
Czy będąc w restauracji miałeś kiedyś ochotę zakraść się do kuchni i poznać tajniki gotowania zawodowych kucharzy? Co sprawia, że dania wychodzące z ich kuchni smakują znacznie lepiej niż większość potraw misternie przygotowywanych przez nas w domu? Dziś poznanie tych sekretów staje się możliwe, dzięki rozwijającej się ofercie kursów kulinarnych.
REKLAMA
Warsztaty robienia sushi, smażenia steków, przyrządzania gruzińskiego czachochbili, pieczenia bezglutenowych ciast czy gotowania tajskiej zupy krewetkowej. Wybór tematyki kursów kulinarnych jest imponujący, więc każdy zainteresowany gotowaniem z zawodowcami nie powinien mieć problemu ze znalezieniem czegoś dla siebie. Kilkugodzinne zajęcia pod okiem mistrzów co prawda nie uczynią z nas kolejnych zwycięzców programu "Master Chef", ale mogą podrzucić parę praktycznych wskazówek lub obudzić w nas uśpionych miłośników gotowania.
Poznań
W stolicy Wielkopolski kursy Akademii Kulinarnej Spot. To Eat nie mają sobie równych. Restauracja SPOT. zaprasza do współpracy cenionych mistrzów sztuki kulinarnej, którzy dzielą się z warsztatowiczami swoją wiedzą podczas dwugodzinnych zajęć. Dotychczas mogliśmy poznać między innymi sekrety kuchni greckiej, dowiedzieć się czym jest chinkali oraz zgłębić tajniki przyrządzania idealnego pesto. Poza kursami prezentującymi kuchnię z całego świata, Akademia zaprasza na zajęcia gotowania dla dzieci oraz warsztaty wiedzy o winie. Kursów wciąż przybywa, a ich tematyka staje się coraz bardziej oryginalna (warsztaty wypiekania makaroników czy przygotowywania kulinarnych afrodyzjaków).
Czytaj także: Z wnętrza brzucha. Ruszył nowy magazyn kulinarny KUKBUK
Kraków
Gdy w Poznaniu poznajemy kuchnię fusion i eksperymentalne smaki, w Krakowie na chwilę wracamy do tradycji. Umożliwia nam to Instytut Kulinarny w Wieliczce, oferujący kursy z kuchni regionalnej. Nie zawsze mamy szansę poznać typowe smaki Mazowsza, Kaszub, Podlasia czy Podhala, a co dopiero nauczyć się wprowadzać je do codziennego gotowania. Ciekawą opcją wydają się być również warsztaty przedstawiające polskie, klasyczne potrawy w krzywym zwierciadle mody i trendów kulinarnych. Oddając serce kuchni włoskiej czy japońskiej, często zapominany, że nasza rodzima kuchnia kryje w sobie wiele ciekawych smaków, które łatwo przenieść w realia nowoczesnej diety.
Trójmiasto
Philippe Abraham,szef kuchni i właściciel restauracji Petit Paris, nie tylko gotuje dla mieszkańców Trójmiasta francuskie przysmaki, lecz również zaprasza ich na warsztaty aby mogli zgłębić sekrety kuchni, która uchodzi za jedną z najbardziej wykwintnych i skomplikowanych. Uczestnicy najbliższego kursu „Le Cuisine de Philippe” poznają przepis na vol au vent z owocami morza, roladki z łososia marynowanego z musem chrzanowym i francuską tartę z kozim serem. Prowadzenie warsztatów na stałe weszło do kalendarza szefa, który co tydzień wpuszcza do swojej kuchni amatorów gotowania i zaraża ich uwielbieniem do tradycyjnych francuskich potraw.
Wrocław
Poszerzanie wiedzy na temat gotowania i nauczenie czerpania radości z przygotowywania posiłków wśród mieszkańców Wrocławia to jedno z zadań jakie wziął na siebie Piotr Kucharski. Nazwisko najwyraźniej zobowiązuje, gdyż Kucharski jest inicjatorem powstania studia kulinarnego w dawnej rozlewni piwa, wrocławskiego Browaru Mieszczańskiego. W tej industrialnej przestrzeni, wyposażonej w profesjonalny sprzęt, prowadzi warsztaty przybliżające kuchnie z całego świata. Poza potrawami kuchni indyjskiej i włoskiej, warsztatowicze poznają sposoby na samodzielne wypiekanie chleba czy techniki smażenia doskonałych steków. Nie chodzi tu jedynie o efekt w postaci idealnie przygotowanego dania, lecz również umiejętność celebrowania i cieszenia się wspólnym gotowaniem.
Warszawa
Akademia Kurta Schellera to pierwsza szkoła gotowania w Polsce oraz miejsce, w którym odbywają się kultowe już warsztaty. Kurt Scheller to mistrz sztuki kulinarnej, były szef kuchni restauracji hotelu Bristol, Sheraton i Rialto, który już od 10 lat z powodzeniem pomaga odkryć amatorom gotowania kulinarne umiejętności. Do wyboru wiele kursów tematycznych, od smaków kuchni portugalskiej po przygotowywanie sosów do makaronów. Warto przekonać się czy 4 godziny gotowania pod okiem mistrza, może odmieć nasz sposób pracy w kuchni. Do dyspozycji kursantów jest również biblioteczka Kurta Schellera, w której można odnaleźć wyjątkowe książki kucharskie, których nie znajdziecie nigdzie indziej.