Co z mięsem i mlekiem w czasie pandemii? Immunolodzy ostrzegają

Monika Piorun
Dieta roślinna i unikanie konsumpcji surowego mięsa i mleka – zdaniem specjalistów z Polskiej Akademii Nauk stosowanie się do tych zaleceń może pomóc nam przetrwać stan epidemii i nie osłabiać dodatkowo naszego układu odporności. Co jeszcze radzą nam eksperci w ramach walki z koronawirusem?
Fot. Oleksandr Prokopenko/123RF

Koronawirus a dieta. Jak nie osłabiać układu odporności?

Nie ma prostego sposobu na to, by uniknąć zakażenia koronawirusem. Nie istnieją też żadne leki i suplementy diety, które mogłyby zabezpieczyć nas przed covid-19. Oprócz regularnego mycia rąk i ograniczania kontaktu z innymi osobami można jednak sprawić, by nie osłabiać dodatkowo naszego systemu immunologicznego. Zdaniem immunologów z Polskiej Akademii Nauk:
PAN

Człowiek dysponuje układem odpornościowym, który może skutecznie nas chronić przed wirusami. Należy podkreślić, że odpowiedź immunologiczna zaczyna się rozwijać dopiero po kontakcie z fragmentami (zwanymi antygenami) wirusa. Przed wniknięciem wirusów do organizmu człowieka liczba komórek układu odpornościowego (limfocytów) w krwiobiegu, jest niewystarczająca i, na dodatek, limfocyty te nie są jeszcze gotowe do obrony.

Czytaj także: Palenie zwiększa ryzyko covid-19. Szkodzą też e-papierosy i marihuana

Koronawirus a odporność. Co najbardziej nam szkodzi w czasie pandemii?

Według najnowszego raportu PAN: "Koronawirus – zalecenia immunologów", do czynników, które najbardziej szkodzą odporności naszego organizmu można zaliczyć:
⦁ nadużywanie alkoholu,
palenie papierosów,
⦁ używanie narkotyków,
⦁ przewlekły deficyt snu,
⦁ brak wysiłku fizycznego,
⦁ nieprawidłowe odżywianie się (chodzi zarówno o niedożywienie i awitaminozę, jak i patologiczną otyłość).


Czytaj także: "Zrazy z zarazy", czyli co jeść w czasie pandemii? Dietetycy radzą, jakie produkty wybrać

Jak donosi Onet.pl, prof. Dominika Nowis z Zakładu Medycyny Genomowej oraz prof. Jakub Gołąb z Zakładu Immunologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego zalecają, by w czasie pandemii unikać spożywania surowego mięsa i mleka oraz starać się, by nasze codzienne posiłki były oparte na diecie roślinnej, bogatej w warzywa i owoce. Urozmaicenie jadłospisu o produkty, które nie działają prozapalnie, może ułatwić nam walkę z drobnoustrojami chorobotwórczymi, co w stanie globalnej epidemii może mieć spore znaczenie.

Najnowsze informacje na temat koronawirusa:

Gdzie jest koronawirus w Polsce? Interaktywna mapa zachorowań na covid-19 [pomiar na żywo]

To ona jest pierwszą osobą na świecie, która testuje szczepionkę na covid-19

Te leki mogą szkodzić przy covid-19. Francuski minister ostrzega przed popularnymi środkami


źródło: PAN,Onet.pl