Modest Amaro otwiera kolejną restaurację. “To będzie coś unikalnego”

Monika Przybysz
Po najbardziej innowacyjnym szefie kuchni w Polsce nie należało spodziewać się niczego innego: Modest Amaro otwiera kolejną restaurację i zapowiada, że tak nowatorskiego konceptu jeszcze w Polsce nie było.
Modest Amaro otwiera nową restaurację - Heart by Amaro w Zakopanem. Fot. materiały prasowe
“Pulsujące serce wyjątkowej współczesnej gastronomii zanurzone w naturze Podhala” - tak ideę Heart, restauracji, która zostanie otwarta w zakopiańskim hotelu Nosalowy Park Hotel & SPA, określa jeden z najbardziej utytułowanych polskich szefów kuchni. Z czym będzie się ów koncept jadło, pierwsi goście przekonają się już w marcu przyszłego roku.

Pewnym można być dwóch rzeczy: tego, że w menu nie zabraknie produktów regionalnych oraz tego, że sposób ich podania nie będzie miał z klasyką wiele wspólnego. Pomyli się jednak ten, kto sądzi, że Heart będzie czymś na kształt filii Atelier Amaro w wydaniu “folk”.
Kuchnia w Heart będzie ukłonem w stronę najlepszych tradycji kulinarnych Podhala.Fot. materiały prasowe
— Pomysł na tę restaurację jest wynikiem wieloletniego procesu, idei, która dojrzewała przez lata; jest efektem wielu poszukiwań i osobistych doświadczeń i inspiracji zebranych z różnych zakątków świata. To projekt płynący z serca, bardzo osobisty, niemający porównania z żadnym z moich dotychczasowych przedsięwzięć — zapewnia pierwszy polski zdobywca gwiazdki Michelin.


Podhalańską restaurację ma wyróżniać klimat: ciepły i przyjazny. Mimo że jej domem będzie pięciogwiazdkowy hotel, atmosferą ma nawiązywać raczej do rodzinnego spotkania, a nie eleganckiej, formalnej kolacji.

— Chcę, aby w tej przestrzeni każdy czuł się swobodnie, dlatego też proponuje dania „do podziału”, a także do wyboru z karty oraz w trosce o zdrowie najmłodszych specjalne menu „Palce Lizać” oparte wyłącznie na produktach ekologicznych — zapewnia Amaro.
Fot. materiały prasowe
Szef kuchni podkreśla, że odwiedzając Heart będziemy mogli poczuć się jak w domu — domu samego szefa: - Tak gotuję dla rodziny i przyjaciół — przekonuje i dodaje, że kuchnia jego zakopiańskiej restauracji będzie powstawała “z miłości do ludzi, szacunku do produktu i pasji w odkrywaniu regionalnego bogactwa Tatr”.
Nosalowy Park Hotel & SPA - to właśnie ten hotel będzie sercem nowego projektu Modesta AmaroFot. materiały prasowe
W karcie, oprócz dań nawiązujących do podhalańskiego gastronomicznego dziedzictwa, znajdziemy również unikalną selekcję win, z akcentem na wina organiczne, a także szeroką selekcję wódek, nalewek, likierów, miodów pitnych, cydrów i kraftowych piw.