O diecie Dukana słyszał każdy. Jedni na niej spektakularnie schudli, inni dorobili się efektu jo-jo i chorych nerek. Jaka jest prawda o diecie proteinowej? Czy warto ją stosować? Przeczytaj ten artykuł i poznaj fakty.
Jestem lingwistką, zoopsychologiem, behawiorystką i trenerką psów. Na łamach portalu naTemat doradzam, jak mądrze wychowywać czworonogi i bronię praw zwierząt. Poruszam też inne tematy, które są dla mnie ważne.
Na czym polega dieta Dukana?
Dieta Dukana polega na ograniczeniu ilości spożywanych węglowodanów i tłuszczy oraz zwiększeniu podaży białka. Osoby stosujące dietę Dukana mają odnotować wysokie spadki masy ciała już w pierwszym tygodniu stosowania diety.
Dieta Dukana nie wiąże się z ujemnym bilansem kalorycznym – można jeść tyle, ile się chce, natomiast wymagane jest wprowadzenie aktywności fizycznej. Może to być jazda na rowerze, pływanie, spacery.
Ze względu na wysoką zawartość węglowodanów w trakcie diety nie można spożywać słodyczy i pić alkoholu. Podczas stosowania diety proteinowej (to inna nazwa diety Dukana) należy pić ok. 5 litrów wody dziennie.
Co można jeść na diecie Dukana? 4 fazy diety Dukana
Dieta Dukana składa się z czterech faz, które mają zaadaptować organizm do nowego stylu życia, hamować apetyt i wspierać redukcję tkanki tłuszczowej.
1. Faza uderzeniowa
Czas trwania: 2-5 dni
Zalecenia: spożywanie wyłącznie produktów białkowych
Przykłady produktów: chude mięso, podroby, jaja, tofu, ryby, mleko
Cel: szybka utrata masy ciała
2. Faza naprzemienna
Czas trwania: 10 dni
Zalecenia: dodanie do diety warzyw nieskrobiowych, spożywanie ich co drugi dzień
Przykłady produktów: brokuły, kalafior, marchewka, pomidory, ogórki, dynia, szparagi
Cel: dostarczenie organizmowi energii i witamin
3. Faza ujednolicenia
Czas trwania: zależny od pożądanych efektów (10 dni fazy ujednolicenia to spadek masy ciała o 1 kg)
Zalecenia: dodanie do diety niewielkiej ilości owoców, warzyw skrobiowych, nabiału i produktów pełnoziarnistych
Przykłady produktów: pieczywo, brązowy ryż, kasze, owoce (oprócz bananów), żółty ser
Cel: zwiększenie różnorodności diety, spowolnienie procesu utraty masy ciała, by organizm nie przeszedł w tryb magazynowania i nie doszło do efektu jo-jo
4. Faza stabilizacji
Czas trwania: jak najdłużej (faza stabilizacji ma być podstawą dalszego żywienia)
Zalecenia: dieta nie wyklucza żadnych produktów, raz w tygodniu należy wrócić do proteinowego menu z fazy uderzeniowej
Przykłady produktów: brak ograniczeń
Cel: zwiększenie różnorodności diety, utrzymanie efektów
Z czego wynika popularność diety Dukana?
Autorem diety Dukana jest francuski lekarz Pierre Dukan. Z jego metod korzystała Jennifer Lopez, która na diecie proteinowej schudła ponad 25 kg oraz Dorota Zawadzka (szerzej znana jako „Superniania”) zawdzięczająca Dukanowi utratę 18 kg. Tych osób jest znacznie więcej.
W internecie znajduje się mnóstwo forów poświęconych diecie Dukana, bezpłatnych poradników i przykładowych menu. Jeszcze kilka lat temu, kiedy ktoś szybko schudł, od razu wiedziano, że stosuje dietę Dukana. Sąsiadki wymieniały się nawzajem przepisami i motywowały do dalszej pracy.
Wszystko zaczęło się we Francji w 2000 roku. Dr Pierre Dukan wydał wtedy książkę opisującą swoją metodę, nad którą pracował ponad 30 lat. Zatytułował ją: „Nie potrafię schudnąć”. Pozycja w ciągu kilka tygodni wbiła się na listę bestsellerów. W Polsce książkę opublikowało krakowskie Wydawnictwo Otwarte.
– Pierwsze „Nie potrafię schudnąć” wydrukowaliśmy w nakładzie tylko 6 tys. egzemplarzy. Co prawda wierzyliśmy w dietę i obserwowaliśmy jej sukces we Francji, ale nie byliśmy pewni, jak przyjmie się na polskim gruncie – wspomina na łamach „Rzeczpospolitej” Marianna Starzyk z Wydawnictwa Otwarte.
Pozycja przez kilkanaście miesięcy zajmowała pierwsze miejsce na liście bestsellerów sieci Empik, a sama dieta wzbudziła zainteresowanie wśród milionów Polaków.
Czy dieta dr Dukana jest bezpieczna?
Głównym składnikiem diety Dukana są białka. Z tego powodu w organizmie mogą pojawić się niedobory witamin B1, B5, C, K i cennych minerałów: magnezu, fosforu i potasu. W trakcie stosowania diety proteinowej należy zasięgnąć suplementacji.
Z powodu zwiększonej podaży białka zagrożone są nerki. Choć dr Dukan jest pewien, że „od jego diety jeszcze nikt nie umarł”, to wielu dietetyków uważa ją za zbędną i szkodliwą. Najpoważniejszym efektem niepożądanym diety Dukana jest zakwaszenie organizmu i wzrost poziomu cholesterolu.
Skutki uboczne diety dr Dukana:
senność;
problemy z koncentracją;
kłopoty z pamięcią;
osłabienie;
drażliwość.
W przypadku długotrwałego stosowania diety może dojść do rozwoju dny moczanowej, kamicy nerkowej i miażdżycy. Powrót do zdrowia może zająć o wiele dłużej niż czas stosowania diety.
We Francji krytyka diety dr Dukana znalazła finał w sądzie. Michele Cohen, również dietetyk, nazwał dietę proteinową „niebezpieczną fantazją” i zniechęcał do jej stosowania. Dr Pierre Dukan nie wytrzymał krytyki i pozwał Cohena o zniesławienie. Sąd nie przychylił się do stawianych przez niego zarzutów.
Twórca popularnej diety to postać wzbudzająca kontrowersje na całym świecie. Lekarska Rada Francji zawiesiła go w wykonywaniu obowiązków za przepisanie pacjentom leków odpowiedzialnych za ataki serca. Ponadto krytykowano jego metody edukacyjne: szczupli studenci mieli otrzymywać wyższe oceny.
Czy na diecie Dukana można schudnąć?
Niewątpliwą zaletą diety Dukana jest to, że faktycznie można na niej schudnąć. I to szybko. Niektórzy na diecie Dukana tracą nawet 8 kg miesięcznie. Drastyczna zmiana żywienia nie obywa się jednak bez skutków ubocznych i efektu jo-jo.
Osoby, które straciły wymarzoną ilość kilogramów, zaczynają „popuszczać pasa”. Do diety wracają słodycze i węglowodany. Organizm nie chce dopuścić do ponownych niedoborów substancji odżywczych i postanawia je magazynować. Jak? W postaci oponki…
Jednak dieta Dukana wielu osobom może przynieść korzyści. Jeśli wcześniej objadały się słodyczami, nie uprawiały sportu, a ich dieta była uboga w chude mięso i warzywa, to przejście na dietę Dukana może być pierwszym krokiem w kierunku zdrowego stylu życia. Najważniejsze jest to, by nie był to krok ostatni.
– Człowiek jest istotą społeczną i lubi naśladować innych. A skoro coraz więcej osób, w tym znanych z ekranu, odchudza się za pomocą tej diety i chwali jej efektami, to inni tej modzie ulegają (źródło: rp.pl).
Katarzyna Pryzmont
dietetyk z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego
– Trafiają do mnie ludzie z ogromnym efektem jojo, z 40-stopniową gorączką, wycieńczeni, wyniszczeni. Inni mówią, że czują kwaśność w ustach, bóle głowy, totalnie nie wiedzą, co się dzieje.