We Włoszech prosecco jest winem na każdą okazję, a poza granicami Italii najczęściej pije się je jako aperitif, zamiast szampana. Powstaje ze szczepu winogron o tej samej nazwie. Wino fermentuje wtórnie w stalowych kadziach i występuje w dwóch wersjach: frizzante (lekko musujące) oraz spumante (mocno musujące). Ma około 12 proc. zawartości
alkoholu, jasny, słomkowy kolor i mocny aromat, w którym można wyczuć skórkę chleba, kwiaty akacji, owoce cytrusowe, brzoskwinię, gruszkę i morelę. Podaje się je schłodzone i jak każde wino produkowane masowo, pije jak najmłodsze. W sklepach jego ceny zaczynają się od 15 złotych, za już całkiem niezłe prosecco, do 120 zł za to z najwyższej półki. W knajpach natomiast za szklaneczkę tego trunku należy zapłacić od 7 do 10 złotych.