Świąteczny bigos bez mięsa smakuje wybornie (zdjęcie ilustracyjne)
Świąteczny bigos bez mięsa smakuje wybornie (zdjęcie ilustracyjne)

Bigos wigilijny, czyli bigos bez mięsa, to potrawa, której nie może zabraknąć na żadnym świątecznym stole. Oto jak ją przyrządzić, by smakowała zarówno wegetarianom, jak i mięsożercom, była sycąca i pyszna.

REKLAMA

Podstawowym składnikiem wegetariańskiego bigosu jest kapusta. Warzywo to posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Jest bogate w witaminę C, cenne witaminy z grupy B, a także składniki odżywcze takie jak potas, magnez, wapń i żelazo.

Z tego przepisu przygotujesz duży garnek bezmięsnego bigosu, którym naje się cała rodzina. Jeżeli wyjdzie go za dużo, możesz go zawekować lub zamrozić. Czas przygotowania potrawy to ok. 1 godz. + czas gotowania.

Ciekawostka: post w Wigilię nie jest obowiązkowy. W ten dzień można jeść mięso bez obaw, że jest to grzech. Post obowiązuje katolików jedynie w w Środę Popielcową oraz w piątek przed Wielkanocą.

Bezmięsny bigos tak jak klasyczny, najlepiej zacząć przygotowywać kilka dni przed wigilią. Im więcej razy będzie odgrzany, tym smaczniejszy będzie w święta. Należy podgrzewać go powoli i na małym ogniu najlepiej przez godzinę dziennie.

Do wigilijnego bigosu najbardziej pasuje świeży chleb, ale wiem, że są też rodziny, w którym bigos podaje się z ziemniakami i to też jest w porządku. Najważniejsze, by sam bigos smakował dobrze.

Składniki na wegetariański bigos:

  • 2 kg kapusty kiszonej;
  • 4 duże białe cebule;
  • 2 duże jabłka;
  • szklanka grzybów suszonych (najlepiej prawdziwków);
  • 200 g suszonych śliwek;
  • 250 g powideł śliwkowych;
  • sól;
  • łyżeczka pieprzu;
  • łyżeczka majeranku;
  • łyżeczka musztardy;
  • 10 kulek ziela angielskiego;
  • 4 liście laurowe;
  • 100 ml oleju;
  • opcjonalnie: koncentrat pomidorowy.
  • Przygotowanie wegetariańskiego bigosu:

    1. Suszone grzyby mielimy w blenderze lub bardzo drobno kroimy.

    2. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce lub mielimy w blenderze.

    3. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy, aż się zeszkli.

    4. Do dużego garnka wsadzamy kapustę, przyprawy, śliwki, grzyby, cebulę i jabłka.

    5. Do garnka dolewamy tyle wody, żeby jej poziom wystawał 1 cm nad kapustę.

    6. Wstawiamy na mały ogień i gotujemy 2-3 godziny od czasu do czasu mieszając.

    7. Przed ostatnim gotowaniem dodajemy powidła śliwkowe, ewentualnie koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku.

    Przechowywanie bigosu bez mięsa:

  • na balkonie;
  • w lodówce;
  • na zewnątrz.
  • Pomysł na nadmiar:

  • mrożenie;
  • wekowanie;
  • oddanie potrzebującym;
  • grupy foodsharingowe na FB.
  • Czytaj także: