
Reklama.
Według badań brytyjskich naukowców aż 30 do nawet 50 proc. jedzenia wytwarzanego na świecie kończy w śmietnikach. Najgorzej jest oczywiście w Europie i Stanach Zjednoczonych, gdzie wyrzucana jest ponad połowa żywności. Około 30 proc. warzyw zostaje wyrzucone tylko dlatego, że według konsumentów źle wyglądają.
Ilość jedzenia wyrzucanego na całym świecie jest oszałamiająca. Ta żywność powinna być wykorzystana do wykarmienia rosnącej populacji świata, której duża część jest dzisiaj głodna. To także niepotrzebne marnowanie ziemi, wody i źródeł energii, które zostały użyte do jej wyprodukowania, przetworzenia i dystrybucji. CZYTAJ WIĘCEJ
Czytaj też: Odpowiedzialny za tycie, słodki i bardziej zdradziecki niż cukier. Syrop glukozowo-fruktozowy jest wszędzie
Jak obliczyli naukowcy około 550 bilionów metrów sześciennych zostało zużyte do wyhodowania roślin, które nie zostały zjedzone. Większe wykorzystanie produkowanej żywności jest potrzebne, bo do 2075 roku pojawią się 3 miliardy ludzi do wykarmienia. Dlatego pomimo programów rządowych czy starań ONZ, każdy z nas powinien zadbać, by jedzenie niepotrzebnie nie lądowało w śmietnikach.
Zobacz też: 7 pokarmów, które zepsują ci humor: czipsy, napój gazowany, margaryna, bajgle i orzeszki ziemne
Źródło: BBC