Przepis na kawę o smaku szarlotki. Sekretem jest słoiczek dla dzieci
Kawa o smaku szarlotki i słoiczek z musem dla dzieci o smaku szarlotki Fot. Pexels
Reklama.

Jak zrobić kawę o smaku szarlotki? Idealna na jesień

Chociaż dla wielu osób królem jesiennych kaw jest pumpkin spice latte, to kawa szarlotkowa może to zmienić. Szczególnie, że jej przygotowanie jest jeszcze prostsze, a smak kojarzy się ze słodkościami, które piekły babcie i mamy.

Składniki:

  • 1 porcja espresso (ok. 30 ml) lub mocnej czarnej kawy,
  • 200 ml mleka (klasyczne, owsiane, migdałowe – wedle preferencji),
  • 2 łyżki musu jabłkowego o smaku jabłka lub szarlotki (np. słoiczek Gerber o smaku szarlotki – jabłka z biszkoptem i nutą wanilii),
  • 1/4 łyżeczki cynamonu (lub więcej, jeśli lubisz intensywny aromat),
  • szczypta cukru waniliowego (opcjonalnie),
  • bita śmietana do dekoracji (jeśli chcecie słodyczy).
  • Pamiętaj jednak, że podstawa tego napoju to po prostu kawa, mleko i mus jabłkowy z cynamonem. Reszta jest już kwestią twojego smaku. Niektórzy dodają odrobinkę gałki muszkatołowej dla nutki wytrawności, inni nawet chilii, jeśli chcą słodyczy przełamanej ostrością.

    Sposób przygotowania:

  • Parzenie kawy
  • Przygotuj espresso w ekspresie lub zaparz mocną kawę, tak jak robisz to zawsze.

  • Podgrzewanie musu
  • W małym rondelku podgrzej mus jabłkowy z odrobiną cynamonu ( lub/i szczyptą gałki muszkatołowej). Wymieszaj, aż stanie się lekko ciepły i jeszcze bardziej aromatyczny.

  • Spienianie mleka
  • Podgrzej mleko (nie doprowadzając do wrzenia) i spień je za pomocą spieniacza, miksera ręcznego lub specjalnej końcówki w ekspresie.

  • Łączenie składników
  • W dużym kubku lub szklance połącz mus jabłkowy z gorącą kawą, delikatnie mieszając. Dodaj spienione mleko.

  • Dekoracja
  • Na wierzchu umieść bitą śmietanę, posyp cynamonem lub cukrem waniliowym. Możesz dodać odrobinę startego jabłka lub plasterek owocu jako dekorację.

    Ten przepis to połączenie kawowej energii z delikatną słodyczą jabłka i nutą korzennych przypraw, które rozgrzewają w jesienne dni. To doskonała alternatywa dla popularnych kaw dyniowych, idealna zarówno na poranne rozpoczęcie dnia, jak i jako popołudniowa chwila relaksu.