Jak to jest stracić smak? Przekonałem się na własnej skórze i poznałem nietypowe posiłki w butelce
Wyobrażaliście sobie, jakby to było stracić smak? Z takim problemem zmagają się między innymi osoby, które cierpią na choroby nowotworowe. Do naszej redakcji przyszła paczka ze skondensowanymi posiłkami dla chorych, w której dodatkowo znalazł się napar z pnącza Gurmar. To za jego sprawą na kilka minut straciłem poczucie smaku.
Przepłukałem jamę ustną gotowym naparem, a następnie go wyplułem. Zjadłem orzechy włoskie i draże z orzechami ziemnymi w czekoladzie. Doznałem dziwnego uczucia. Miałem wrażenie, jakby moje poczucie smaku stopniowo zanikało. W pewnym momencie już prawie nie odczuwałem smaku orzechów i cukierków, których smak przecież dobrze kojarzę.
Posiłek w butelce
Czemu o tym piszemy? To za sprawą paczki, która przyszła do redakcji od firmy Nutricia. Ten osobliwy test można było zrobić w celu wypróbowania ich nowego produktu Nutridrink Protein. To skondensowany posiłek w butelce, przy którego tworzeniu brali udział pacjenci przechodzący leczenie przeciwnowotworowe. Uderzył mnie jego intensywnym smak i zapach. Wybrałem "smak czerwonych owoców".
W zestawie znalazły się m.in. liście Gurmar.•Fot. Bartosz Świderski / naTemat
Żywienie medyczne, którą zapewnia m.in. Nutridrink Protein, to metoda wspomagania leczenia, która jest stosowana np. w chorobach nowotworowych. Jego celem jest dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości składników odżywczych, zwłaszcza gdy chory nie jest w stanie uzupełnić braków poprzez spożywanie tradycyjnych posiłków.