Co zrobić z syropem z brzoskwiń w puszce?
Co zrobić z syropem z brzoskwiń w puszce? Fot. 123rf.com/: belchonock

Jednym z najlepszych dodatków do gofrów czy naleśników są duże, soczyste kawałki owoców z puszki. Zachowują one świeżość i odpowiednią miękkość oraz pyszny smak. Warto wiedzieć, jak wykorzystać pozostałą zawartość puszki, czyli syrop z owoców. Jest na to kilka sposobów w duchu zero waste. 

REKLAMA

Obserwuj naTemat w Wiadomościach Google

  • Jest wiele sposobów na wykorzystanie pozostałego syropu z brzoskwiń lub innych owoców w puszce. Co z nim zrobić?
  • Na bazie takiego syropu możemy przygotować orzeźwiający napój, galaretkę, ale też kisiel lub budyń
  • Poznaj przepisy na smaczne desery oraz napoje i nie marnuj syropu! 
  • Zero waste w kuchni

    Dzięki odpowiedniemu planowaniu zakupów i wykorzystywaniu wszystkich dostępnych produktów i półproduktów, a także szukaniu sposób na użycie pozornie niepotrzebnych składników możemy wprowadzać do swojej kuchni zasady zero waste. W dużym skrócie są to działania ograniczające marnowanie zasobów, w tym najważniejszego - jedzenia.

    I nawet jak nam się wydaje, że syrop z brzoskwiń, ananasa, gruszki czy innych owoców, nadaje się tylko do wyrzucenia i nic nie da sięz nim zrobić, warto się zastanowić, w jaki sposób możemy go wykorzystać. Jest na to kilka prostych metod.

    Orzeźwiający napój 

    Z pozostałego syropu z owoców w puszce możemy przygotować orzeźwiający napój. Jak go zrobić? To proste. Wystarczy do szklanki z wodą dodać 2-3 łyżki syropu i kilka plastrów cytryny. Wszystko razem dokładnie wymieszać, wrzucić kostki losu i świeże listki mięty. To idealny napój na ciepłe, letnie wieczory. Świetnie sprawdzi się również na imprezie, bo dzięki syropowi, napój nabierze koloru i będzie wystrzałowo wyglądał na stole. 

    Kolorowe kostki lodu

    W kuchni liczy się kreatywność, dlatego warto szukać pozornie łatwych, ale w swojej prostocie wyjątkowych rozwiązań. Jednym z nich jest wykorzystanie syropu z owoców w puszce jako… kostek lodu. Wystarczy wlać syrop do plastikowego pojemnika na kostki lub do specjalnego woreczka, a następnie włożyć do zamrażarki. Dzięki temu, że syrop jest słodki i intensywny, kostki będą bardzo wyraziste i nadadzą napojowi nowy, lepszy smak. 

    Kolorowe kostki lody możemy wykorzystać w upalne dni i wrzucić do szklanki z zimną wodą. Dodatkowo możemy ubogacić napój plasterkiem cytryny i listkami mięty. Takie owocowe kostki doskonale sprawdzą się jako dodatek do drinków. Kieliszek prosecco z brzoskwiniową kostką smakuje wybornie. Sprawdźcie sami! 

    Galaretka z syropem

    Teraz przechodzimy do deserów. Jeśli zostało nam jeszcze trochę syropu to możemy dodać go do galaretki. Dzięki temu poprawimy jej smak i wykorzystamy pozostały syrop.

    Składniki:
  • 1 szklanka syropu z brzoskwiń lub innych owoców
  • 1/2 szklanki wody,
  • 1 łyżka żelatyny (bez smaku),
  • Przygotowanie:

    Rozpuść w rondelku lub małym garnku żelatynę w wodzie. Dokładnie wszystko wymieszaj, następnie odczekaj kilka chwil, aż zmięknie. Zagotuj na małym ogniu, gdy osiągnie temperaturę wrzenia, odstaw z palnika. Mieszaj powoli i stopniowo dolewaj syrop z puszki. Całość dokładnie wymieszaj. Zawartość wlej do małych miseczek i odstawić do ostygnięcia. Na koniec wstaw do lodówki, aż galaretka stężeje.

    Budyń z syropem z brzoskwini

    Kolejną słodką propozycją jest budyń. Nawet niewielka ilość syropu sprawi, że będzie on miał swój niepowtarzalny smak. Przepis jest bardzo prosty.

     Składniki:
  • 2,5  szklanki syropu z brzoskwini (lub innych owoców np. ananasa) 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 
  • 4 duże łyżki mąki 
  • 4 duże  łyżki mąki ziemniaczanej
  •  2 żółtka 
  •  

    Przygotowanie:

    W rondelku lub małym garnku zagotuj dwie szklanki syropu z brzoskwini lub innych owoców. W osobnym naczyniu wymieszaj dokładnie pozostałą część syropu z żółtkami, cukrem waniliową i mąkami. Następnie dodaj zmieszane składniki do gotującego się syropu. Mieszaj szybko i energicznie, żeby nie powstały grudki, gdy budyń zacznie się gotowań, zdejmij go z palnika. Deser gotowy!

    Domowy kisiel brzoskwiniowy

    Był budyń, teraz czas na kisiel. W tym przepisie przydarza się cała puszka owców, najlepiej brzoskwiń, bo są one najdelikatniejsze.

    Składniki:
  • 1 duża puszka brzoskwiń w syropie
  • 0,5 szklanki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • Przygotowanie:

    Odcedź brzoskwinie z puszki. Do szklanki odlej syrop - połowę umieść w garnku, a do pozostałej części dodaj soku z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Następnie pokrój jedną brzoskwinię w kostkę. Zagotuj syrop w garnku, a potem wlej rozrobiony syrop z mąką i sokiem z cytryny. Gotuj mieszając energicznie aż powstanie gesty kisiel. Do gotowego kisielu wmieszaj pokrojoną brzoskwinię. Poczekaj aż ostygnie i gotowe ;) 

    Czytaj także: