
Przepis na aromatyczne placuszki dyniowe. Propozycja na lekki lunch
Poczciwa dynia posiada bardzo dużo wartości odżywczych. Podstawowe gatunki dyń to piżmowa i olbrzymia. Należy wybierać dynie ciężkie i o symetrycznym kształcie. Co jest ważną ciekawostką – nie wszystkie dynie są pomarańczowe. Istnieją również odmiany białe i niebieskawe, a nawet czerwona europejska.
Zawarty w nich beta-karoten zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Jest niskokaloryczna i dostarcza błonnika pokarmowego, dlatego pomaga w odchudzaniu.
Dynia oczyszcza organizm z toksyn i ma właściwości odkwaszające. To właśnie zakwaszenie jest bardzo często przyczyną nadwagi. Beta-karoten również obniża poziom złego cholesterolu, zapobiega miażdżycy, chorobom serca takim jak zawał czy udar mózgu.
Bez wątpienia dynia kojarzy nam się najczęściej ze świętem Halloween (hel-łin - znacie angielski?). Króluje ona na naszych stołach od końca września przeważnie do końca stycznia. Uprawiana przeważnie w Stanach Zjednoczonych.
Kto powinien uważać na dynię? Dynia posiada stosunkowo wysoki indeks glikemiczny, dlatego na to warzywo powinny uważać osoby z cukrzycą oraz insulinoopornością. W tym przypadku dynia powinna być jedynie małym dodatkiem do posiłków, a nie głównym składnikiem. Dowiedz się, jak zrobić aromatyczne placuszki dyniowe.
KROK 1) Dynię obieramy i czyścimy z pestek i ścieramy na tarce o grubszych oczkach ok. 200 g
KROK 2) Dodajemy chudy lub półtłusty twaróg, również ok. 200 g
KROK 3) Dodajemy 1 żółtko i 30 g wcześniej namoczonych rodzynek
KROK 4) Dodajemy ½ łyżeczki drobno startego imbiru i szczyptę cynamonu
KROK 5) Dodajemy 3 lub 4 łyżki mąki orkiszowej
KROK 6) Dokładnie wszystko razem mieszkamy
KROK 7) Dodajemy ubite białko – nada puszystości naszym placuszkom
KROK 8) Smażymy nasze placuszki na oleju rzepakowym lub pieczemy je w 180 stopniach bez dodatku tłuszczu.
KROK 9) Na koniec można polać aromatyczne placki jogurtem, opcja dodatkowa.
Nie zapomnij o pestkach dyni! To jeden z najlepszych pokarmów dla naszej urody. Zawierają cynk, potas, siarkę, wapń i magnez. Są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Więc jeśli chcesz, aby twoje włosy, skóra czy paznokcie lśniły, to zdecydowanie pestki z dyni powinny zawitać w twojej codziennej diecie!
Zobacz także