Przepis na bułeczki BAO z glazurowanym kurczakiem. Niebo w gębie!
Przepis na bułeczki BAO z glazurowanym kurczakiem. Niebo w gębie! Fot. YouTube.com / @UMAMI

Puszyste, mięciutkie, nafaszerowane samym dobrem. Skusisz się na bułeczki bao z glazurowanym kurczakiem? Klasyk street foodu, który pokochali Polacy. Ostatnimi czasy w orientalnych knajpach dość mocno podrożały, dlatego warto spróbować zrobić je samemu w domu. Wyjdzie tak samo pysznie, a na pewno taniej.

REKLAMA
  • Podrasowana wersja bułeczek bao z przepisu Daniela Brzezińskiego (kanał UMAMI) sprawi, że ugną ci się nogi
  • Do tej pory ograniczałeś się do próbowania ich tylko w orientalnych knajpach lub na targach z jedzeniem azjatyckim?
  • Z tym przepisem w końcu zakasasz rękawy i zrobisz je w domu. To naprawdę prosta sprawa. Sam(a) zobacz
  • Przepis na bułeczki bao z glazurowanym kurczakiem. Niebo w gębie!

    W tej wersji są to bao z glazurowanym kurczakiem, ale jeśli wolisz indyka, lub wersję wege, to spróbuj z tofu wędzonym albo pieczarką portobello. Efekt i tak będzie oszałamiający.

    SKŁADNIKI:

    Ciasto na bao:

  • 15 g mleko w proszku 
  • 100 ml wody cieplej 
  • 15 ml oleju 
  • Szczypta proszku do pieczenia
  • 180 g mąka typ 500+
  • 15 g cukru 
  • 2 g drożdże suszone 
  • Sałatka: 

  • 1 szt. marchew 
  • 1/2 szt. rzepa 
  • 1/2 szt. papryka czerwona 
  • chilli zielone/czerwone 
  • kiełki fasoli mung 
  • kolendra 
  • dymka 
  • 20 ml ocet ryżowy 
  • 1 łyżka cukru
  • Pierś z kurczaka:

  • 100 ml cytrusowego sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru
  • JAK PRZYRZĄDZIĆ:

    Przygotowanie bułeczek:

    KROK 1) Przesiewamy 180 g mąki typu 500+ do miksera

    KROK 2) Wsypujemy 15 g cukru

    KROK 3) Dodajemy 2 g drożdży suszonych oraz szczyptę proszku do pieczenia

    KROK 4) Dodajemy 15 g mleka w proszku i uruchamiamy mikser

    KROK 5) Następnie powoli dodawaj 100 ml ciepłej wody i 15 ml oleju

    KROK 6) Po 5 minutach ciasto powinno być wyrobione i gotowe do dalszego procesu

    KROK 7) Wyjmujemy, formujemy kulkę – ciasto ma być gładkie

    KROK 8) Wkładamy ciasto do miski

    KROK 9) Przykrywamy ciasto folią spożywczą

    KROK 10) Odstawiamy i zapominamy na 1,5 h

    KROK 11) Zbijamy ciasto, aby pozbyć się pęcherzyków, 

    KROK 12) Zagniatamy ciasto, sprawdzamy czy sprężynuje 

    KROK 13) Podsypujemy stolnicę mąką, żeby ciasto nam się nie przykleiło

    KROK 14) Rozwałkowujemy na średniego placka

    KROK 15) Wykrawamy większym pucharkiem, najlepiej do lodów, albo większą szklanką

    KROK 16) Następnie smarujemy nasze bułeczki olejem i składamy je w półksiężyc do gotowania

    KROK 17) Złożone bułki musimy mocniej przycisnąć i odkładamy je na pergaminie na talerz

    KROK 18) Przygotowane bao przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.

    KROK 19) Podgrzewamy wodę na bao - robimy je na parze

    KROK 20) Bao powinno być gotowe w około 4-5 minut

    Przygotowanie marynaty:

    KROK 1) 2 łyżeczki cukru mieszamy do rozpuszczenia w 20 ml octu ryżowego

    KROK 2) Moczymy wszystkie pokrojone warzywa w marynacie

    Sałatka: 

    KROK 1) Kroimy ½ rzepy w paski 

    KROK 2) Kroimy 1 marchewkę w paski 

    KROK 3) Kroimy ½ papryki w cienkie plasterki

    KROK 4) siekamy drobno chili 

    Przygotowanie kurczaka: 

    KROK 1) Oczyszczamy piersi z kurczaka

    KROK 2) Wkładamy kurczaka do miski 

    KROK 3) Marynujemy kurczaka w 100 ml sosu sojowego cytrusowego, np. Ponzu Kikkoman, dodając 1 łyżkę cukru

    KROK 4) Odpalamy kuchenkę, osuszamy kurczaka 

    KROK 5) Dodajemy na patelnię odrobinę oleju 

    KROK 6) Smażymy po jednej i drugiej stronie do złocistego koloru 

    KROK 7) Marynatę wlewamy do usmażonego kurczaka na patelnię dodając odrobinę cukru

    KROK 8) Kroimy ostudzonego kurczaka w plastry 

    Teraz gdy bao jest gotowe, a kurczak zrobiony soczyście, jesteśmy w końcu gotowi na etap końcowy – składanie. Otwieramy bułeczkę bao delikatnie, smarujemy sosem. Dodajemy warzywa wcześniej marynowane. Do tego kilka kiełek fasoli mung, na górę pyszny aromatyczny kurczak, dużo kolendry i voilà. Jeśli lubisz pikantne dodatki – nie omieszkaj ich użyć. Jak i również skropić całość limonką.