W tym roku klasyczna cicha noc będzie brzmiała jeszcze donioślej niż zwykle. Puste miejsca przy wigilijnym stole przez ograniczenia związane z pandemią covid-19 odbiją się nie tylko na nietypowym charakterze świąt 2020, ale także na ilości potraw, które trzeba przygotować. Zamiast całego garnka tradycyjnej grzybowej proponujemy przepis na filiżankę aromatycznego... cappuccino z grzybów.
Rok 2020, na którym koronawirus odznaczył swe piętno odbijając się ostrym cieniem mgły — jak powiedzieliby złośliwi — wbrew pozorom miał kilka pozytywnych momentów, zwłaszcza jeśli chodzi o przyrodę.
Dzięki sprzyjającym warunkom pogodowym oraz przez wyraźny spadek liczby turystów zadeptujących lasy zanotowano największy od lat wysyp grzybów.
Jesienne grzybobranie było wyjątkowo urodzajne, a z całej Polski płynęły sygnały o dorodnych borowikach, gąskach, kurkach i maślakach.
Idealny czas na to, by wykorzystać zabrane zapasy — zarówno suszone, jak i mrożone — to okres świąteczno-noworoczny, kiedy wśród wigilijnych lub bożonarodzeniowych potraw nie może zabraknąć aromatycznych zup.
W zależności od regionu Polski niektórzy preferują barszcz z uszkami, ale nie brakuje także amatorów tradycyjnej grzybowej, którą w nieco urozmaiconej formie można podać jako... cappuccino.
Zupa wigilijna. Najprostszy przepis na grzybowe cappuccino
SKŁADNIKI na GRZYBOWE CAPPUCCINO
— około 200-300 g dowolnych grzybów (mrożone wcześniej lekko rozmrażamy, a suszone zalewamy wodą i moczymy 2 godziny)
— masło (2-3 łyżki)
— czosnek (4 ząbki)
— cebula (pokrojona w kostkę lub piórka)
— przyprawy: sól, pieprz, oregano lub tymianek (niektórzy preferują też gałkę muszkatołową)
— bulion (warzywny lub mięsny; można skorzystać z gotowego lub zrobić go samemu)
— śmietana (ilość wg uznania) i 100 ml mleka (lub roślinnych zamienników)
— garść startego żółtego sera
• Na rozgrzanej patelni rozpuść 2 łyżki masła, a kiedy całość się zarumieni, dodaj 4 ząbki drobno posiekanego czosnku i zamieszaj.
• Następnie dodaj pokrojoną cebulę, którą po chwili dopraw łyżeczką oregano.
• Dodaj około 200 g grzybów pokrojonych w plasterki i zacznij je smażyć aż się zarumienią.
• Dopraw grzyby do smaku solą i mielonym czarnym pieprzem, a potem duś je pod przykryciem na średnim ogniu przez około 2 minuty.
• Zalej podsmażone grzyby wodą lub ulubionym bulionem (np. warzywnym lub wywarem z rosołu).
• Dodaj śmietanę do smaku, a po chwili około 100 ml mleka (weganie mogą to pominąć lub zastosować roślinne zamienniki) i dokładnie wymieszaj.
• Na koniec posyp wszystko startym żółtym serem, zamieszaj i znów duś wszystko około 2 minuty pod przykryciem.
• Pozostaw do ostygnięcia powstały wywar, a następnie całość zblenduj na gładką masę.
• Zblendowaną zupę zagotuj, by wywar nieco zgęstniał i przelej do filiżanek.
• W osobnym naczyniu ubij śmietanę z odrobiną mleka, a powstałą pianę nałóż na wierzch filiżanek z grzybowym cappuccino i lekko posyp pieprzem do smaku. Smacznego!
Można wypróbować także inne, podobne przepisy na grzybowe cappuccino. Niektórzy polecają, by połączyć około 200 g grzybów suszonych (zalanych litrem wody i moczonych przez 2 godziny) oraz 300 g rozmrożonych grzybów pokrojonych na plasterki.
Jeśli nie mamy gotowego bulionu to możemy sami zrobić warzywny wywar z cebuli, marchwi, połowy selera i ziemniaka, które należy drobno pokroić i zeszklić na patelni z 2-3 łyżkami masła, a potem doprawić solą, pieprzem i tymiankiem i dusić pod przykryciem przez około 10 minut.
Potem dodajemy suszone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły i znów gotujemy wszystko przez około pół godziny stale mieszając zawartość garnka. Po ugotowaniu zupę przelewamy do bulionówek, kubków lub filiżanek a na wierzch dodajemy kleks ze śmietany. Voilà! Grzybowe cappuccino jest wtedy gotowe do spożycia.