Atelier Wojciecha Modesta Amaro zostało odznaczone ekskluzywnym tytułem "Rising Star" przez przewodnik "Michelin". - W polskiej gastronomii nikt jeszcze nie dostał tak prestiżowego wyróżnienia - przyznała nasza blogerka Ola Lazar z serwisu Gastronauci.pl.
Warszawską restaurację jako "wschodzącą gwiazdę" wyróżniono obok zurychskiego Pavillonu i turyńskiego Magorabina. Eksperymentalna kuchnia Wojciecha Modesta Amaro, oparta na sezonowych polskich produktach
i okraszona dużą dozą autorskiego show, najwyraźniej znajduje szeroki poklask. Twórca Atelier Amaro uczył się w końcu u boku najlepszych - m.in. Ferrana Adrii z El Bulli czy Rene Redzepiego z Nomy - co owocuje teraz międzynarodowym uznaniem.
Polskie restauracje w przewodniku Michelin "Main Cities of Europe 2012"
- Wojciech Modest Amaro został zaproszony do przedsionka wielkiej gastronomii - potwierdziła Ola Lazar. - To znaczy, że uprawia kuchnię na światowym poziomie i jest poważnym kandydatem do pierwszej gwiazdki za rok.
Nikomu w Polsce nie udało się dotychczas zbliżyć tak bardzo do najwyżej gastronomicznej klasy, której hierarchię ustala gruba czerwona książka z ludzikiem Michelin na okładce. Przewodnik Michelin "Main Cities of Europe 2012" otwiera Atelier Amaro i jego twórcy drogę do najwyższych laurów w gastronomii.
- Oczywiście cieszę się ogromnie! - powiedział tylko główny zainteresowany, który znalazł dla nas sekundkę pośrodku konferencji prasowej w Atelier. O jego wielkim entuzjazmie zaświadczyć więc musi wpis na profilu Atelier na Facebooku, który głosił: "MICHELIN RISING STAR FOR ATELIER AMARO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!WOWWWWWWWWWWWW
WWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWW
WWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWW
WWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWW
WWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWW"