
Ten koreański przysmak składający się ze fermentowanych lub kiszonych warzyw wywrócił street food do góry nogami. Mimo tego, że klasyczna wersja nie jest żadną nowością, to warto pójść o krok dalej i poeksperymentować z rożnymi wariacjami smakowymi tej potrawy. Zdradzę ci, które połączenia grają ze sobą najlepiej.
Jak zrobić smaczne kimchi? To doskonały dodatek do kanapek, zup i hot-dogów
Niektórzy lubią wcinać kimchi prosto ze słoika, a inni uwielbiają jeść je w towarzystwie, jako dodatek do różnych dań. Spróbuj dodać go do tradycyjnego rosołu, a twoje kubki smakowe eksplodują. Oto przepisy na 5 kombinacji.Kimchi tradycyjne koreańskie
SKŁADNIKI:
- kapusta pekińska
- 3 litry cieplejszej wody do namoczenia kapusty
- 40 g soli
- średnie, słodko-kwaśne jabłko np. Ligol
- 2 duże marchewki
- 1 duży pęczek szczypiorku
- 2 łyżki pasty paprykowej Gochujang
- kawałek obranego imbiru
- 1 mały korzeń kurkumy
- 7 ząbków czosnku
- 100 ml sosu rybnego
- łyżka sosu sojowego
- 1 papryczka chili
- 30 g mąki ryżowej
- 30 g brązowego cukru
- 500 ml wody do przygotowania pasty
Kimchi z buraka
SKŁADNIKI:
- 1 kg buraków (podłużnych)
- 2 cebule czerwone
- 1/2 czerwonej papryki
- 5 ząbków czosnku
- średni korzeń pietruszki
- 4 łyżki pasty paprykowej Gochujang
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu rybnego
Kimchi po polsku - z białej kapusty
SKŁADNIKI:
- główka kapusty kamiennej
- 1 cebula
- 3 litry cieplejszej wody
- 7 łyżek soli
- pęczek szczypiorku - cebulki dymki
- pęczek pietruszki zielonej
- kwaśne jabłko
- 2 ząbki czosnku
- 4 ziarna pieprzu czarnego
- łyżka miodu
- łyżeczka soli himalajskiej
- 3 gałązki kopru włoskiego
- kawałek chrzanu
- kawałek imbiru
- mała łyżeczka kminku w całości
- 30 g mąki ryżowej
- 30 g brązowego cukru
- 500 ml wody do przygotowania pasty
Kimchi egzotyczne z ananasem i curry
SKŁADNIKI:
- 1 mniejsza kapusta pekińska
- 3 litry cieplejszej wody do namoczenia kapusty
- 40 g soli
- kilka kawałków świeżego ananasa (drobno posiekany)
- pęczek szczypioru- cebulki dymki
- 4 ząbki czosnku
- łyżka miodu
- 1 papryczka chili
- mały kawałek imbiru
- 1 łyżka curry w proszku
- 40 ml sosu rybnego
- 40 ml sosu sojowego
- 5 ziaren kolendry
- 30 g mąki ryżowej
- 30 g brązowego cukru
- 500 ml wody do przygotowania pasty
Kimchi łagodne - z białej rzodkwi
SKŁADNIKI:
- 1 biała rzodkiew
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 3 litry cieplejszej wody do namoczenia kapusty
- 40 g soli
- 1 gruszka
- 1 cebula
- duży pęczek cebulki dymki
- 6 ząbków czosnku
- 2 łyżki pasty miso
- 60 ml sosu sojowego
- 1/2 papryczki chili
- łyżeczka sproszkowanej kurkumy
- mały kawałek imbiru
- 30 g mąki ryżowej
- 30 g brązowego cukru
- 500 ml wody do przygotowania pasty
