Na kulinarnej mapie Gdańska znajduje się wiele miejsc, gdzie serwowane jest pyszne śniadanie z aromatyczną kawą. Wybraliśmy 10 gdańskich knajp, które zachwycają zarówno wystrojem wnętrza, jak i listą przysmaków. W ofercie TOP 10 najlepszych restauracji, kawiarni i barów serwujących śniadania znajdują się dania, które zadowolą nawet najbardziej wybredne podniebienia.
W naTemat pracuję od kwietnia 2021 roku jako dziennikarka newsowa i reporterka. W swoich tekstach poruszam tematy społeczne, polityczne, ekonomiczne, ale też związane z ekologią czy podróżami. Zawsze staram się moim rozmówcom dawać poczucie bezpieczeństwa i zaopiekowania się, a czytelnikom treści wysokiej jakości. Pasja do dziennikarstwa narodziła się we mnie z zamiłowania do pisania… i ludzi. Jestem absolwentką dziennikarstwa i medioznawstwa oraz politologii na Uniwersytecie Warszawskim.
Gdańsk jest oblegany przez turystów szczególnie w sezonie, ale i poza nim przyciąga zwiedzających. Dlatego warto mieć pod ręką listę miejsc, w których serwowane są pyszne śniadania.
Na naszej liście znalazły się miejsca z różnych części miasta – Śródmieścia, Oliwy, Moreny, Wrzeszcza. Są tu zarówno nowoczesne restauracje, jak i kultowy Bar Turystyczny z połowy lat 50.
Na naszej liście znajdziecie dania lokalnej kuchni kaszubskiej oraz międzynarodowe przysmaki. Jest też wiele opcji wegańskich i wegetariańskich. Każdy znajdzie coś dla siebie i dobrze, a przede wszystkim smacznie, rozpocznie dzień.
1. Kafëbë
Przytulne kawiarniane bistro w sercu Gdańska z apetycznymi propzoycjami śniadaniowymi. Kafëbë czerpie z tego co daje natura. W karcie znajdziemy aż 10 propozycji śniadaniowych, w tym regionalny zestaw Kaszuba (gęsi smalec, tradycyjna szynka, kiełbasa, ser, jajko sadzone, sałatka ziemniaczana, ogórek kiszony, pieczywo i masło) i Kaszubki składające się z chałki, domowej konfitury, miodu i owoców. W Kafëbë podawane są również jajka pod każdą postacią, kanapki z szarpaną wołowiną i tosty.
Kaszubska restauracja zdobyła wiele branżowych nagród, w tym pierwsze miejsce w konkursie “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
Specjalnością tego miejsca jest wypiekane na miejscu pieczywo. W ofercie śniadaniowej serwowane są drożdżówki, bagietki i chleby były najwyższej jakości. Restauracja słynie z własnych przetworów w słoikach i kremów czekoladowych.
W menu znajdziemy szeroki wybór kanapek podawanych na zimno bądź ciepło, szakszukę, tosty, burgery śniadaniowe czy gofry w wersji na słodko lub podawane z łososiem. Bariści “Marmolady” od rana serwują różnorodne kawy, w karcie znajdziemy też ekologiczne herbaty. Zobacz MENU
Adres:
Antoniego Słonimskiego 5
Gdańsk Wrzeszcz
Godziny otwarcia:
poniedziałek-niedziela: 8.00-18.00
Restauracja Tu Można Marzyć znajdująca się w Gdańsku Oliwie, to druga autorska restauracja Tomka Dekera, trójmiejskiego cukiernika z tytułem Mistrza Świata.
W tygodniu śniadania serwowane są od 7.30 do 12.00, a w weekendy od 8.00 do 12.00.
W ofercie znajdziemy śniadania na słono oraz pięć różnych zestawów śniadaniowych. Do tego: jajecznicę na maśle i omlety bez mąki z jaj z wolnego wybiegu. Kanapki serwowane są na ciepło i zimno. W karcie jest również wiele propozycji dla wegetarian oraz wegan.
Tu Można Marzyć przyciąga turystów też swoim wyglądem. Wnętrze restauracji nawiązuje do francuskiego stylu, a dopełniają je różnorodne prace artystów.
Restauracja znajduje się w Słonym Spichlerzu, czyli kulinarnym sercu Trójmiasta. To idealne miejsce dla zwolenników słodkich śniadań. Karta słodkości jest naprawdę szeroka, możemy zamówić tam granolę, pankejki z kremami i owocami, brioche na maśle z domowymi konfiturami, niebiańskie małdrzyki oraz owsianki i jaglanki.
To osiedlowa restauracja z międzynarodową kuchnią, która ma na celu ożywienie gdańskiej Moreny – tak potocznie nazywana jest dzielnica Piecki-Migowo. Wnętrze restauracji jest modne i eleganckie, dominują tu czerń, biel oraz drewno.
W Przepisie Na śniadanie serwowane jest przez cały dzień od godz. 10 do 22! Jednak w godz. od 10 do 12 zamawiając dowolną kawę z regularnej oferty, śniadanie kosztuje tylko 1 zł. W ofercie śniadań znajduje się sześć różnych zestawów, w tym śniadanie angielskie z sadzonymi jajkami, frankfurterkami i boczkiem. Polskie – z jajecznicą, boczkiem, serem, ogórkiem i pomidorem. Oryginalny zestaw “jurata” z plackami ziemniaczanymi i wędzonym łososiem . W menu znajdziemy też śniadanie kaszubskie, składające się z wiejskiego serka, ziaren zbóż i suszonych owoców. A dla łasuchów – cztery pankejki z bitą śmietaną i sezonowymi owocami.
Sieć restauracji Aioli rozsiana jest po Polsce. Każda restauracja ma swój indywidualny charakter, podyktowany klimatem miasta w którym się znajduje. Gdańska Aioli inspirowana jest morskimi falami i pobliskim portem. W karcie z zestawami śniadaniowymi znajdziemy także nadmorskie przysmaki np. gofry podawane z tuńczykiem. Klienci Aioli pokochali to miejsce za stałą promocję śniadaniową. Od poniedziałku do piątku, do każdego napoju z karty, śniadanie kosztuje tylko 5 zł. A w weekendy do każdego śniadania, kawa klasyczna za symboliczną złotówkę.
Trzypoziomowa restauracja KOS położona jest w samym sercu gdańskiego Śródmieścia. Jej wnętrze urządzone zostało w ekskluzywnym stylu retro. Menu opracowano w taki sposób, aby każdy znalazł coś dla siebie. Szef Kuchni łączy tradycyjne receptury z nowościami ze świata kulinarnego, tworząc wyjątkowe kompozycje smakowe. Dania przygotowywane są ze świeżych składników najwyższej jakości.
W ofercie śniadaniowej znajduje się 9 zestawów. Od tradycyjnej jajecznicy i owsianki, po “Śniadanie KOS'a” w skład, którego wchodzą jaja sadzone z boczkiem, fasolka w sosie pomidorowym, dwie frankfurterki, pomidor, smażone pieczarki oraz pieczywo z masłem.
Miejsce, które przyciąga nie tylko turystów, ale także samych mieszkańców Trójmiasta. Menu zmienia się z każdą porą roku i stanowi kulinarną przestrzeń dla lokalnych producentów wraz z ich produktami. Twórcom restauracji udało się stworzyć dania pełne domowego ciepła, ale i restauracyjnej fantazji. W ofercie śniadaniowej serwowane są bajgle z pastą jajeczną lub twarożkiem, jajecznica, pudding ryżowy, antrykot wołowy w chlebie tostowym, croissanty na słodko i słono oraz zestaw wege na bazie kaszy quinoa.
To kultowe miejsce istnieje od 1956 r. Do dziś jest to jeden z najbardziej znanych barów mlecznych w Polsce, a może i na świecie. O czym świadczą długie kolejki, które ustawiają się w sezonie pod lokalem. Miejsce to lubią i doceniają nie tylko turyści, ale też mieszkańcy miasta, którzy nie wyobrażają sobie Gdańska bez Baru Turystycznego.
Zjemy tu bardzo smaczne i wyjątkowo tanie śniadania. W ofercie znajdziemy tradycyjne jajka sadzone lub gotowane, omlet na słodko, a także kultową sałatkę jarzynową z majonezem. Za śniadanie nie zapłacicie więcej niż 9 zł!
Dobre śniadanie zaczyna się od kawy, a najlepszą znajdziecie w gdańskim Mitte. Dostaniemy tam świeżo paloną, rzemieślniczą kawę, prosto z plantacji. W Mitte możecie także kupić ziarna kawy i cieszyć się jej smakiem w domu. A do kawy serwowane są pyszne kanapki na wynos.