Żelazo jest niezbędne do życia. W tym jedzeniu znajdziemy go najwięcej

Zuzanna Tomaszewicz
Produkty bogate w żelazo są podstawą zdrowej diety. Należy pamiętać o tym, aby nie doprowadzić do wystąpienia niedoboru tego składnika. Warto więc wiedzieć, co jeść, żeby uniknąć anemii.
Żelazo znajdziemy w produktach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Fot. 123rf
Jedną z najczęstszych przypadłości, które wiążą się z niedoborem żelaza w organizmie, jest anemia. Tej chorobie często towarzyszy uczucie zmęczenia, a także bladość skóry. Żelazo odpowiada bowiem za współtworzenie hemoglobiny.

Żeby zapobiec wystąpieniu problemów zdrowotnych należy kontrolować ilość spożywanego w diecie żelaza. Dzielimy je na żelazo hemowe (pochodzenia zwierzęcego) oraz ciężej przyswajalne żelazo niehemowe (produkty roślinne). Ostatni typ jest łatwiej wchłanialny w połączeniu z witaminą C.

Jak podaje portal poradnikzdrowie.pl, "najważniejsze źródła żelaza w diecie Polaków to mięso, wędliny, ryby, przetwory zbożowe, warzywa, w tym ziemniaki i owoce". Najwięcej żelaza zawiera m.in. wątróbka, a także kaszanka.


Wśród składników pochodzenia roślinnego najwięcej żelaza mają m.in. pestki dynii, pestki słonecznika, mak, fasolka szparagowa, papryka, kasza jaglana i gryczana oraz natka pietruszki.

Za "największych wrogów" żelaza uznaje się herbatę oraz kawę – hamują one wchłanianie minerału do organizmu.

źródło: poradnikzdrowie.pl