Dynia jest często niedoceniana, a to jedno z najzdrowszych warzyw, które może zagościć na naszych stołach – nie tylko jesienią. Przyrządzimy z niej przetwory, zupy, purée, dipy czy też wypieki. Czasem kupujemy jej za dużo i potem nie wiemy, co z nią zrobić. My podpowiemy, co można z niej wyczarować. Robimy aromatyczne placuszki. Na bank je polubisz.
Reklama.
Reklama.
Jesteś fanem dyni i chcesz przyrządzić coś, co powali cię na kolana? Może został ci kawałek i nie wiesz, co z nim zrobić?
Świetnie się składa! To jest przepis, który na stałe zagości w twoim śniadaniowym lub lunchowym menu
Niestety wiąże się to z tym, że później będziesz śpiewać "Żałuję, że cię znałam", bo będziesz chcieć robić te placuszki codziennie.
Przepis na aromatyczne placuszki dyniowe. Propozycja na lekki lunch
Poczciwa dynia posiada bardzo dużo wartości odżywczych. Podstawowe gatunki dyń to piżmowa i olbrzymia. Należy wybierać dynie ciężkie i o symetrycznym kształcie. Co jest ważną ciekawostką – nie wszystkie dynie są pomarańczowe. Istnieją również odmiany białe i niebieskawe, a nawet czerwona europejska.
Zawarty w nich beta-karoten zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Jest niskokaloryczna i dostarcza błonnika pokarmowego, dlatego pomaga w odchudzaniu.
Dynia oczyszcza organizm z toksyn i ma właściwości odkwaszające. To właśnie zakwaszenie jest bardzo często przyczyną nadwagi. Beta-karoten również obniża poziom złego cholesterolu, zapobiega miażdżycy, chorobom serca takim jak zawał czy udar mózgu.
Bez wątpienia dynia kojarzy nam się najczęściej ze świętem Halloween (hel-łin - znacie angielski?). Króluje ona na naszych stołach od końca września przeważnie do końca stycznia. Uprawiana przeważnie w Stanach Zjednoczonych.
Kto powinien uważać na dynię? Dynia posiada stosunkowo wysoki indeks glikemiczny, dlatego na to warzywo powinny uważać osoby z cukrzycą oraz insulinoopornością. W tym przypadku dynia powinna być jedynie małym dodatkiem do posiłków, a nie głównym składnikiem. Dowiedz się, jak zrobić aromatyczne placuszki dyniowe.
SKŁADNIKI:
200 g surowej dyni (zważone bez skórki)
łyżeczka oleju, 5 g
200 g białego chudego sera
30 g rodzynek (namoczone)
1/2 łyżeczki drobno startego imbiru
2 jajka
3-4 łyżki mąki orkiszowej
szczypta cynamonu
JAK PRZYRZĄDZIĆ:
KROK 1) Dynię obieramy i czyścimy z pestek i ścieramy na tarce o grubszych oczkach ok. 200 g
KROK 2) Dodajemy chudy lub półtłusty twaróg, również ok. 200 g
KROK 3) Dodajemy 1 żółtko i 30 g wcześniej namoczonych rodzynek
KROK 4) Dodajemy ½ łyżeczki drobno startego imbiru i szczyptę cynamonu
KROK 8) Smażymy nasze placuszki na oleju rzepakowym lub pieczemy je w 180 stopniach bez dodatku tłuszczu.
KROK 9) Na koniec można polać aromatyczne placki jogurtem, opcja dodatkowa.
Nie zapomnij o pestkach dyni! To jeden z najlepszych pokarmów dla naszej urody. Zawierają cynk, potas, siarkę, wapń i magnez. Są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Więc jeśli chcesz, aby twoje włosy, skóra czy paznokcie lśniły, to zdecydowanie pestki z dyni powinny zawitać w twojej codziennej diecie!
Redaktorka, reporterka, koordynatorka działu show-biznes. Tematy tabu? Nie ma takich. Są tylko ludzie, którzy się boją. Szczera rozmowa potrafi otworzyć furtkę do najbardziej skrytych zakamarków świadomości i rozjaśnić umysł. Kocham kolorowych i uśmiechniętych ludzi, którzy chcą zmieniać szarą Polskę. Chcę być jedną z tych osób.