GIS wydał ostrzeżenie publiczne ws. zagrożenia wynikającego ze skażenia Salmonellą partii sezamu marki Kresto
GIS wydał ostrzeżenie publiczne ws. zagrożenia wynikającego ze skażenia Salmonellą partii sezamu marki Kresto. Fot. Dennis Siqueira / Unsplash.com

Znowu Główny Inspektorat Sanitarny musiał wydać ostrzeżenie publiczne dotyczące zagrożenia Salmonellą. Tym razem chodzi o produkt popularnej w Polsce marki przypraw i dodatków do potraw.

REKLAMA
  • Główny Inspektorat Sanitarny wydał nowe ostrzeżenie publiczne ws. produktu zawierającego Salmonellę
  • Groźną bakterię wykryto w sezamie marki Kresto
  • GIS apeluje, by pod żadnym pozorem nie spożywać produktu z partii wymienionej w ostrzeżeniu
  • Salmonella w sezamie marki Kresto

    "Obecność bakterii Salmonella wykryto w trakcie badań urzędowych w 1 z 5 badanych próbek. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego" – alarmuje Główny Inspektorat Sanitarny w wydanym 21 września 2021 roku ostrzeżeniu publicznym.
    GIS ostrzega, by uważać na sezam marki Kresto, który został wyprodukowany przez firmę VOG Polska Sp. z o.o. z podłódzkich Skierniewic, a oryginalnie pochodzi z Somalii. Konkretnie chodzi o produkt o numerze partii L 210791V858 z datą przydatności do spożycia 30 września 2022 roku.
    "Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała producenta / dystrybutora o negatywnych wynikach badań przedmiotowego produktu oraz zobowiązała przedsiębiorcę do podjęcia działań zgodnie z procedurą postępowania z wyrobem niezgodnym z wymaganiami" - podano w ostrzeżeniu publicznym.
    logo
    Fot. GIS
    GIS zaznaczył, że producent rozpoczął wycofywanie ze sklepów zakwestionowanej partii sezamu oraz "informuje odbiorców o zaistniałej sytuacji i możliwości dokonywania zwrotu produktu do dostawców". Instytucja podkreśla także, iż pod żadnym pozorem nie należy spożywać sezamu Kresto z partii, którą wskazano w ostrzeżeniu.

    Jak rozpoznać zatrucie Salmonellą? Uważaj na objawy salmonellozy

    Ryzyko jest bowiem naprawdę duże. Po spożyciu jedzenia zawierającego pałeczki bakterii Salmonella w organizmie może rozwinąć się salmonelloza – poważna choroba, której podstawowymi objawami są:
  • wymioty
  • silna biegunka
  • ból okolic brzusznych
  • wysoka gorączka
  • zawroty głowy
  • Salmonelloza u osób o dobrym zdrowiu trwa od 2 do 7 dni i kończy się ogólnym wyczerpaniem organizmu. W przypadku pacjentów mających poważne choroby współistniejące, małych dzieci lub osób w zaawansowanym wieku skutki zatrucia pałeczkami Salmonelli mogą być jednak tragiczne w skutkach.
    Czytaj także:

    Posłuchaj "naTemat codziennie". Skrót dnia w mniej niż 5 minut