Słodkie smaki Nowego Jorku w Warszawie. Lody w ciastkach będą hitem tego lata
Lody to deser idealny na upały. Ochłodzi, osłodzi i sprawi, że dzień stanie się lepszy. Znamy lody w kubeczkach, rożkach i na patyku, sorbety, mleczne i jogurtowe. Kiedy wydaje ci się, że wiesz już o nich wszystko, pojawiają się one - lody w ciastkach. Gdy raz ich spróbujesz, nie będziesz chciał wrócić do innych.
Lody w ciastkach mogą stać się hitem tego lata. Są nie tylko pyszne, ale też śliczne, więc jeśli prowadzisz Instagrama i potrzebujesz wyjątkowych zdjęć, ten deser nada się idealnie. Lodowe kanapki to nie nowość, fakt. Ale już lody zamknięte w dwóch świeżych, maślanych lub karmelowych ciasteczkach to coś, co do tej pory trudno było w Polsce znaleźć.
Warszawską kawiarnię Frank założyły dwie siostry - Olga i Joanna, które swoją przygodę z lodowymi kanapkami zaczęły rok temu na warszawskim Nocnym Markecie. Poza nimi pieką również m.in. torty na zamówienie.
– Siostra jest wykształconym, cukiernikiem skończyła International Culinary Center w Nowym Jorku (prestiżowa szkoła kulinarna - przyp.red.). Obie zresztą urodziłyśmy się w tym mieście i chciałyśmy jego cząstkę przemycić do Warszawy – opowiada Joanna Frankowska – To bardzo nowojorski deser, który proponuje wiele tamtejszych cukierni – dodaje.
Dziewczyny nad wyjątkową recepturą pracowały miesiącami, wkładając w nią siłę i serce•Fot. Instagram/ frankwarsaw
Dziewczyny wprowadziły na rynek słodkości nową jakość, która - sądząc po pozytywnych recenzjach i pierwszych naśladowcach - ma szansę stać się ulubionym deserem wielu. Dopracowana receptura, nad którą siostry pracowały miesiącami sprawia, że smak lodów i ciastek jest naprawdę wyjątkowy.
– Wszystko robimy od podstaw, tylko z naturalnych składników. Metodą prób i błędów udało nam się stworzyć recepturę, z której jesteśmy dumne. Bywało, że siostra kładła przede mną 10, moim zdaniem, identycznych ciastek, z których każde jednak odrobinę różniło się smakiem. Po miesiącach udało nam się wybrać idealne – wspomina Joanna.
Poza lodami, dziewczyny pieką również torty na zamówienie•Fot. Instagram/ frankwarsaw
Jak mówi Joanna, smaki starają się dobierać tak, aby dogodzić, odwiedzającym je klientom, choć nie bez znaczenia jest również nastrój Olgi, która w cukierni jest prawdziwą artystką.