
Bigos wigilijny, czyli bigos bez mięsa, to potrawa, której nie może zabraknąć na żadnym świątecznym stole. Oto jak ją przyrządzić, by smakowała zarówno wegetarianom, jak i mięsożercom, była sycąca i pyszna.
Podstawowym składnikiem wegetariańskiego bigosu jest kapusta. Warzywo to posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Jest bogate w witaminę C, cenne witaminy z grupy B, a także składniki odżywcze takie jak potas, magnez, wapń i żelazo.
Z tego przepisu przygotujesz duży garnek bezmięsnego bigosu, którym naje się cała rodzina. Jeżeli wyjdzie go za dużo, możesz go zawekować lub zamrozić. Czas przygotowania potrawy to ok. 1 godz. + czas gotowania.
Bezmięsny bigos tak jak klasyczny, najlepiej zacząć przygotowywać kilka dni przed wigilią. Im więcej razy będzie odgrzany, tym smaczniejszy będzie w święta. Należy podgrzewać go powoli i na małym ogniu najlepiej przez godzinę dziennie.
Do wigilijnego bigosu najbardziej pasuje świeży chleb, ale wiem, że są też rodziny, w którym bigos podaje się z ziemniakami i to też jest w porządku. Najważniejsze, by sam bigos smakował dobrze.
Składniki na wegetariański bigos:
Przygotowanie wegetariańskiego bigosu:
1. Suszone grzyby mielimy w blenderze lub bardzo drobno kroimy.
2. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce lub mielimy w blenderze.
3. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy, aż się zeszkli.
4. Do dużego garnka wsadzamy kapustę, przyprawy, śliwki, grzyby, cebulę i jabłka.
5. Do garnka dolewamy tyle wody, żeby jej poziom wystawał 1 cm nad kapustę.
6. Wstawiamy na mały ogień i gotujemy 2-3 godziny od czasu do czasu mieszając.
7. Przed ostatnim gotowaniem dodajemy powidła śliwkowe, ewentualnie koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku.
