Lubisz pączki? A może szukasz przepisu na słodką przekąskę? Jesteś w idealnym miejscu. Przedstawiamy szybki i prosty sposób przygotowania prawdziwych hiszpańskich churros.
Reklama.
Podobają Ci się moje artykuły? Możesz zostawić napiwek
Teraz możesz docenić pracę dziennikarzy i dziennikarek. Cała kwota trafi do nich. Wraz z napiwkiem możesz przekazać też krótką wiadomość.
Rumiane "paluchy" chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Churros to tradycyjny hiszpański smakołyk, powstały z ciasta parzonego, wyciskanego ze szprycy lub rękawa cukierniczego i usmażonego na głębokim oleju.
Często churros są nazywane "hiszpańskimi pączkami". Podawane w cukrze lub z sosem czekoladowym smakują wyśmienicie. Można je zrobić w domowym zaciszu w zaledwie kilkanaście minut.
Przepis na hiszpańskie churros
Oto dokładny przepis na hiszpańskie churros z youtubowego kanału "Słodka Tuba". Do wykonania tej przekąski potrzeba kilku składników. Poniżej znajdziecie też dokładny sposób przygotowania sosu do churrosów.
Składniki na churros:
240 ml wody
170 g mąki (1 szklanka zwykła 250 ml)
100 g masła
2 łyżki cukru brązowego
szczypta soli
3 jajka M
3-5 litrów oleju roślinnego do smażenia
Składniki na sos czekoladowy:
100 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady
150 ml śmietanki 30 proc.
50 g masła
Sposób przygotowania churros:
1. Wlej do garnka wodę. Dodaj masło, cukier brązowy i szczyptę soli. Wszystko razem podgrzej.
2. Gdy całość się zagotuje – masło się rozpuści, cukier też, dorzuć mąkę i energicznie mieszaj. Ciasto parzone jest gotowe, kiedy zaczyna odchodzić od ścianek. Wtedy ściągnij je z grzania.
3. Ciasto musi się wystudzić, dopiero dodamy jajka.
4. W międzyczasie wstaw olej, ponieważ jest go dużo, będzie się dłużej nagrzewał. Musi osiągnąć temperaturę 175 stopni.
5. Kiedy ciasto jest już ostudzone, możemy je wymieszać z jajkami ręcznie, używając do tego drewnianej łyżki lub zrobić to przy pomocy miksera z końcówką mieszającą.
6. Gotowe ciasto przełóż do worka cukierniczego z ozdobną tylką (końcówką).
[WARTO: Tylka nie powinna być za gruba, lepiej, żeby była węższa, churros wyjdą wówczas małe, filigranowe, czyli takie, jakie powinny być.]
– Będę używała nożyczek do odcinania pasków. Możecie również użyć noża, ale nożyczkami jest dużo wygodniej – podpowiada Sugarlady.
7. Ciasto prosto z worka cukierniczego wrzucaj na olej, odcinając nożyczkami kolejne churros.
8. Smaż ok. 4-5 minut z jednej strony, do momentu zarumienienia.
9. Wyłóż na talerz z ręcznikiem papierowym, aby wsiąkł w niego nadmiar oleju.
1. Do garnka wlej śmietankę kremówkę i dodaj masło. Całość podgrzewaj, aż do rozpuszczenia masła.
– Możecie dodać szczyptę chilli lub troszeczkę rumu, będzie wtedy wyśmienity – wtrąca Sugarlady.
2. Do jeszcze ciepłej śmietanki i rozpuszczonego masła dodaj dwa rodzaje naszykowanej wcześniej czekolady. Mieszaj do momentu rozpuszczenia. I sos gotowy.
– Klasyczne churros można też obtoczyć w mieszance brązowego cukru i cynamonu – poradziła cukierniczka.
Wykonawczynią przepisu jest Agata Stankiewicz, znana w sieci jako Sugar Lady. Specjalizuje się w słodkich wypiekach. Jest też blogerką i autorką książek kulinarnych. W sieci zgromadziła już sporą grupę wiernych fanów.
W naTemat jestem dziennikarką i lubię pisać o show-biznesie. O tym, co nowego i zaskakującego dzieje się u polskich i zagranicznych gwiazd. Internetowe dramy, kontrowersyjne wypowiedzi, a także ciekawostki z życia codziennego znanych twarzy – śledzę je wszystkie i informuję o nich w swoich artykułach.