Chleb długo pozostanie świeży i chrupki.  Wystarczą dwie kostki w chlebaku
Chleb długo pozostanie świeży i chrupki. Wystarczą dwie kostki w chlebaku Fot. PIOTR DZIURMAN/REPORTER/EastNews

Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez kromki chleba. Niestety, świeżość pieczywa ma swoje ograniczenia – po kilku dniach zaczyna ono czerstwieć, a w wilgotnym środowisku może pojawić się pleśń. Istnieje jednak prosty trik, który pozwoli dłużej cieszyć się świeżym chlebem. Wystarczy wrzucić do chlebaka... dwie lub trzy kostki cukru. Wiecie już o co chodzi?

REKLAMA

Chleb długo pozostanie świeży i chrupki. Wystarczą dwie kostki

Chleb czerstwieje głównie dlatego, że skrobia zawarta w mące ulega procesowi retrogradacji. Oznacza to, że w miarę upływu czasu pieczywo traci wilgoć, przez co staje się twarde i nieprzyjemne w smaku. Proces ten zachodzi szybciej w niskich temperaturach, dlatego przechowywanie chleba w lodówce nie jest dobrym pomysłem.

Z kolei pleśnienie chleba to efekt działania grzybów i bakterii, które rozwijają się w ciepłym i wilgotnym środowisku. Szczególnie w zamkniętym chlebaku może panować podwyższona wilgotność, sprzyjająca rozwojowi pleśni. Na szczęście można temu łatwo zapobiec, stosując cukier.

Jak działa cukier w chlebaku?

Cukier ma właściwości higroskopijne, co oznacza, że skutecznie pochłania wilgoć z otoczenia. Dzięki temu zmniejsza poziom wilgotności wewnątrz chlebaka, co spowalnia rozwój pleśni i zapobiega szybkiemu czerstwieniu chleba. Dodatkowo, cukier neutralizuje nieprzyjemne zapachy, które mogą pojawić się w zamkniętym pojemniku na pieczywo.

Aby skorzystać z tego sposobu, wystarczy wrzucić do chlebaka dwie lub trzy kostki cukru. Warto je umieścić w rogu pojemnika lub w małej miseczce, aby uniknąć bezpośredniego kontaktu z chlebem. Co kilka dni warto sprawdzać stan cukru – jeśli zacznie się zbrylać, oznacza to, że wchłonął wilgoć i należy go wymienić na nowy.

Inne sposoby na przedłużenie świeżości chleba

Oprócz stosowania cukru istnieje kilka innych metod, które mogą pomóc w dłuższym przechowywaniu chleba:

  • Przechowywanie w lnianym woreczku – len jest przewiewnym materiałem, który zapobiega nadmiernemu gromadzeniu się wilgoci.
  • Dodanie plasterka jabłka – jabłko uwalnia wilgoć, co może pomóc w zachowaniu miękkości chleba, ale może być to ryzykowne, bo prowadzić do pleśnienia.
  • Unikanie przechowywania chleba w plastikowych torebkach – plastik sprzyja gromadzeniu się wilgoci i szybkiemu psuciu się pieczywa.