Czy można pić wodę z ogórków kiszonych? Nie dla każdego
Czy można pić wodę z ogórków kiszonych? Nie dla każdego Fot. 123 rf/zdjęcie seryjne

Kiszonki to nie tylko smaczna, ale i tradycyjna forma konserwowania warzyw. Ogórki kiszone czy kapusta kiszona, to przysmaki, które często pojawiają się na naszych stołach i wszyscy powtarzają zgodnie, że są zdrowe. Niektórzy nawet piją wodę z ogórków kiszonych, twierdząc, że ta dobrze wpływa na trawienie. Też radziła wam to babcia? To mam złe wieści.

REKLAMA

Czy można pić wodę z ogórków kiszonych? Obalamy pewien mit

Najpierw warto odróżnić dwie kwestie – to, że same kiszonki ogólnie są zdrowe nie oznacza, że są zdrowe dla każdego. Natomiast woda z kiszenia, kiszonce się nie równa. Wyjaśnijmy o co chodzi. Woda z kiszonek to płyn, który powstaje podczas procesu fermentacji warzyw.

I faktycznie zawiera ona naturalne probiotyki – żywe mikroorganizmy, które wspomagają naszą florę bakteryjną, a tym samym poprawiają zdrowie jelit. Kiszonki, w tym woda z kiszonych ogórków, mogą więc wpływać korzystnie na naszą mikrobiotę.

Dobre bakterie w tym płynie wspomagają trawienie, wzmacniają odporność i przyczyniają się do lepszego wchłaniania składników odżywczych. Dlatego jedzenie kiszonek jest dobrym pomysłem, jeśli tylko nie mamy innych problemów jelitowych.

Jak to? Okazuje się bowiem, że probiotyki z kiszonek wspomagają trawienie, ale nie wyleczą kogoś, kto już cierpi na problemy żołądkowe czy jelitowe, a może pogorszyć jego stan!

Wbrew powszechnemu przekonaniu, osoby z problemami jelitowymi, zwłaszcza cierpiące na zespół jelita drażliwego (IBS) czy przerost bakterii w jelicie cienkim (SIBO), nie powinny spożywać kiszonek w nadmiarze.

Kiszonki, w tym woda z kiszonych ogórków, zawierają fermentujące w jelitach bakterie, które mogą nasilać objawy takich schorzeń, jak wzdęcia, bóle brzucha, czy biegunki. Fermentacja, choć korzystna dla zdrowych osób, może być zbyt obciążająca dla wszystkich osób z nadwrażliwymi jelitami.

Woda z ogórków kiszonych – uwaga na sól

Pomimo zdrowotnych właściwości wody z kiszonych ogórków, trzeba pamiętać, że często zawiera ona bardzo dużą ilość soli. Sól jest niezbędna do procesu fermentacji, ale jej nadmiar w diecie może prowadzić do różnych problemów zdrowotnych, takich jak nadciśnienie, choroby serca, a nawet choroby nerek.

Woda z kiszonych ogórków może zawierać nawet kilka gramów soli na porcję, co w połączeniu z codzienną dietą bogatą w sól może prowadzić do jej nadmiernego spożycia.

„Choć woda z kiszonych warzyw, w tym ogórków, ma swoje zalety, zawiera także dużo soli. Warto pamiętać, że jej nadmiar w diecie może prowadzić do nadciśnienia i innych problemów zdrowotnych” – ostrzega dietetyk Anna Nowak w artykule opublikowanym na stronie naturmed.pl.

Dla osób z nadciśnieniem lub innych chorobach serca, picie wody z kiszonych warzyw powinno być traktowane ostrożnie. Ponadto, osoby z IBS lub SIBO powinny szczególnie unikać tego typu płynów.