Składniki na deser inspirowany lodami Ekipy:
500 g mrożonych truskawek
sok z jednej cytryny
2 łyżki wody
pół szklanki cukru lub innego słodzika
tabliczka białej czekolady
czerwony barwnik
strzelająca oranżada w proszku
Przygotowanie polewy:
1. Tabliczkę białej czekolady połam na małe kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej.
2. Kiedy czekolada będzie miała płynną formę, dodaj do niej odrobinę czerwonego barwnika i dokładnie wymieszaj.
3. Odstaw czekoladę na kilka minut, aby wystygła.
Przygotowanie lodów - wersja z truskawkami
1. Mrożone truskawki zblenduj.
2. Do garna wlej sok z cytryny, dwie łyżki wody oraz pół szklanki cukru. Wszystko razem podgrzewaj przez kilka minut. Potem pozostaw do wystudzenia.
3. Następnie do zblendowanych truskawek dodaj przestudzoną mieszankę cukru, soku z cytryny i wody. Całość wymieszaj, przelej do kubeczków na lody i zmroź w zamrażarce.
4. Tak przygotowane lody polej lub zamocz w polewie z czekolady.
5. Na koniec posyp je strzelającą oranżadą w proszku i odstaw do zamrażarki na około godzinę. I gotowe.