W Sopocie śniadanie zjemy w każdej odsłonie – na słodko, słono, ciepłe i zimne.
Do naszego subiektywnego rankingu wybraliśmy kilka knajp, które zachwycają zarówno wystrojem wnętrza, jak i smakiem przygotowanych dań. A oferta gastronomiczna Sopotu jest naprawdę bogata.
W naTemat pracuję od kwietnia 2021 roku jako dziennikarka newsowa i reporterka. W swoich tekstach poruszam tematy społeczne, polityczne, ekonomiczne, ale też związane z ekologią czy podróżami. Zawsze staram się moim rozmówcom dawać poczucie bezpieczeństwa i zaopiekowania się, a czytelnikom treści wysokiej jakości. Pasja do dziennikarstwa narodziła się we mnie z zamiłowania do pisania… i ludzi. Jestem absolwentką dziennikarstwa i medioznawstwa oraz politologii na Uniwersytecie Warszawskim.
Możecie być pewni, że korzystając z oferty jednej z poniższych restauracji, smacznie rozpoczniecie dzień i będziecie mieć siłę na zwiedzanie tej części Trójmiasta. Poza urokami najdłuższego w Polsce molo i lokalnych plaż, znajdziemy tu całe mnóstwo pięknych miejsc, w tym oryginalnych restauracji i kawiarni. Nasz subiektywny przewodnik po miejscach w Sopocie, które serwują śniadania, zaczynamy od dworca kolejowego.
Cały Gaweł
To chyba jedna z bardziej popularnej knajp serwujących śniadania w Sopocie. Niektórzy turyści wizytę w Całym Gawle traktują jako obowiązkową część wyjazdu nad polskie morze. Nic dziwnego, bo śniadania są tam pyszne i nietuzinkowe. Lokal znajduje się tuż przy wyjściu z dworca. Cały Gaweł ma wiele do zaoferowania. Zadowoleni będą zarówno fani tradycyjnej polskiej kuchni i Kaszub, a także wegetarianie i weganie. Tu poczujemy prawdziwy smak tego regionu, znajdziemy lokalne produkty, m.in. sery i wędliny z Kaszub, chleby na zakwasie z tradycyjnej piekarni czy masła z niewielkiej spółdzielni mleczarskiej. Dużym zainteresowaniem cieszy się śniadaniowy zestaw kaszubski (dwa sadzone jaja lub jajecznica, twaróg i jogurt wiejski, kaszubskie sery i kiełbasy, świeże warzywa, oliwa rzepakowa z ziołami, masło, miód, domowa konfitura owocowa plus opcja z łososiem wędzonym zamiast serów i wędlin). Śniadania serwowane są od 8:55 do 13:00. Smacznego!
TAM gdzie zawsze również znajduje się w obok dworca, zatem od razu po przyjeździe do Sopotu można tu zjeść smaczne śniadanie. Lokal mieści się w starej bagażowni i słynie z autorskich koktajli, ale z rana można tu dostać poranny posiłek. TAM gdzie zawsze słynie z przepysznej Croque Madame, to francuskie tosty z serem i szynką zapiekane w jajku. Zjemy tu także tradycyjną jajecznicę, szakszukę z chorizo, chałkę zapiekaną z brie czy wytrawne gofry. Do każdej pozycji z menu otrzymamy kawę lub herbatę w cenie 5 złotych, a nawet prosecco!
Made in Napoli by Siervo Sopot, czyli kawałek Włoch w sercu Trójmiasta. To miejsce idealne dla miłośników włoskiej kuchni oraz smacznych i sycących śniadań. Dużym plusem tego miejsca jest wystrój wnętrza, to połączenie nowoczesności i włoskiej klasyki. Latem do dyspozycji gości jest taras z drzewami oliwnymi, dzięki czemu możemy poczuć się jak w słonecznej Italii. Ale odnajdziemy je również w karcie śniadaniowej. W Made in Napoli by Siervo serwowane jest m.in. panouzzo, czyli włoska kanapka, wypiekana z ciasta do pizzy tuż przed podaniem. Podawana jest w dwóch wersjach z mozzarellą, kurczakiem i warzywami grillowanymi lub z kurczakiem, gorgonzolą, szpinakiem, sałatą i pomidorami koktajlowymi. Obie wersje polane są sosem czosnkowym. Zjemy tu również Uova al Tegamino, czyli danie przypominające szakszukę serwowaną z Pane Primavera. Poza tym, śniadaniowe klasyki – puszyste omlety, jajecznice czy naleśniki.
Sopocki młyn to pierogarnia, ale niech was to zwiedzie, bo można zjeść tu też pyszne śniadania. Ciekawą opcją jest wytrawna lub słodka deska. W tym przypadku możemy sami skomponować sobie posiłek, wybierając pieczywo, 3 pasty oraz napój z karty. Dostaniemy tam też tosty francuskie na słodko z serkiem mascarpone i owocami leśnymi lub w wersji wytrawnej z łososiem i jajkiem poche. W menu są również dwa burgery śniadaniowe – sopocki i młyna. Pieczywo dodawane do zestawów śniadaniowych wypiekane jest na miejscu.
Las to nietypowe miejsce na mapie Sopotu. Wystrój tego lokalu jest bardzo oryginalny – surowe ściany, posąg Maryjki, kredensowy bar, metalowe kolorowe krzesła. Niby wszystko przypadkowe, jak w mieszkaniu przed remontem. Jednak czuć tu niepowtarzalny klimat berlińskich miejscówek, dlatego warto wpaść na szybką kawę – z ekspresu lub przelewową. Do jedzenia – granola, kanapki, owsianka lub tarta. Godna uwagi jest też buraczane latte. Warto przyjechać i przekonać się, czy taki styl nam odpowiada.
No33 di Vinegre to sopocki beach bar, w którym przeniesiemy się do krajów Europy Południowej – Włoch, Francji i Portugalii. No33 di Vinegre, mieszczące się przy wejściu nr 33, przyciąga turystów widokiem na sopocką plażę. Napawając się tym widokiem można zjeść rajskie śniadania w klimacie zero waste i z opcją wege i wypić koktajl podawany w wydrążonym kokosie. Do tego orzeźwiające warzywa i owoce, kanapki oraz bowle. Decydując się tu na zjedzenie śniadania, z pewnością nie pożałujemy.