Jeśli jednak boicie się cudzych kuchni, mieszkań i noży, możecie poszukać klubu, który mieści się w przestrzeni publicznej. W Warszawie do takich miejsc należy
Klub Kuchnia Dantego założony przez dwóch Włochów: Alfredo Boscolo i Leonardo Masi, którzy kilka razy w miesiącu organizują kolacje w swoim biurze. Jedzeniu towarzyszy czytanie Dantego. Edukacyjne walory mają również organizowane warsztaty kulinarne w warszawskim
Latającym Talerzu, czy spotkania w bydgoskim klubie
DeKawo. Na kolację zapraszani są tam specjaliści, ostatnio znawca polskich serów, który wprowadził gości w świat mleka, częstując ich kozią chałwą. Kluby kolacyjne to niepowtarzalna okazja do spróbowania lokalnych przysmaków i oryginalnego jedzenia. W Krakowie funkcjonuje
Japoński klub, w Warszawie-
Burgundzki, w którym można spróbować potraw przygotowanych na bazie wina. Są też kluby tematyczne, w których menu ułożone jest pod kątem filmów, książek czy obrazów.