Bez chemii, bez polepszaczy. Tych składników zdrowej diety wcale nie musisz kupować w sklepie
Świeże warzywa z własnej grządki to najlepsze superfood, jakie możemy sobie zapewnić. Prezentujemy garść porad, dzięki którym samodzielna uprawa i siew nasion warzyw nie sprawią kłopotu nawet początkującym ogrodnikom.
Planowanie warzywnika rozpoczynamy od wyboru warzyw, które chcielibyśmy zbierać z własnej grządki.
W amatorskiej uprawie znakomicie sprawdzą się m.in.: rzodkiewka, koper ogrodowy, sałata masłowa, dynia zwyczajna, cukinia, burak ćwikłowy i liściowy, ogórek gruntowy, marchew, groch, fasola, czosnek, szpinak oraz pietruszka korzeniowa i naciowa.
Wszystkie z nich uprawia się z siewu wprost do gruntu. Jeśli natomiast mamy w domu wolny parapet, na którym możemy przygotować rozsadę, warto wysiać do doniczek również nasiona pomidorów, papryki, brokułu, kalafiora, kapusty, selera, a nawet… arbuza i melona. Inne ciekawe gatunki roślin z nasion znajdziesz tutaj.
Buraki, pomidory, rzodkiewka, ogórki - ogrodnik-amator spokojnie poradzi sobie z ich uprawą•Fot. Unsplash / Markus Spiske
Kolejny krok to wybór odmian. Zdecydujmy, czy zależy nam na warzywach wczesnych, które będziemy zbierać jako nowalijki, czy późnych, lepszych do długotrwałego przechowywania.
Poszczególne odmiany różnią się nie tylko tempem wzrostu, ale również odpornością na choroby, walorami smakowymi i zastosowaniem. Inne odmiany pomidorów, ogórków, kapusty, marchwi i grochu będziemy uprawiać na przetwory, inne do spożycia w stanie świeżym. Wszystkie potrzebne informacje znajdziemy na opakowaniach nasion albo – jeśli kupujemy online – w opisach odmian dostępnych na stronie internetowej sklepu.
Warto zwracać uwagę na nasiona warzyw F1. Są to mieszańce heterozyjne cechujące się najwyższą odpornością na choroby i najlepszą plennością. Zwolennicy rozwiązań ekologicznych powinni poszukać BIO nasion warzyw, pozyskiwanych z plantacji, na których nie stosuje się środków ochrony roślin ani nawozów sztucznych.
3. Siew nasion warzyw
Najwcześniej, w ostatniej dekadzie lutego i na początku marca, przygotowujemy rozsadę pomidorów, papryki, arbuza, brokułu, kalafiora, wczesnej kapusty oraz sałaty. Można wykorzystać w tym celu specjalistyczne podłoże do siewu nasion albo substrat wykonany samodzielnie z wyparzonego piasku i odkwaszonego torfu w równych proporcjach.
Także przy siewie gruntowym zadbajmy o odpowiednią strukturę podłoża: powinno być rozdrobnione i spulchnione. Unikajmy stosowania nawozów w okresie krótszym niż 3 tygodnie przed siewem nasion. Obornik najlepiej zaaplikować jesienią w roku poprzedzającym siew. Wczesną wiosną można podłoże na grządce wymieszać z dobrze rozłożonym kompostem albo granulowanym nawozem do warzyw.
Z niepozornych nasionek wyrosną zdrowe, dorodne warzywa - pod warunkiem, że będziemy o nie odpowiednio dbać•Fot. Unsplash / Meghan Schiereck
Przełom maja i czerwca to optymalny termin na wysadzenie rozsady warzyw. Przedtem należy jednak hartować siewki przez minimum 7-10 dni. Początkowo uchylamy okno, przy którym stoją doniczki, na kilka godzin, z czasem wydłużając czas wietrzenia do pełnej doby. Później wstępnie zahartowane rośliny przenosimy na świeże powietrze na cały dzień i zabieramy je do domu tylko na noc.
3. Uprawa warzyw – zabiegi pielęgnacyjne
Opieka nad wschodzącymi warzywami polega na delikatnym spulchnianiu podłoża, przerywaniu zbyt gęsto rosnących siewek i regularnym usuwaniu chwastów, które konkurują z młodymi roślinami o wodę, składniki pokarmowe i miejsce na grządce. W przypadku braku opadów uprawę trzeba codziennie obficie zraszać. Ostatnia kwestia, o której należy pamiętać, to nawożenie pogłówne. Na rynku dostępny jest szeroki wybór nawozów organicznych i mineralnych w formie granulowanej oraz płynnej, przeznaczonych do zasilania warzyw przez cały sezon wegetacyjny.
Najwyższej jakości nasiona warzyw można kupić w sklepie internetowym Świat Kwiatów.