Masz już dosyć kanapek? 7 łatwych przepisów na pyszne i pożywne śniadania
Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia i nie ma w tym ani krztyny przesady. Jesz codziennie tost z masłem albo kanapkę z serem żółtym? Może warto podkręcić śniadaniową grę? Oto 7 łatwych przepisów na smaczne i wartościowe śniadania, które sprawią, że twój poranek z miejsca będzie przyjemniejszy.
1. Smoothie bananowo-kakaowe z kawą i masłem orzechowym
Fot. 123RF
Jak je zrobić? Banana, pół szklanki kawy (ostudzonej), pół szklanki mleka (może być roślinne) i jedną łyżkę masła orzechowego zmiksuj w blenderze razem z łyżeczką kakao i (opcjonalnie) łyżką cukru. Wierzch możesz posypać gorzką czekoladą lub cynamonem. Gotowe!
2. Pudding chia z brzoskwiniami
Fot. 123RF
Brzoskwinie (lub inne owoce, np. mango) zmiksuj w blenderze, aż powstanie gęsty mus. Na dno pucharku, miseczki lub szklanki włóż napęczniałe nasiona chia i zalej je musem. Pudding możesz udekorować owocami i miętą.
3. Jaglanka z jabłkiem i cynamonem
Fot. 123RF
Zetrzyj na tarce jedno obrane ze skórki jabłko i zagotuj szklankę kaszy jaglanej ze szklanką mleka (roślinnego lub krowiego) według przepisu na opakowaniu. Jeszcze ciepłą kaszę przełóż do miseczki, dodaj starte jabłko, 2 łyżeczki cynamonu, garść rodzynek i 2 łyżeczki miodu. Smacznego!
4. Bananowo-kakaowa komosanka
Fot. 123RF
6 łyżek komosy ryżowej zagotuj ze szklankę mleka krowiego lub roślinnego. Do garnka dodaj łyżkę kakao, łyżkę miodu lub syropu klonowego. Gotuj do momentu, aż komosanka zgęstnieje. Po zdjęciu z ognia wymieszaj komosę z pokrojonym bananem, możesz do niej dodać również inne dodatki wedle uznania: pokrojone truskawki lub borówki, daktyle, rodzynki czy orzechy.
5. Szakszuka
Fot. 123RF
Na oliwie z olej zeszklij na patelni cebulę i jeden ząbek czosnku. Dodaj 3 pomidory pokrojone w kostkę i podduszaj je około 7 minut, aż zrobią się miękkie. Dodaj po łyżeczce przypraw: papryki ostrej, papryki słodkiej i kuminu (kminu rzymskiego). W farszu zrób trzy wgłębienia i w każde z nich wbij po jednym jajku. Po 5-7 minutach białka jajek powinny się ściąć, a żółtka – pozostać półpłynne. Szakszukę dopraw solą i pieprzem, posyp posiekaną natką pietruszki, jedz ciepłą z chlebem.
6. Pancakes z bananem i syropem klonowym
Fot. 123RF
W misce przesiej 2 szklanki mąki pszennej, wymieszaj ją z trzema dużymi łyżkami cukru, 3 łyżeczkami proszku do pieczenia i szczyptą soli. Roztop 75 gramów masła, przestudź je i wymieszaj w drugiej misce z 2 roztrzepanymi jajka i 1,5 szklanki mleka krowiego. Przesyp zawartość pierwszej miski do miski z jajkami i mieszaj do połączenia się składników.
Smaż z obu stron na suchej patelni, aż pancakes będą miały jasnozłoty kolor. Usmażone amerykański naleśniki połóż jeden na drugim, udekoruj pokrojonym bananem i polej syropem klonowym. Możesz też dodać dowolne owoce i dodatki, jak (jeśli chcesz zaszaleć) bita śmietana.
7. Fritata ze szpinakiem, szynką, serem feta i pomidorami
Fot. 123RF
W misce roztrzep 5 dużych jajek, posyp do smaku solą, pieprzem i szczypiorkiem. Dodaj też ulubione zioła: świetny wybór to, chociażby, bazylia, oregano czy zioła prowansalskie. Na patelni – na oliwie z oliwek lub maśle – zeszklij pokrojony ząbek czosnku, pół cebuli dymki i dodaj garść liści szpinaku baby.
Po dwóch minutach, gdy liście szpinaku wyraźnie się skurczą, dodaj dodatki: szynkę i pomidory pokrojone w kostkę oraz pokruszony ser feta. Na koniec wlej masę z jajek, wymieszaj, smaż dwie minuty. Patelnię wstaw do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni, piecz około 15 minut. Smacznego!