Jednym z najlepszych dodatków do gofrów czy naleśników są duże, soczyste kawałki owoców z puszki. Zachowują one świeżość i odpowiednią miękkość oraz pyszny smak. Warto wiedzieć, jak wykorzystać pozostałą zawartość puszki, czyli syrop z owoców. Jest na to kilka sposobów w duchu zero waste.
Jest wiele sposobów na wykorzystanie pozostałego syropu z brzoskwiń lub innych owoców w puszce. Co z nim zrobić?
Na bazie takiego syropu możemy przygotować orzeźwiający napój, galaretkę, ale też kisiel lub budyń
Poznaj przepisy na smaczne desery oraz napoje i nie marnuj syropu!
Zero waste w kuchni
Dzięki odpowiedniemu planowaniu zakupów i wykorzystywaniu wszystkich dostępnych produktów i półproduktów, a także szukaniu sposób na użycie pozornie niepotrzebnych składników możemy wprowadzać do swojej kuchni zasady zero waste. W dużym skrócie są to działania ograniczające marnowanie zasobów, w tym najważniejszego - jedzenia.
I nawet jak nam się wydaje, że syrop z brzoskwiń, ananasa, gruszki czy innych owoców, nadaje się tylko do wyrzucenia i nic nie da sięz nim zrobić, warto się zastanowić, w jaki sposób możemy go wykorzystać. Jest na to kilka prostych metod.
Orzeźwiający napój
Z pozostałego syropu z owoców w puszce możemy przygotować orzeźwiający napój. Jak go zrobić? To proste. Wystarczy do szklanki z wodą dodać 2-3 łyżki syropu i kilka plastrów cytryny. Wszystko razem dokładnie wymieszać, wrzucić kostki losu i świeże listki mięty. To idealny napój na ciepłe, letnie wieczory. Świetnie sprawdzi się również na imprezie, bo dzięki syropowi, napój nabierze koloru i będzie wystrzałowo wyglądał na stole.
Kolorowe kostki lodu
W kuchni liczy się kreatywność, dlatego warto szukać pozornie łatwych, ale w swojej prostocie wyjątkowych rozwiązań. Jednym z nich jest wykorzystanie syropu z owoców w puszce jako… kostek lodu. Wystarczy wlać syrop do plastikowego pojemnika na kostki lub do specjalnego woreczka, a następnie włożyć do zamrażarki. Dzięki temu, że syrop jest słodki i intensywny, kostki będą bardzo wyraziste i nadadzą napojowi nowy, lepszy smak.
Kolorowe kostki lody możemy wykorzystać w upalne dni i wrzucić do szklanki z zimną wodą. Dodatkowo możemy ubogacić napój plasterkiem cytryny i listkami mięty. Takie owocowe kostki doskonale sprawdzą się jako dodatek do drinków. Kieliszek prosecco z brzoskwiniową kostką smakuje wybornie. Sprawdźcie sami!
Galaretka z syropem
Teraz przechodzimy do deserów. Jeśli zostało nam jeszcze trochę syropu to możemy dodać go do galaretki. Dzięki temu poprawimy jej smak i wykorzystamy pozostały syrop.
Składniki:
1 szklanka syropu z brzoskwiń lub innych owoców
1/2 szklanki wody,
1 łyżka żelatyny (bez smaku),
Przygotowanie:
Rozpuść w rondelku lub małym garnku żelatynę w wodzie. Dokładnie wszystko wymieszaj, następnie odczekaj kilka chwil, aż zmięknie. Zagotuj na małym ogniu, gdy osiągnie temperaturę wrzenia, odstaw z palnika. Mieszaj powoli i stopniowo dolewaj syrop z puszki. Całość dokładnie wymieszaj. Zawartość wlej do małych miseczek i odstawić do ostygnięcia. Na koniec wstaw do lodówki, aż galaretka stężeje.
Budyń z syropem z brzoskwini
Kolejną słodką propozycją jest budyń. Nawet niewielka ilość syropu sprawi, że będzie on miał swój niepowtarzalny smak. Przepis jest bardzo prosty.
Składniki:
2,5 szklanki syropu z brzoskwini (lub innych owoców np. ananasa)
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 duże łyżki mąki
4 duże łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
Przygotowanie:
W rondelku lub małym garnku zagotuj dwie szklanki syropu z brzoskwini lub innych owoców. W osobnym naczyniu wymieszaj dokładnie pozostałą część syropu z żółtkami, cukrem waniliową i mąkami. Następnie dodaj zmieszane składniki do gotującego się syropu. Mieszaj szybko i energicznie, żeby nie powstały grudki, gdy budyń zacznie się gotowań, zdejmij go z palnika. Deser gotowy!
Domowy kisiel brzoskwiniowy
Był budyń, teraz czas na kisiel. W tym przepisie przydarza się cała puszka owców, najlepiej brzoskwiń, bo są one najdelikatniejsze.
Składniki:
1 duża puszka brzoskwiń w syropie
0,5 szklanki soku z cytryny
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Przygotowanie:
Odcedź brzoskwinie z puszki. Do szklanki odlej syrop - połowę umieść w garnku, a do pozostałej części dodaj soku z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Następnie pokrój jedną brzoskwinię w kostkę. Zagotuj syrop w garnku, a potem wlej rozrobiony syrop z mąką i sokiem z cytryny. Gotuj mieszając energicznie aż powstanie gesty kisiel. Do gotowego kisielu wmieszaj pokrojoną brzoskwinię. Poczekaj aż ostygnie i gotowe ;)
W naTemat pracuję od kwietnia 2021 roku jako dziennikarka newsowa i reporterka. W swoich tekstach poruszam tematy społeczne, polityczne, ekonomiczne, ale też związane z ekologią czy podróżami. Zawsze staram się moim rozmówcom dawać poczucie bezpieczeństwa i zaopiekowania się, a czytelnikom treści wysokiej jakości. Pasja do dziennikarstwa narodziła się we mnie z zamiłowania do pisania… i ludzi. Jestem absolwentką dziennikarstwa i medioznawstwa oraz politologii na Uniwersytecie Warszawskim.