Przedstawiamy łatwe przepisy na ciasta świąteczne.
Przedstawiamy łatwe przepisy na ciasta świąteczne. Fot. ikophotos / easyfotostock / Eastnews

W wirze przedświątecznych przygotowań zapomnieliście wcześniej upiec ciasta bądź nie mieliście jeszcze czasu ich kupić? A może po prostu brakuje wam pomysłu na to, jakie przyrządzić słodkości dla gości? Nic straconego. Oto proste i szybkie przepisy na ciasta świąteczne.

REKLAMA

Podczas Wigilii i świąt Bożego Narodzenia na stoły Polaków trafiają różne potrawy, a u wielu z nich ważne miejsce (szczególnie w sercach łakomczuchów) zajmują ciasta. Nie musimy ich kupować, a przygotowanie niektórych z nich jest naprawdę łatwe. Przedstawiamy proste i szybkie przepisy na smaczne świąteczne ciasta.

Przepisy na świąteczne ciasta

Ciasto krówkowe

Ciasto krówkowe jest smaczne, niezwykle łatwe do przygotowania i apetycznie wyglądające. Świetnie pasuje do świątecznego stołu, choć wciąż nie należy do najbardziej oczywistych wyborów na Boże Narodzenie. Jest kilka wariacji na jego temat.

SKŁADNIKI (na formę 25 x 25 cm):

Podstawa ciasta: możemy ją zrobić z samych herbatników kakaowych i masy kajmakowej (krówkowej) lub samemu przyrządzić biszkopt. Do tego potrzebujemy:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej;
  • 4 jajka (osobno żółtka i białka);
  • mała torebka (40 g) budyniu bez cukru o smaku toffi lub 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej;
  • 1/2 łyżki kakao;
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • szczypta soli;
  • 1/2 szklanki cukru.
  • Masa śmietanowa:

  • 0,5 l śmietanki 30 lub 36 proc.;
  • 250 g serka mascarpone i 1,5 opakowania galaretki krystalicznej lub opcjonalnie: 2 łyżeczki żelatyny, 2 łyżki cukru pudru + 80 ml wrzątku.
  • Dodatkowe składniki:

  • 1/2 lu 3/4 puszki masy kajmakowej (krówkowej);
  • puszka orzeszków ziemnych.
  • PRZYGOTOWANIE:

    Biszkopt:

  • przez pięć minut ubijamy białka ze szczyptą soli;
  • do sztywnej piany wsypujemy stopniowo cukier, wrzucamy żółtka i cały czas miksujemy, ale na mniejszych obrotach;
  • po kolejnej minucie wyłączamy mikser, dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną (zamiast tej drugiej możemy dodać proszek budyniowy i do pieczenia oraz kakao) i mieszamy trzepaczką;
  • blachę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie równomiernie wypełniamy ją masą, którą pieczemy przez 30-35 minut w temperaturze 165 st. Celsjusza z termoobiegiem lub 180 st. z grzaniem góra-dół;
  • kiedy upieczony biszkopt wystygnie, przecinamy go poziomo na dwie części.
  • Masa:

  • jeśli używamy żelatyny, rozpuszczamy ją w 80 ml wrzątku, a jeśli galaretki – w 0,5 l wrzątku, a potem czekamy aż ostygnie;
  • w międzyczasie ubijamy na sztywno schłodzoną śmietanę z dodatkiem mascarpone lub cukru pudru, a pod koniec po trochu wlewamy żelatynę/galaretkę.
  • Ciasto:

  • czystą formę z papierem do pieczenia wykładamy herbatnikami lub pierwszą warstwą biszkopta;
  • rozprowadzamy na tym część masy śmietanowej lub całą w przypadku użycia biszkopta;
  • przykrywamy to drugą warstwą biszkopta lub kładziemy na tym herbatniki przełożone cienką warstwą masy krówkowej oraz kolejnej warstwy masy śmietanowej i zakrywamy to herbatnikami;
  • górną warstwę biszkopta lub położone na górze herbatniki smarujemy znowu warstwą masy krówkowej i posypujemy pokrojonymi orzechami.
  • Ciasto szpinakowe/leśny mech

    Kolejną ciekawą propozycją jest ciasto szpinakowe, znane także jako leśny mech.

    SKŁADNIKI (na formę 24 x 24 cm):

    Biszkopt:

  • 450 g mrożonego szpinaku;
  • 1,5 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej;
  • 3/4 mąki ziemniaczanej;
  • 4 jajka;
  • 2/3 szklanki oleju rzepakowego;
  • 1 szklanka cukru pudru lub ksylitolu;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • Krem:

  • 350 ml schłodzonej śmietanki 30 proc.;
  • 250 g serka mascarpone;
  • 3 łyżki cukru pudru;
  • 3 łyżeczki śmietanki fix śnieżki;
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego.
  • Dodatkowe składniki: owoce. Najlepiej łączą się z tym maliny, truskawki, borówki lub owoce granatu.

    PRZYGOTOWANIE:

    Biszkopt:

  • blendujemy rozmrożony szpinak;
  • przez 5 minut ubijamy na puszystą piankę jajka z cukrem pudrem/ksylitolem;
  • powoli dolewamy olej i wciąż ubijamy piankę;
  • wraz z musem szpinakowym miksujemy ją na wolnych obrotach;
  • na koniec dodajemy przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i ponownie wszystko miksujemy, aż zrobi się z tego jednolita masa;
  • wlewamy ją do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wstawiamy na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 175 stopni (góra-dół);
  • wyciągnięty i ostudzony biszkopt wyjmujemy z blaszki i przekrajamy w poprzek.
  • Krem:

  • ubijamy na sztywno schłodzoną śmietankę;
  • następnie dodajemy cukier puder i cukier waniliowy, śmietankę fix oraz mascarpone i miksujemy na jednolitą masę.
  • Ciasto:

  • część biszkopta kładziemy na dnie formy i nakładamy na nią krem;
  • całość obsypujemy pokruszoną na mniejsze kawałki pozostałą częścią biszkopta;
  • dekorujemy ciasto owocami i odkładamy na dwie godziny do lodówki.
  • Ciasto z owocami leśnymi

    Ciasto z owocami leśnymi takimi jak np. borówki amerykańskie jest jeszcze prostsze do przygotowania niż dwa pozostałe ciasta, ale jest równie pyszne.

    SKŁADNIKI (na formę 19 x 24 cm):

  • 2 średnie jajka;
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego;
  • 1/2 szklanki cukru;
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej;
  • 1/3 szklanki mleka;
  • 1 łyżeczka sody;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 łyżeczka waniliowego cukru;
  • 150 g borówek amerykańskich.
  • PRZYGOTOWANIE:

  • do przesianej mąki w misce dodajemy pozostałe suche składniki;
  • po zmieszaniu ich wlewamy jajka, olej oraz mleko;
  • zmiksowane na średnich obrotach płynne ciasto umieszczamy w prostokątnej formie wysmarowanej masłem i rozmieszczamy w nim równomiernie owoce;
  • wkładamy na 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza z grzaniem od dołu, a potem na następne 10 min z grzaniem góra-dół.
  • Sernik nowojorski

    Na świątecznym stole nie może zabraknąć sernika. Świetnie sprawdzi się tutaj np. puszysty sernik nowojorski.

    SKŁADNIKI (na formę 24 x 24 cm):

    Spód:

  • ok. 200 g kruchych herbatników;
  • 100 g oleju kokosowego lub masła.
  • Masa:

  • 1 kg dobrze zmielonego sera twarogowego (lub z wiaderka);
  • 300 g drobnego cukru lub zmielonego erytrytolu;
  • 4 jajka;
  • nieco ponad 2,5 łyżki (40 g) mąki pszennej;
  • 1 łyżka waniliowego cukru lub ekstraktu waniliowego;
  • starta skórka z 1 cytryny.
  • Polewa:

  • 1,5 łyżki soku z cytryny;
  • 40 g cukru;
  • 180 g kwaśnej śmietany 22 proc.
  • PRZYGOTOWANIE:

  • kruszymy herbatniki i mieszamy z wcześniej roztopionym olejem kokosowym/masłem;
  • tę masę umieszczamy równomiernie na spodzie wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, zakrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki;
  • twaróg miksujemy z cukrem/erytrolem, po chwili dodajemy kolejne składniki masy i wszystko krótko miksujemy (tak, żeby masa się nie napowietrzyła) i przelewamy na zrobiony z pokruszonych herbatników spód w tortownicy;
  • sernik pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza, a następnie przez 70 minut w temperaturze 120 st. C., żeby zrobił się ścięty, ale dość puszysty;
  • potem pozostawiamy ciasto na godzinę w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Po wyjęciu sernika należy go ostudzić;
  • na koniec mieszamy śmietanę, cukier i sok z cytryny i polewamy tym sernik, po czym wstawiamy go na noc do lodówki;
  • opcjonalnie można zrezygnować z polewy, a sok z cytryny z odrobiną jogurtu naturalnego dodać wcześniej do innych składników podczas robienia masy.