Bigos wigilijny, czyli bigos bez mięsa, to potrawa, której nie może zabraknąć na żadnym świątecznym stole. Oto jak ją przyrządzić, by smakowała zarówno wegetarianom, jak i mięsożercom, była sycąca i pyszna.
Reklama.
Reklama.
Podstawowym składnikiem wegetariańskiego bigosu jest kapusta. Warzywo to posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Jest bogate w witaminę C, cenne witaminy z grupy B, a także składniki odżywcze takie jak potas, magnez, wapń i żelazo.
Z tego przepisu przygotujesz duży garnek bezmięsnego bigosu, którym naje się cała rodzina. Jeżeli wyjdzie go za dużo, możesz go zawekować lub zamrozić. Czas przygotowania potrawy to ok. 1 godz. + czas gotowania.
Bezmięsny bigos tak jak klasyczny, najlepiej zacząć przygotowywać kilka dni przed wigilią. Im więcej razy będzie odgrzany, tym smaczniejszy będzie w święta. Należy podgrzewać go powoli i na małym ogniu najlepiej przez godzinę dziennie.
Do wigilijnego bigosu najbardziej pasuje świeży chleb, ale wiem, że są też rodziny, w którym bigos podaje się z ziemniakami i to też jest w porządku. Najważniejsze, by sam bigos smakował dobrze.
Jestem lingwistką, zoopsychologiem, behawiorystką i trenerką psów. Na łamach portalu naTemat doradzam, jak mądrze wychowywać czworonogi i bronię praw zwierząt. Poruszam też inne tematy, które są dla mnie ważne.
Ciekawostka:
post w Wigilię nie jest obowiązkowy. W ten dzień można jeść mięso bez obaw, że jest to grzech. Post obowiązuje katolików jedynie w w Środę Popielcową oraz w piątek przed Wielkanocą.