
Dlaczego Polacy kochają zupę PHO? To proste! Nie znam nikogo, kto nie przepadałby za tradycyjnym, domowym rosołem pełnym mocy, a PHO to nic innego jak aromatyczny, wietnamski rosół. Dobrą wietnamską knajpę czy foodtrucka rozpoznasz po tym, jakie mają PHO. Ja podpowiem Ci, jak zrobić własne w domu! Jest naprawdę wyśmienite.
SKŁADNIKI:
Bulion:
- 5 litrów wody
- 1 kilogram kości wołowych
- 1 kilogram szpondru z kością
- 5 grzybków suszonych shitake
- 1 kostka bulionowa warzywna
- 200 gramów świeżego imbiru
- 400 g szalotek
- 1 główka czosnku
- 4 dymki
- 100 ml sosu rybnego
- 50 g soli
- 50 g cukru brązowego
- 3 laski cynamonu
- 5 goździków
- 3 gwiazdki anyżu
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
Dodatki:
- makaron ryżowy PHO
- cienkie plastry wołowiny lub kurczaka gotowanego albo z WOKa
- zielona dymka posiekana
- świeża kolendra
- chili posiekane
- 3 cytryny lub limonki
- czosnek marynowany
- opcjonalnie sezam, świeża mięta, pachnotka, kiełki fasoli mung
- opcjonalnie sos sriracha albo sambal
