Topowy lokal na kulinarnej mapie stolicy. Tutaj dania specjalne przygotowują dla gości gwiazdy ekranu
Miejsce idealne na biznes lunch, firmowe spotkanie, romantyczne kolacje, a także kulturalne eventy. Na koncie wiele nagród i rekomendacji, w tym wyróżnienie w przewodniku Michelin. Mieszcząca się przy Poznańskiej 15 restauracja Signature to jeden z najważniejszych punktów, jakie można znaleźć na kulinarnej mapie Warszawy.
Na menu restauracji w centrum Warszawy składają się autorskie sezonowe dania szefa kuchni Wojciecha Kiliana, który pracował pod okiem tak uznanych restauratorów jak Wojciech Modest Amaro czy Michel Moran. Lokal serwuje też specjalne dania przygotowane przez gwiazdy ekranu w ramach projektu Signature Gwiazd.
Makaron z truflami, jedno z dań przygotowanych przez aktora Borysa Szyca na potrzeby projektu Signature Gwiazd•Materiały prasowe
Pierwszą gwiazdą, która wzięła udział w kulinarnym projekcie, była Małgorzata Socha. Do menu restauracji wprowadziła delikatnego dorsza. Kolejne autorskie danie – jesiotr z Cannelloni – przygotowała Anita Sokołowska. Do współpracy został następnie zaproszony Borys Szyc, który podał na stół mięso z chrzanem, ser burrata i truflę.
– Uwielbiam podróżować, nie tylko z przewodnikiem i po dobrych hotelach. Podróże kulinarne są dla mnie bardzo istotne w poszukiwaniu nowych smaków lub odnalezieniu dawnych, tych najukochańszych, zapomnianych. Właśnie z tych dwóch dróg poszukiwań zrodził się koncept na dania dla restauracji Signature – komentował swój udział aktor.
Poza nietuzinkowym ekologicznym jedzeniem na każdą porę dnia (śniadanie, obiad, kolacja) restauracja Signature słynie też z cyklicznych imprez. Odbywają się tu degustacje, spotkania ze światowymi producentami win oraz wydarzenia kulturalne takie jak koncerty i wernisaże. Goście mogą zorganizować tu spotkania biznesowe i bankiety. Premiera dania Małgorzaty Sochy i Wojciecha Kiliana w ramach projektu Signature Gwiazd • YouTube / Signature Restaurant
Mieszczące się w XIX-wiecznej kamienicy restauracja zdobyła wiele prestiżowych nagród w ciągu swojej ponad 5-letniej działalności w gastronomii. Kilkukrotnie została wyróżniona w Michelin, markowym przewodniku po najlepszych restauracjach w Europie. Symbolami sztućców opatrzono ją w 2016, 2017 i 2018 roku.
– Kuchnia Signature to świadome gotowanie, bez chemii, bez oleju palmowego. Chcemy podawać po prostu dobre jedzenie z polskimi akcentami. Ma być sezonowe i najzdrowsze, jakie można zaserwować. No i do tego w przyzwoitych cenach. Zapraszam serdecznie wszystkich do restauracji Signature – zachęca Wojciech Kilian.
Artykuł powstał we współpracy z Signature Restaurant