
– W Polsce jest moda na kulinaria – stwierdził podczas finału programu "Top Chef" Wojciech Modest Amaro. Z mistrzem się nie dyskutuje, jednak badanie, które miało odpowiedzieć na pytanie, kim jest polski foodie, pokazało, że nadwiślański smakosz ma tylko tyle wspólnego z dobrą kuchnią, ile zobaczy w telewizyjnym show.
Należałoby zacząć od tego, kim powinien być foodie. Na świecie za taką osobę uchodzi prawdziwy pasjonat jedzenia. Człowiek, który ceni i pragnie odkrywać nowe smaki, miejsca i sposoby przyrządzania nowych potraw. To osoba, która nie zadowoli się tym co ma pod ręką, bo każdy posiłek wart jest tego by go celebrować i potraktować w sposób szczególny. Swoją wiedzę kulinarną nieustannie wzbogaca sięgając do branżowych magazynów i książek.
Badanie, w którym 505 osób wypowiedziało się kim ich zdaniem jest polski foodie wykazało, że to kobieta z wyższym wykształceniem w wieku 25 - 34 lata, mieszkająca w dużym mieście. I o ile te cechy nie powinny dziwić, to polski foodie najczęściej jada posiłki przygotowane przez siebie w domu, bo to taniej i zdrowiej niż na mieście... A dla kogo gotuje? Dla rodziny najbliższych oraz po prostu dla siebie. Czy to naprawdę foodie, czy raczej osoba na dorobku, której nie stać jeszcze na bywanie w restauracjach?
Kiedy foodies poszukują przepisu to najważniejsza dla nich jest dostępność, wygląd potrawy i oryginalność dania. Niewątpliwie ważnym czynnikiem jest także czas przygotowania potrawy oraz stopień trudności. Okazuje się, że dużo mniej ważne są wartości odżywcze, cena i kaloryczność. CZYTAJ WIĘCEJ
Kultura tylko w restauracjach?
Grzegorz Łapanowski podkreśla, że można być foodie nawet wówczas, gdy nie stać nas na kupowanie albumów kulinarnych za 150 zł. – Można zaryzykować twierdzenie, że prawdziwi foodie's to grupa osób bogatych ale kulturowo. Nie trzeba pokazywać się w drogich restauracjach, ale mieć zaplecze kulturowe i wiedzę na temat gotowania. To jednak różnica, gdy ktoś interesuje się jedzeniem, a nie po prostu lubi się nażreć – stwierdza prowadzący program Top Chef.
Wiem gdzie szukać, aby zjeść świetny, dwudaniowy obiad z deserem i napojem, który przygotowany w domu kosztowałby prawie tyle samo, a smakowałby raczej gorzej i nie miałabym okazji porozmawiać jeszcze chwilkę z szefem o tym, jak wspaniałe szparagi udało mu się kupić na pobliskim targu.
Kim jest polski foodie?
Zdecydowanie najbliżej prawdy o polskich foodie's jest Grzegorz Łapanowski który twierdzi, że nie da się stworzyć profilu miłośnika jedzenia. Może nim być zarówno osoba wyłoniona w badaniu, którego wyniki są od kilku dni przedstawiana w internecie, jak i Weronika Lewandowska czy ktokolwiek z nas.

