Zdrowo, kolorowo i pysznie - tak może wyglądać Twoje menu, jeśli wypróbujesz genialne smoothie bowls, które zawładnęły Instagramem. Przepisy są dziecinnie proste, a ulubioną miskę pełną witamin i protein przygotujesz w zaledwie 5 minut. Smoothie bowls pomogą Ci zadbać o linię i poczuć się lekko wiosną i latem. Są doskonałą alternatywą na posiłek w diecie redukcyjnej.
Redaktorka, reporterka, koordynatorka działu show-biznes. Tematy tabu? Nie ma takich. Są tylko ludzie, którzy się boją. Szczera rozmowa potrafi otworzyć furtkę do najbardziej skrytych zakamarków świadomości i rozjaśnić umysł. Kocham kolorowych i uśmiechniętych ludzi, którzy chcą zmieniać szarą Polskę. Chcę być jedną z tych osób.
Podstawą każdego smoothie bowl jest zmrożona owocowo-proteinowa masa, która w konsystencji przypomina lody. Potem dobierasz tylko ulubione dodatki, na które masz ochotę i posypujesz nimi miseczkę. Mogą to być chociażby wiórki kokosa, nasiona chia, miód ze spiruliną, ulubiona granola czy kawałeczki świeżych owoców.
Właśnie dlatego, że smoothie bowls smakują jak wyśmienite lody, kochają je nie tylko dorośli, ale także najmłodsze łasuchy. To dobry patent, aby nauczyć dziecko sięgania po zdrowe alternatywy słodkości. Zebrałam dla Was najpyszniejsze pomysły na zdrowe bowlsy. Słodko-kwaśne smaki rozpieszczą Wasze podniebienia. Przetestuj przepisy razem ze mną.
1. Tajemniczy ogród
Pomyślelibyście kiedykolwiek, że z mrożonego groszku i szpinaku można stworzyć coś tak wyśmienitego! Ja nie, ale spróbowałam i teraz już wiem, że to połączenie smakuje fenomenalnie.
SKŁADNIKI:
- 1 duży zamrożony banan
- miarka o. 30 g białka o smaku waniliowym lub białej czekolady
- 200 ml mleka sojowego lub owsianego
- kilka listków świeżej mięty
- garść mrożonego groszku zielonego
- garść świeżego szpinaku
- 2 kostki lodu
PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki wrzuć do blendera na najwyższe obroty tak, żeby zmiksował wszystko na gładki krem. Przerzuć do miseczki i opcjonalnie dla ozdoby daj na wierzch kilka pokruszonych orzechów pistacji albo startą jedną kostkę gorzkiej czekolady.
2. Pina colada vibe
Kiedy słyszę hasło pina colada, od razu przychodzi mi na myśl jej alkoholowa wersja, bo jest ananasową esencją letnich imprez. Nie ma jednak problemu, żeby zrobić równie pyszny smoothie bowl, który przeniesie Cię swoim smakiem na rajską wyspę.
SKŁADNIKI:
- kilka kawałków obranego, zamrożonego ananasa
- 300 ml mleczka kokosowego
- 1/2 zamrożonego banana
- miarka ok. 30 g białka waniliowego
- 3 kostki lodu
PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki wrzuć do blendera na najwyższe obroty tak, żeby zmiksował wszystko na gładki krem. Przerzuć do miseczki i opcjonalnie dla ozdoby daj listek mięty, kawałeczki świeżego mango i wiórki kokosowe.
3. Tango z mango
Kolor tego smoothie bowla przypomina o słonecznym dniu z przyjaciółmi. Pełne witamin, żółciutkie mango smakuje genialnie w wersji zmrożonej.
SKŁADNIKI:
- 1/2 zamrożonego mango
- 1 zamrożony banan
- miarka ok. 30 g białka o smaku waniliowym lub słony karmel
- 200 ml zimnego napoju kokosowo-ryżowego
- 1 kostka lodu
PRZYGOTOWANIE:Wszystkie składniki wrzuć do blendera na najwyższe obroty tak, żeby zmiksował wszystko na gładki krem. Przerzuć do miseczki i opcjonalnie dla ozdoby daj łyżeczkę nasion chia, plasterki kiwi lub garść borówek amerykańskich.
4. Leśny antyoksydant
Połączenie ciemnych i czerwonych owoców sprawia, że ten smoothie bowl to nie tylko bomba witaminy C, ale także antyoksydantów. Z dodatkiem waniliowego mleka kokosowego smakuje nieziemsko.
PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki wrzuć do blendera na najwyższe obroty tak, żeby zmiksował wszystko na gładki krem. Przerzuć do miseczki i opcjonalnie dla ozdoby daj garść ulubionej granoli lub płatków owsianych, listek mięty i połowę truskawki.
6. Wakacje na Zanzibarze
Przeglądasz Instagrama gwiazd i marzą Ci się egzotyczne wakacje? To smoothie bowl doskonale odda letni klimat. Połączenie arbuza z truskawką jest wprost oszałamiające. Doskonale sprawdzi się w ciepłe dni jako śniadanie lub fit deser na ochłodę.
SKŁADNIKI:
- 5 małych kawałków zamrożonego arbuza
- 4 zamrożone truskawki
- 200 ml zimnego mleka lub napoju kokosowego
- 1 kostka lodu
- 1/2 wyciśniętej limonki lub czerwonego grejpfruta
PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki wrzuć do blendera na najwyższe obroty tak, żeby zmiksował wszystko na gładki krem. Przerzuć do miseczki i opcjonalnie dla ozdoby daj kila listków świeżej mięty i plaster limonki.