![Jak zrobić wykwintną, świąteczną zupę wigilijną? Wypróbujcie najprostszy przepis na... grzybowe cappuccino! Zupa grzybowa wigilijna — przepis na grzybowe cappuccino [HIT ŚWIĄT 2020]](https://m.natemat.pl/c5ab7e9ea170f4a4a4e41804b6453672,1500,0,0,0.jpg)
W tym roku klasyczna cicha noc będzie brzmiała jeszcze donioślej niż zwykle. Puste miejsca przy wigilijnym stole przez ograniczenia związane z pandemią covid-19 odbiją się nie tylko na nietypowym charakterze świąt 2020, ale także na ilości potraw, które trzeba przygotować. Zamiast całego garnka tradycyjnej grzybowej proponujemy przepis na filiżankę aromatycznego... cappuccino z grzybów.
Zupa wigilijna. Najprostszy przepis na grzybowe cappuccino
SKŁADNIKI na GRZYBOWE CAPPUCCINO
— około 200-300 g dowolnych grzybów (mrożone wcześniej lekko rozmrażamy, a suszone zalewamy wodą i moczymy 2 godziny)
— masło (2-3 łyżki)
— czosnek (4 ząbki)
— cebula (pokrojona w kostkę lub piórka)
— przyprawy: sól, pieprz, oregano lub tymianek (niektórzy preferują też gałkę muszkatołową)
— bulion (warzywny lub mięsny; można skorzystać z gotowego lub zrobić go samemu)
— śmietana (ilość wg uznania) i 100 ml mleka (lub roślinnych zamienników)
— garść startego żółtego sera