Obserwuj naTemat w Wiadomościach Google
Dzięki odpowiedniemu planowaniu zakupów i wykorzystywaniu wszystkich dostępnych produktów i półproduktów, a także szukaniu sposób na użycie pozornie niepotrzebnych składników możemy wprowadzać do swojej kuchni zasady zero waste. W dużym skrócie są to działania ograniczające marnowanie zasobów, w tym najważniejszego - jedzenia.
I nawet jak nam się wydaje, że syrop z brzoskwiń, ananasa, gruszki czy innych owoców, nadaje się tylko do wyrzucenia i nic nie da sięz nim zrobić, warto się zastanowić, w jaki sposób możemy go wykorzystać. Jest na to kilka prostych metod.
Z pozostałego syropu z owoców w puszce możemy przygotować orzeźwiający napój. Jak go zrobić? To proste. Wystarczy do szklanki z wodą dodać 2-3 łyżki syropu i kilka plastrów cytryny. Wszystko razem dokładnie wymieszać, wrzucić kostki losu i świeże listki mięty. To idealny napój na ciepłe, letnie wieczory. Świetnie sprawdzi się również na imprezie, bo dzięki syropowi, napój nabierze koloru i będzie wystrzałowo wyglądał na stole.
W kuchni liczy się kreatywność, dlatego warto szukać pozornie łatwych, ale w swojej prostocie wyjątkowych rozwiązań. Jednym z nich jest wykorzystanie syropu z owoców w puszce jako… kostek lodu. Wystarczy wlać syrop do plastikowego pojemnika na kostki lub do specjalnego woreczka, a następnie włożyć do zamrażarki. Dzięki temu, że syrop jest słodki i intensywny, kostki będą bardzo wyraziste i nadadzą napojowi nowy, lepszy smak.
Kolorowe kostki lody możemy wykorzystać w upalne dni i wrzucić do szklanki z zimną wodą. Dodatkowo możemy ubogacić napój plasterkiem cytryny i listkami mięty. Takie owocowe kostki doskonale sprawdzą się jako dodatek do drinków. Kieliszek prosecco z brzoskwiniową kostką smakuje wybornie. Sprawdźcie sami!
Teraz przechodzimy do deserów. Jeśli zostało nam jeszcze trochę syropu to możemy dodać go do galaretki. Dzięki temu poprawimy jej smak i wykorzystamy pozostały syrop.
Rozpuść w rondelku lub małym garnku żelatynę w wodzie. Dokładnie wszystko wymieszaj, następnie odczekaj kilka chwil, aż zmięknie. Zagotuj na małym ogniu, gdy osiągnie temperaturę wrzenia, odstaw z palnika. Mieszaj powoli i stopniowo dolewaj syrop z puszki. Całość dokładnie wymieszaj. Zawartość wlej do małych miseczek i odstawić do ostygnięcia. Na koniec wstaw do lodówki, aż galaretka stężeje.
Kolejną słodką propozycją jest budyń. Nawet niewielka ilość syropu sprawi, że będzie on miał swój niepowtarzalny smak. Przepis jest bardzo prosty.
W rondelku lub małym garnku zagotuj dwie szklanki syropu z brzoskwini lub innych owoców. W osobnym naczyniu wymieszaj dokładnie pozostałą część syropu z żółtkami, cukrem waniliową i mąkami. Następnie dodaj zmieszane składniki do gotującego się syropu. Mieszaj szybko i energicznie, żeby nie powstały grudki, gdy budyń zacznie się gotowań, zdejmij go z palnika. Deser gotowy!
Był budyń, teraz czas na kisiel. W tym przepisie przydarza się cała puszka owców, najlepiej brzoskwiń, bo są one najdelikatniejsze.
Odcedź brzoskwinie z puszki. Do szklanki odlej syrop - połowę umieść w garnku, a do pozostałej części dodaj soku z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Następnie pokrój jedną brzoskwinię w kostkę. Zagotuj syrop w garnku, a potem wlej rozrobiony syrop z mąką i sokiem z cytryny. Gotuj mieszając energicznie aż powstanie gesty kisiel. Do gotowego kisielu wmieszaj pokrojoną brzoskwinię. Poczekaj aż ostygnie i gotowe ;)