sposób, by ich główki wystawały ponad powierzchnię gotującej się wody (równie dobrze można jednak gotować je w mniejszych kawałkach).
    Warto jednak używać nitek z naturalnych, pozbawionych koloru włókien, by nie popełnić takiego błędu jak... Bridget Jones podczas kultowej sceny w popularnej komedii na podstawie powieści Helen Fielding, kiedy przygotowany przez nią krem ze szparagów zabarwił się podczas gotowania na... niebiesko.
    Czytaj także:
    logo