Jesteś miłośnikiem mrożonych słodkości? To zupełnie tak jak ja! Wakacyjny klimat sprzyja pałaszowaniu lodów. Nie musisz jednak ograniczać się do kupnych wyrobów. Spróbuj własnych sił i przetestuj te 3 łatwe przepisy. Nie dość, że są pyszne, to dodatkowo w pełni naturalne i pozbawione dodatku białego cukru. Wypróbuj jej koniecznie tego lata!
Redaktorka, reporterka, koordynatorka działu show-biznes. Tematy tabu? Nie ma takich. Są tylko ludzie, którzy się boją. Szczera rozmowa potrafi otworzyć furtkę do najbardziej skrytych zakamarków świadomości i rozjaśnić umysł. Kocham kolorowych i uśmiechniętych ludzi, którzy chcą zmieniać szarą Polskę. Chcę być jedną z tych osób.
"Twist z truskawką"
Korzystając z tego, że jesteśmy w truskawkowym sezonie aż nie wypada nie spróbować tego twistu. Kwaśne truskawki i maliny z dodatkiem orzeźwiającej mięty robią robotę. Zwykły cukier zastąpiony zdrowym ksylitolem to doskonałe rozwiązanie dla tych, którzy dbają o linie. Lody możesz podawać w pucharku ze startą kostką białej czekolady i listkiem mięty lub zwyczajnie jeść je w chrupiącym wafelku.
SKŁADNIKI:
- 1 duży, dojrzały, zamrożony banan
- garść świeżych lub mrożonych malin
- 1 szklanka truskawek
- kilka listków świeżej mięty
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
- 1 łyżka ksylitolu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:: Obierz banana ze skórki i wrzuć go na kilka godzin do zamrażarki. Jak już będzie zamrożony, weź blender i dodaj kolejno banana, truskawki bez szypułek, maliny, poszarpane listki świeżej mięty, sok wyciśnięty ze świeżej cytryny lub limetki, jogurt grecki oraz ksylitol. Jeżeli lubisz słodsze smaki, to możesz dać dwie łyżki. Blenduj na gładką masę, a następie przełóż ją do pojemnika, który będziesz wsadzać do zamrażarki. Zostaw lody na kilka godzin lub całą noc do zamrożenia.
"Masło mangorzechowe"
Stali bywalcy siłowni doskonale znają masło orzechowe jako zdrową przekąskę do jabłka czy wafli ryżowych. Nie ma jednak nic lepszego niż kremowe lody, które mają snickersową nutę. Dodatek naturalnie słodkiej pulpy z mango i kawałeczków brzoskwiń fenomenalnie łączy się z masłem orzechowym, a kawałeczki orzechów aż miło chrupią.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:: Zmiksuj w blenderze na gładką masę masło orzechowe, mleko kokosowe, miód, pulpę z mango, wanilię, cynamon i sól. Brzoskwinie i orzechy posiekaj i wymieszaj z puszystym kremem. Przełóż do pojemnika i włóż do zamrażarki na kilka godzin lub całą noc. Podawaj w pucharku z kilkoma orzeszkami ziemnymi lub w chrupiącym wafelku.
"Jagodzianka"
Bardziej niż z lodami, lato kojarzy mi się z jagodziankami. Bułeczka wypełniona jagodami to przecież smak wakacji. Te lody są genialne. Smakują jak jagodzianka z najlepszej cukierni. W dodatku nie są przeraźliwie słodkie. Jeżeli nie masz w domu białka o smaku białej czekolady lub waniliowym, to śmiało możesz użyć mleka kokosowego i wanilii bourbon.
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka jagód
- 1/2 opakowania serka mascarpone
- 2 miarki białka o smaku biała czekolada lub wanilia
- 500 ml mleka sojowego lub krowiego
- 1 łyżka ksylitolu
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- garść borówek amerykańskich do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:: Zmiksuj w blenderze na gładką masę jagody, mascarpone, białko o smaku białej czekolady lub wanilii, ksylitol i sól. Białko smakowe z założenia jest dość słodkie więc nie musisz dosładzać więcej ksylitolem czy miodem, ale zawsze spróbuj czy proporcje słodkości Ci odpowiadają. Jeśli masa na lody jest za słodka, dożyć więcej jagód i ponownie zblenduj. Całość przełóż do pojemnika i włóż do zamrażarki na kilka godzin lub całą noc. Podawaj w pucharku przykładowo z kilkoma borówkami i listkiem mięty lub w chrupiącym wafelku.