Wspomaga odchudzanie, oczyszcza i wzmacnia organizm. Niepozorna rzodkiewka ma wielkie możliwości

Katarzyna Michalik
Jest mała i niepozorna. Często mamy ją w domu i chętnie dodajemy ją na kanapki, jednak w porównaniu do innych warzyw jest traktowana trochę po macoszemu. Niesłusznie! Okazuje się, że niewielka rzodkiewka ma wiele właściwości odżywczych, o których wielu z nas nie ma pojęcia.
Niepozorna rzodkiewka ma mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Pomaga również schudnąć i pozbyć się trądziku Fot. Pixabay
Chociaż kiedyś pojawiała się jedynie wiosną, teraz w sklepach znajdziemy ją przez okrągły rok. Czas zacząć doceniać małe warzywo, które kryje w sobie ogrom prozdrowotnych właściwości, mających korzystny wpływ nie tylko na nasz organizm, ale również wygląd zewnętrzny.

Rzodkiewka ma spory wpływ na zdrowie
Choć wyglądając za okno przez ostatnie dni trudno w to uwierzyć, nieubłaganie zbliżają się chłodniejsze dni, a co za tym idzie - pierwsze przeziębienia. To jedna z sytuacji, kiedy na pomoc przychodzi nam zawierająca mnóstwo witaminy C oraz B1 i B2, rzodkiewka, która wzmocni odporność i będzie jednym ze składników diety, dzięki któremu przejdziemy przez sezon przeziębieniowy bez szwanku.
Aby rzodkiewka dłużej pozostała jędrna i świeża, nie odrywaj jej listków i przechowuj ją w naczynku napełnionym wodą - zielonym do dołuFot. Pixabay
To nie jedyna prozdrowotna właściwość rzodkiewki. Warzywo ma również pozytywny wpływ na serce. Wszystko za sprawą zawartości potasu, który pozwala na obniżenie ciśnienia krwi. Również działanie wątroby jest wspierane przez rzodkiewkę, która wspomaga organ w oczyszczaniu organizmu z toksyn.


– Rzeczywiście zawarty w rzodkiewce potas może mieć korzystny wpływ na zdrowie osób cierpiących na nadciśnienie – mówi Ewa Sypnik- Pogorzelska, dietetyk z poradni Dietosfera. – Warto jednak pamiętać o systematyce - jednorazowe zjedzenie warzywa w niczym nie pomoże, tutaj znaczeni am regularność – dodaje.

Rzodkiewka jest również sprzymierzeńcem zarówno tych, którzy cierpią na brak apetytu (mocny smak potrafi bowiem go rozbudzić), jak i osób, chcących stracić na wadze. Pęczek warzyw ma około 20 kalorii, a same rzodkiewki są bardzo sycące - można więc zaspokoić głód, bez wyrzutów sumienia. To świetny pomysł na przekąskę między posiłkami.
Rzodkiewkę często dodajemy na kanapkę. Warzywo wspomaga trawienie tłustych składników daniaFot. Pixabay
Jej plusem jest jednak nie tylko niska kaloryczność, ale również wpływ na procesy trawienne. Dodana do tłustszych potraw, wspomaga ich trawienie, zapobiegając zaparciom. Może też sprawdzić się jako pomoc przy uporczywej zgadze, której często nie jest łatwo się pozbyć.

Rzodkiewka również dla urody
Co ciekawe rzodkiewka może mieć również korzystny wpływ na włosy, paznokcie i cerę.

– Wpływ na takie działanie mają zawarte w rzodkiewce związki siarki, która - jako pierwiastek mineralny - jest pomocna w procesie wzrostu i wzmacniania włosy czy paznokci - podkreśla Ewa Sypnik- Pogorzelska. – Te same związki mogą równiez pomóc w walce z trądzikiem – uzupełnia.

Dietetyk zwraca uwagę na fakt wykorzystania czarnej rzodkwi w wielu dostępnych na rynku kosmetykach do włosów. Dodaje również, że domowa maseczka z dodatkiem rzodkiewki bądź odpowiednio przygotowana mikstura z soku z surowej rzodkiewki do natarcia buzi ma działanie antyseptyczne - oczyszcza skórę i działa przeciwzapalnie.