Przepis na churros, czyli hiszpańskie pączki.
Przepis na churros, czyli hiszpańskie pączki. Fot. YouTube / Słodka Tuba

Lubisz pączki? A może szukasz przepisu na słodką przekąskę? Jesteś w idealnym miejscu. Przedstawiamy szybki i prosty sposób przygotowania prawdziwych hiszpańskich churros.

REKLAMA

Rumiane "paluchy" chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Churros to tradycyjny hiszpański smakołyk, powstały z ciasta parzonego, wyciskanego ze szprycy lub rękawa cukierniczego i usmażonego na głębokim oleju.

Często churros są nazywane "hiszpańskimi pączkami". Podawane w cukrze lub z sosem czekoladowym smakują wyśmienicie. Można je zrobić w domowym zaciszu w zaledwie kilkanaście minut.

Przepis na hiszpańskie churros

Oto dokładny przepis na hiszpańskie churros z youtubowego kanału "Słodka Tuba". Do wykonania tej przekąski potrzeba kilku składników. Poniżej znajdziecie też dokładny sposób przygotowania sosu do churrosów.

Składniki na churros:
  • 240 ml wody
  • 170 g mąki (1 szklanka zwykła 250 ml)
  • 100 g masła
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • szczypta soli
  • 3 jajka M
  • 3-5 litrów oleju roślinnego do smażenia
  • Składniki na sos czekoladowy:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 150 ml śmietanki 30 proc.
  • 50 g masła
  • Sposób przygotowania churros:

    1. Wlej do garnka wodę. Dodaj masło, cukier brązowy i szczyptę soli. Wszystko razem podgrzej.

    2. Gdy całość się zagotuje – masło się rozpuści, cukier też, dorzuć mąkę i energicznie mieszaj. Ciasto parzone jest gotowe, kiedy zaczyna odchodzić od ścianek. Wtedy ściągnij je z grzania.

    3. Ciasto musi się wystudzić, dopiero dodamy jajka.

    4. W międzyczasie wstaw olej, ponieważ jest go dużo, będzie się dłużej nagrzewał. Musi osiągnąć temperaturę 175 stopni.

    5. Kiedy ciasto jest już ostudzone, możemy je wymieszać z jajkami ręcznie, używając do tego drewnianej łyżki lub zrobić to przy pomocy miksera z końcówką mieszającą.

    6. Gotowe ciasto przełóż do worka cukierniczego z ozdobną tylką (końcówką).

    [WARTO: Tylka nie powinna być za gruba, lepiej, żeby była węższa, churros wyjdą wówczas małe, filigranowe, czyli takie, jakie powinny być.]

    – Będę używała nożyczek do odcinania pasków. Możecie również użyć noża, ale nożyczkami jest dużo wygodniej – podpowiada Sugarlady.

    7. Ciasto prosto z worka cukierniczego wrzucaj na olej, odcinając nożyczkami kolejne churros.

    8. Smaż ok. 4-5 minut z jednej strony, do momentu zarumienienia.

    9. Wyłóż na talerz z ręcznikiem papierowym, aby wsiąkł w niego nadmiar oleju.

    Sposób przygotowania sosu czekoladowego:

    1. Do garnka wlej śmietankę kremówkę i dodaj masło. Całość podgrzewaj, aż do rozpuszczenia masła.

    – Możecie dodać szczyptę chilli lub troszeczkę rumu, będzie wtedy wyśmienity – wtrąca Sugarlady.

    2. Do jeszcze ciepłej śmietanki i rozpuszczonego masła dodaj dwa rodzaje naszykowanej wcześniej czekolady. Mieszaj do momentu rozpuszczenia. I sos gotowy.

    – Klasyczne churros można też obtoczyć w mieszance brązowego cukru i cynamonu – poradziła cukierniczka.

    Wykonawczynią przepisu jest Agata Stankiewicz, znana w sieci jako Sugar Lady. Specjalizuje się w słodkich wypiekach. Jest też blogerką i autorką książek kulinarnych. W sieci zgromadziła już sporą grupę wiernych fanów.

    Czytaj także: