Jak to jest stracić smak? Przekonałem się na własnej skórze i poznałem nietypowe posiłki w butelce

Bartosz Świderski
Wyobrażaliście sobie, jakby to było stracić smak? Z takim problemem zmagają się między innymi osoby, które cierpią na choroby nowotworowe. Do naszej redakcji przyszła paczka ze skondensowanymi posiłkami dla chorych, w której dodatkowo znalazł się napar z pnącza Gurmar. To za jego sprawą na kilka minut straciłem poczucie smaku.
Nutridrink Protein pomaga w żywieniu podczas przechodzenia choroby nowotworowej. Fot. naTemat
Liście Gurmar hamują receptory smaku, ale jest to proces odwracalny. Dlatego bez większego wahania zdecydowałem, że wypróbuję naparu. Wsypałem pół łyżki pnącza Gurmar i następnie zalałem szklanką wrzącej wody. Kolejnym punktem było przykryciu naparu i odczekaniu około 10 minut. Kiedy już się wystudził, przystąpiłem do "symulacji".

Przepłukałem jamę ustną gotowym naparem, a następnie go wyplułem. Zjadłem orzechy włoskie i draże z orzechami ziemnymi w czekoladzie. Doznałem dziwnego uczucia. Miałem wrażenie, jakby moje poczucie smaku stopniowo zanikało. W pewnym momencie już prawie nie odczuwałem smaku orzechów i cukierków, których smak przecież dobrze kojarzę.


Posiłek w butelce
Czemu o tym piszemy? To za sprawą paczki, która przyszła do redakcji od firmy Nutricia. Ten osobliwy test można było zrobić w celu wypróbowania ich nowego produktu Nutridrink Protein. To skondensowany posiłek w butelce, przy którego tworzeniu brali udział pacjenci przechodzący leczenie przeciwnowotworowe. Uderzył mnie jego intensywnym smak i zapach. Wybrałem "smak czerwonych owoców".
W zestawie znalazły się m.in. liście Gurmar.Fot. Bartosz Świderski / naTemat
Produkt dostępny jest w trzech wersjach: pierwsza zawiera pochodne mentolu, który powoduje efekt chłodzący, druga dzięki niskiej intensywności smaku i zapachu jest korzystna w wypadku występowania nadwrażliwości, trzecia zaś zawiera pochodne ostrej papryki, która daje efekt rozgrzewający. Co ważne, dwie butelki Nutridrink Protein zapewniają aż 60 proc. dziennego zapotrzebowania na białko.

Żywienie medyczne, którą zapewnia m.in. Nutridrink Protein, to metoda wspomagania leczenia, która jest stosowana np. w chorobach nowotworowych. Jego celem jest dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości składników odżywczych, zwłaszcza gdy chory nie jest w stanie uzupełnić braków poprzez spożywanie tradycyjnych posiłków.