Przepis na aromatyczne placuszki dyniowe. Propozycja na lekki lunch
Przepis na aromatyczne placuszki dyniowe. Propozycja na lekki lunch Fot. YouTube.com / @odżywiONA
Reklama.
  • Jesteś fanem dyni i chcesz przyrządzić coś, co powali cię na kolana? Może został ci kawałek i nie wiesz, co z nim zrobić?
  • Świetnie się składa! To jest przepis, który na stałe zagości w twoim śniadaniowym lub lunchowym menu
  • Niestety wiąże się to z tym, że później będziesz śpiewać "Żałuję, że cię znałam", bo będziesz chcieć robić te placuszki codziennie.
  • Przepis na aromatyczne placuszki dyniowe. Propozycja na lekki lunch

    Poczciwa dynia posiada bardzo dużo wartości odżywczych. Podstawowe gatunki dyń to piżmowa i olbrzymia. Należy wybierać dynie ciężkie i o symetrycznym kształcie. Co jest ważną ciekawostką – nie wszystkie dynie są pomarańczowe. Istnieją również odmiany białe i niebieskawe, a nawet czerwona europejska.

    Zawarty w nich beta-karoten zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Jest niskokaloryczna i dostarcza błonnika pokarmowego, dlatego pomaga w odchudzaniu.

    Dynia oczyszcza organizm z toksyn i ma właściwości odkwaszające. To właśnie zakwaszenie jest bardzo często przyczyną nadwagi. Beta-karoten również obniża poziom złego cholesterolu, zapobiega miażdżycy, chorobom serca takim jak zawał czy udar mózgu.

    Bez wątpienia dynia kojarzy nam się najczęściej ze świętem Halloween (hel-łin - znacie angielski?). Króluje ona na naszych stołach od końca września przeważnie do końca stycznia. Uprawiana przeważnie w Stanach Zjednoczonych.

    Kto powinien uważać na dynię? Dynia posiada stosunkowo wysoki indeks glikemiczny, dlatego na to warzywo powinny uważać osoby z cukrzycą oraz insulinoopornością. W tym przypadku dynia powinna być jedynie małym dodatkiem do posiłków, a nie głównym składnikiem. Dowiedz się, jak zrobić aromatyczne placuszki dyniowe.

    SKŁADNIKI:
  • 200 g surowej dyni (zważone bez skórki)
  • łyżeczka oleju, 5 g
  • 200 g białego chudego sera
  • 30 g rodzynek (namoczone)
  • 1/2 łyżeczki drobno startego imbiru 
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki mąki orkiszowej
  • szczypta cynamonu
  • JAK PRZYRZĄDZIĆ:

    KROK 1) Dynię obieramy i czyścimy z pestek i ścieramy na tarce o grubszych oczkach ok. 200 g

    KROK 2) Dodajemy chudy lub półtłusty twaróg, również ok. 200 g

    KROK 3) Dodajemy 1 żółtko i 30 g wcześniej namoczonych rodzynek

    KROK 4) Dodajemy ½ łyżeczki drobno startego imbiru i szczyptę cynamonu

    KROK 5) Dodajemy 3 lub 4 łyżki mąki orkiszowej

    KROK 6) Dokładnie wszystko razem mieszkamy

    KROK 7) Dodajemy ubite białko – nada puszystości naszym placuszkom

    KROK 8) Smażymy nasze placuszki na oleju rzepakowym lub pieczemy je w 180 stopniach bez dodatku tłuszczu. 

    KROK 9) Na koniec można polać aromatyczne placki jogurtem, opcja dodatkowa.

    Nie zapomnij o pestkach dyni! To jeden z najlepszych pokarmów dla naszej urody. Zawierają cynk, potas, siarkę, wapń i magnez. Są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Więc jeśli chcesz, aby twoje włosy, skóra czy paznokcie lśniły, to zdecydowanie pestki z dyni powinny zawitać w twojej codziennej diecie!