Fragment poradnika, jaki ukazał się na stronie portalu pracowników McDonald's
Fragment poradnika, jaki ukazał się na stronie portalu pracowników McDonald's Fot. cnbc.com
Reklama.
Na stronach serwisu McResource Line pracownicy McDonald's mogli zapoznać się z poradami dotyczącymi chociażby zdrowia i jedzenia. W ostatnich dniach głośno zrobiło się o artykule poświęconym fast foodom. Jego autor, będący najprawdopodobniej źródłem zewnętrznym, napisał bez owijania w bawełnę, że tzw. szybkie posiłki są przeważnie bogate w cukier, sól oraz szkodliwe tłuszcze, a ich spożywanie może prowadzić do otyłości.
Szczególną ostrożność przy korzystaniu z fast foodów autor polecał zachować osobom cierpiącym na cukrzycę, choroby serca i nadciśnienie. Do artykułu dołączono porady obrazkowe. Na jednej z ilustracji przedstawiono cheeseburgera, frytki i colę, określając tak skomponowany posiłek – flagową ofertę restauracji McDonald's – mianem "niezdrowego wyboru". "Zdrowszy wybór" składał się z kanapki (biała bułka, szynka, warzywa), sałatki i szklanki wody.
Wpadki zdarzały się również wcześniej. Na stronach McResource Line doradzano np., jakie napiwki wypada wręczać trenerowi personalnemu czy osobie czyszczącej basen, powołując się na rady słynnej znawczyni savoir-vivre’u Emily Post. Problem polegał na tym, że wysokość zarobków wielu pracowników McDonald's nie przekracza poziomu pensji minimalnej.

źródło: CNBC