popcorn
Z popcornu można zrobić pyszną zupę. Fot. pexles.com / Taryn Elliott

Choć popcorn kojarzy się najczęściej z suchą przekąską, to można go także wykorzystać do zrobienia pysznej i lekkiej zupy. Przepis na to danie zyskał już wielu miłośników. Jak szybko i łatwo zrobić zupę popcornową?

REKLAMA
Prażona kukurydza nie musi być podawana jedynie z dodatkiem soli, ostrych przypraw czy karmelu. Równie dobrze można zrobić z niej coś zupełnie nieoczywistego. Jeśli szukasz sposobu na niebanalną zupę, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie.
Swój patent na zupę popcornową zdradziła instagramerka @marinola. Zrobiła ją w wersji pikantnej z dodatkiem pomidorów. Do przygotowania tej potrawy wystarczy zaledwie kilka składników.

Przepis na pikantną zupę popcornową z pomidorami


Składniki na zupę popcornową:

  • 1 l wody
  • 200 ml śmietanki wegańskiej lub klasycznej śmietany
  • 2 szklanki popcornu
  • 1 seler
  • 2 marchewki
  • 1 papryczka chilli
  • 1 papryka
  • puszka pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • świeża kolendra
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Potrzebne przyprawy do zupy popcornowej:

  • kolendra w proszku
  • kumin
  • papryka w proszku
  • sól
  • Przygotowanie zupy popcornowej krok po kroku

    1. Posiekaj cebulę w kostkę. Obierz i pokrój: marchewkę, seler, paprykę i chilli.
    2. Do szerokiego garnka wlej odrobinę oliwy z oliwek.
    3. Na rozgrzaną oliwę wrzuć cebulę i przeciśnięte dwa ząbki czosnku.
    4. Po chwili dodaj resztę przygotowanych warzyw.
    5. Zalej wszystko wodą. Dopraw przyprawami i duś przez 20 minut.
    6. Kolejno zapraw zupę śmietaną i dalej gotuje aż warzywa będą miękkie.
    7. Następnie zblenduj tak, aby powstał gładki krem.
    8. Dodaj do zupy cały uprażony popcorn (można wszystko wymieszać) i posyp świeżą kolendrą.

    Czy można zamrozić zupę z popcornem?

    Ta zupa nadaje się do mrożenia. Wystarczy ją ostudzić, przelać do hermetycznego pojemnika i zamrozić. Można przechowywać zupę popcornową w zamrażarce do trzech miesięcy. Potem należy ją stopniowo rozmrażać, najlepiej w lodówce. Następnie podgrzać na wolnym ogniu i gotowe.
    Ostatnio w naTemat.pl pisaliśmy o tym, jak przygotować ciasto z popcornem. To pyszne połączenie brownie, prażonej kukurydzy i sosu karmelowego. A przyrządzenie tego smacznego wypieku nie jest wcale trudne.
    Czytaj także:
    logo