Święto kawoszy. Tu zaparzysz sobie i wypijesz kawę, której smaku pilnują mistrzowie

Dawid Wojtowicz
Na początku XX wieku niejaki Luigi Bezzera, mieszkaniec Włoch, zaprojektował ekspres do kawy, dając ludzkości espresso, bazę dla wielu popularnych kawowych drinków. Teraz, w XXI wieku, z tego dziedzictwa korzystają lokale na całym świecie. O tej i innych tego typu historiach przypomina nam Międzynarodowy Dzień Kawy.
Obchodzony 29 września w większości krajów Międzynarodowy Dzień Kawy zyskuje coraz więcej fanów 123rf.com
Choć tradycja picia aromatycznego napoju z ziaren kawowca w Europie sięga XVI wieku, obchodzone 29 września w większości krajów święto jest stosunkowo młode. Wprowadzono je bowiem do kalendarza dopiero w 2015 roku. Z roku na rok inicjatywa cieszy się coraz większym powodzeniem, zapadając w pamięć kolejnym kawoszom.

W Polsce ma ku temu szczególnie dogodne warunki. Trzy osoby na cztery w naszym kraju nie wyobrażają sobie bowiem dnia bez filiżanki kawy. Polacy gustują przede wszystkim w latte, kawie na bazie espresso z podwójną ilością gorącego mleka. Kawosze znad Wisły przepadają też za cappuccino, które składa się z mniejszej ilości białego dodatku.

KAWOWY ŚWIAT NA CIRCLE K

• Espresso – kawa czarna z ziaren Arabica, mocna i aromatyczna, z kremową pianką créma, z nutami owocowymi i czekoladowymi
• Italian espresso – kawa czarna z mieszanki ziaren Arabica i Robusta, klasyczna włoska odmiana espresso, bardzo mocna, z nutami karmelowymi i orzechowymi
• Mocna czarna – kawa czarna ze świeżo palonych ziaren Arabica i Robusta, na bazie espresso, z nutami czekoladowymi
• Arabica 100% – kawa czarna ze świeżo palonych ziaren Arabica, łagodna w smaku, z nutami kwasowatości
• Latte – kawa mleczna z mieszanki ziaren Arabica i Robusta, na bazie espresso, z dużą ilością mleka, z aksamitną pianką mleczną
• Cappuccino – kawa mleczna z mieszanki ziaren Arabica i Robusta, na bazie espresso, z dodatkiem lekko spienionego mleka, z grubą pianką mleczną
• Flat White – kawa mleczna z mieszanki ziaren Arabica i Robusta, podwójna dawka espresso, z dodatkiem lekko spienionego mleka, z ''płaską'' pianką mleczną
• Mocha – kawa mleczna z mieszanki ziaren Arabica i Robusta, na bazie espresso, z dodatkiem czekolady i delikatnie spienionego mleka, z aksamitną pianką mleczną
• Zimne Latte – kawa mleczna z mieszanki ziaren Arabica i Robusta, na bazie espresso, z dodatkiem zimnego mleka i kostek lodu, z aksamitną pianką mleczną

Do rosnącej popularności Międzynarodowego Dnia Kawy przyczyniają się w dużym stopniu akcje organizowane przez kawiarnie i inne punkty serwujące gościom aromatyczny napar z owoców kawowca. Z okazji tego święta wiele z nich częstuje swoich klientów darmową kawą lub sprzedaje ją w promocyjnej cenie.

Przypadający na 29 września Światowy Dzień Kawy obchodzony jest również na Circle K od piątku do niedzieli, oferując gościom wszystkie napoje kawowe z upustem wynoszącym aż 50 proc.. Co sezon przygotowywane są zaś specjalne ''sezonowe smaki'' – jesienią na tym polu króluje Kasztanowa Latte.

Za nazwą Simply Great Coffee stoi rozległa sieć punktów samoobsługowych otwartych na stacjach Circle K. Ofertę dla amatorów ''małej czarnej'' buduje się tu na kilku fundamentach – starannej selekcji ziaren kawy i unikalnych recepturach ich parzenia oraz wysokiej jakości ekspresach kawowych o innowacyjnej konstrukcji.

Kawy mleczne przygotowywane są z ziaren Arabiki i Robusty, a kawy czarne zawierają 100 proc. Arabiki. Można tu więc skosztować m.in. mocnego i aromatycznego espresso, spienionego latte, cappuccino czy czekoladowego mocha. Do wyboru wśród dodatków wzbogacających napój są bita śmietana, syropy smakowe, cynamon i czekolada.

Jak powstaje Simply Great Coffee?
Do bazy espresso dodawane jest spienione mleko, które tworzy grubą, aksamitną warstwę mlecznej pianki.

Serwowana na stacjach kawa może pochwalić się rekomendacjami renomowanej palarni kawy ze Skandynawii, z którą sieć współpracuje od lat. Ponieważ Arabica ma o różnych porach roku inny smak, eksperci z zagranicy dbają o jego niezmienność dla klienta, eksperymentując w tym celu z proporcjami mieszanki.

Nie byłoby jednak kawy spod znaku Simply Great Coffee, gdyby nie nowoczesne ekspresy. Automaty do jej parzenia mają dwa młynki (novum na rodzimym rynku), z których jeden mieli mieszankę Arabiki i Robusty (bazę do kaw mlecznych Latte i Cappuccino), a drugi tylko Arabikę, której skosztować można w Espresso i 100 proc. Arabica.

Koncept kawowy Simply Great Coffee rozwijany jest w Polsce od 2015 roku. Obecnie kawę z jego logo można wypić w naszym kraju na ponad 200 stacjach Circle K, marki międzynarodowej sieci stacji kanadyjskiego koncernu Alimentation Couche-Tard, który przeprowadził rebranding przejętych wcześniej punktów marki Statoil.

Artykuł powstał we współpracy z Circle K