Przygotowanie:
Opłucz pszenicę, a następnie zalej wodą powyżej poziomu ziaren i odstaw na noc.
Gdy ziarna będą gotowe do ugotowania, odcedź je, opłucz, odcedź ponownie i włóż z powrotem do garnka. Dodaj 6 szklanek zimnej wody i soli, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj do miękkości (od 90 minut do 3 godzin). Odcedź i odstaw do ostygnięcia.
Gotuj do miękkości (od 90 minut do 3 godzin). Odcedź i odstaw do ostygnięcia. Przygotuj mak, umieszczając go w rondelku z wodą na kilka centymetrów. Wymieszaj i odstawi na 20 minut. Wylej wszelkie zanieczyszczenia, które wypłyną na powierzchnię, następnie odsącz przez sito, spłucz pod zimną wodą i ponownie odsącz. Włóż mak do rondla i sparz wrzątkiem, aby przykryć go o cal. Przykryj i odstaw na 15 minut.
Garnek postaw na palniku, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj przez 30 minut. Nasiona maku są gotowe, gdy można je sproszkować między palcami. Odcedź i zmiel raz w młynku do maku lub 3 razy w zwykłym młynku
W dużej misce wymieszaj schłodzoną, ugotowaną pszenicę, mielony mak, cukier, miód, wanilię, skórkę pomarańczową, rodzynki i orzechy włoskie, migdały, figi i daktyle.
Dobrze wymieszaj i wstaw do lodówki, aż kutia będzie gotowa do podania.