W aptece tego nie dostaniesz. 7 przepisów na cudotwórcze kiszonki i zakwasy
1. KIMCHI
W Polsce od setek lat kisimy ogórki czy białą kapustę. W odległej Korei zaś, kiszona kapusta pekińska to pozycja obowiązkowa w diecie każdego Koreańczyka. Wariantów jest masa, bo podobno istnieje aż 180 opcji na kimchi. Co więcej, w Korei od prawie tysiąca lat sposób kiszenia na zimę wcale się nie zmienił.Koreańska kiszonka jest jednym z najzdrowszych dań na świecie. W procesie kiszenia powstają bakterie z rodzaju Lactobacillus, które należą do grupy pałeczek kwasu mlekowego. Kimchi to naturalny probiotyk, który jak żaden inny wspomaga odporność, trawienie i przyczynia się do zdrowej pracy jelit. W ostatnim czasie naukowcy dowiedli, że to właśnie w jelitach znajdują się najwięksi "strażnicy" naszej odporności.PRZEPIS NA KIMCHI
- 2,5 kapusty pekińskiej
- 4 litry zimnej wody do namoczenia kapusty
- 250 g soli
- średnie słodkie jabłko
- duża marchewka
- pęczek szczypiorku
- 50 g imbiru
- 4 główki czosnku
- 100 ml sosu rybnego
- 1 papryczka chilli posiekana drobno
- 1 łyżka octu
- 60 g mąki ryżowej
- 30 g brązowego cukru
- 300 ml wody do przygotowania pasty
Potrzebujesz słoika 4-litrowego, ponieważ podczas okresu fermentacji objętość się podniesie. Pokrój kapustę i wrzuć do dużej miski, następnie zasyp solą i zalej wodą. Kapusta ma moczyć się w solance dopóki nie zmięknie. Wylej solankę z miski, przełóż kapustę na sitko. Wypłucz sól z kapusty zimną wodą, potem starannie ją odsącz. Marchew i jabłko pokrój w cienkie słupki, a szczypiorek posiekaj na skos w kawałki około 3 cm. Zagotuj wodę w garnku, wsyp mąkę ryżową z cukrem. Mieszaj na małym ogniu dopóki nie zgęstnieje. Gdy lekko ostygnie, dodaj do pasty chilli, imbir, wyciśnij czosnek, dodaj sos rybny i łyżkę octu. Wymieszaj ostrą pastę z kapustą pekińską. Użyj koniecznie rękawiczek, bo pasta jest mocno barwiąca i ostra. Przełóż kapustę do słoika. Odstaw słoik w temperaturze pokojowej na 1-3 dni, aby sfermentowała. Codziennie delikatnie odkręcaj na chwilę wieczko, żeby upuścić powstały gaz. Kimchi można przechowywać w lodówce nawet 2/3 miesiące.
2. OGÓRKI Z CZOSNKIEM
Takiego połączenia po raz pierwszy spróbowałam w azjatyckiej knajpce. Świeży ogórek, słony sos sojowy i aromatyczny czosnek robią dobrą robotę. Tak mi to posmakowało, że postanowiłam sama w domu "na oko" powtórzyć ten smakołyk. Już za pierwszym razem wyszło naprawdę bardzo smacznie.Muszę dodać, że czosnkowe ogórki będą dobre zarówno po paru godzinach w lodówce, jaki i po kilku dniach. To jedyna z pozycji, gdzie nie będziecie musieli dłużej czekać, żeby skosztować własnoręcznie przygotowanych ogórków. Przy podaniu możecie dodać sezamu i kolendry. Ja zawsze tak robię i smakuje podwójnie pysznie.PRZEPIS NA OGÓRKI ORIENTALNE
- 10 średnich ogórków
- 100 ml wody
- 200 ml octu
- sos sojowy ( 5 łyżek stołowych )
- 6 ząbków czosnku
- pieprz w kulkach ( 5 sztuk)
- duża łyżka miodu
- 1 łyżka soli himalajskiej
- 1 łyżka chilli
- sezam i kolendra (ewentualnie do podania)
Przygotuj większy, szklany słoik. Ogórki umyj i pokrój w słupki. Włóż je do wyparzonego słoika. Zalewę przygotuj w garnku, podgrzewając i mieszając delikatnie. Dodawaj po kolei wodę, ocet, sos sojowy, miód i resztę przypraw. Czosnek należy wycisnąć. Gdy zalewa się połączy, przelej ją do słoika z ogórkami. Po ostygnięciu odstaw do lodówki na jeden dzień. Podając, posyp sezamem i świeżą kolendrą.
3. KALAFIOR Z BURAKIEM
Kalafior, często nielubiany przez przez najmłodszych, w tym wydaniu przypadnie do gustu każdemu. Szczególnie, że w wersji na różowo ze zdrowym burakiem nakarmi nie tylko Twój żołądek, ale także oczy.Co więcej, może ochronić przed wrzodami i pomóc osobom z reumatyzmem. Pan burak natomiast posiada właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze. Idealny nie tylko na zdrową wątrobę, ale także wykrztuśnie na kaszel.PRZEPIS NA KISZONEGO KALAFIORA Z BURAKIEM
- 1 mały kalafior
- 1 duży burak ugotowany
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka koperku
- kawałek chrzanu
- 1 l wody
- 4 łyżki soli kamiennej
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka kurkumy
Przygotuj duży słoik. Kalafiora pokrój w różyczki i pomocz we wrzątku około 2 minuty. Buraka pokrój w cienkie plasterki i na pół. Posiekaj czosnek, koperek, a niewielką ilość chrzanu zetrzyj na drobnych oczkach. Ułóż naprzemiennie warstwami buraka, kalafiora, czosnek, koperek i chrzan. W 1 l ciepłej wody rozpuść sól, cukier i kurkumę. Zostaw do ostygnięcia, a następnie zalej słoną wodą słoik. Kalafior będzie gotowy po około 6 dniach.
4. RZODKIEWKA Z CZERWONĄ CEBULĄ I KURKUMĄ
To pozycja, którą osobiście testowałam niejednokrotnie. Absolutnie rewelacyjny dodatek, który ożywi każdą kanapkę. Nie dość, że kiszona rzodkiewka wygląda po prostu obłędnie, to smakuje jeszcze lepiej. Ostrość rzodkiewki i czerwonej cebuli w połączeniu z ich intensywnym różowo-fioletowym kolorem są zjawiskowe. Moi znajomi wcinali prosto ze słoika. To także prosty sposób na efektowną dekorację talerza, który będzie wyglądała jak z topowej knajpy.Mieszkańcy Indii od wieków leczą się z mniejszych i większych infekcji właśnie kurkumą. Jak się okazuje, zawarta w niej kurkumina znajduje zastosowanie w leczeniu infekcji wirusowych - przekonywała w 2012 roku prof. Aarthi Narayanan z George Mason University w piśmie "Journal of Biological Chemistry".PRZEPIS RZODKIEWKĄ Z CEBULĄ I KURKUMĄ
- pęczek rzodkiewek
- 1 duża czerwona cebula
- pieprz kolorowy w kulkach
- 1 łyżka kurkumy
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki soli
- 40 ml octu
- 500 ml wody źródlanej
Przygotuj słoik litrowy. Rzodkiewkę i cebulę umyj, a następnie pokrój. Do garnka dodaj wodę, sól, cukier, ocet, pieprz, czosnek oraz kurkumę. Zagotuj do wrzenia, następnie ostudź. Zalej słoik z rzodkiewką i cebulą. Odstaw do lodówki na 2-3 dni.
5. KISZONE POMIDORY
My Polacy po prostu kochamy pomidory. Nie znam chyba nikogo, kto nie lubiłby zupy pomidorowej. To absolutny klasyk polskiego obiadu. Zupa w porządku, ale kiszony pomidor? Czy to w ogóle jest smaczne? Sama spróbowałam tego przysmaku dopiero rok temu w knajpce. Byłam nastawiona negatywnie, ale mój przyjaciel przekonał mnie, że kiszone pomidory produkcji miłej kucharki z Ukrainy są totalnym hitem. Miał rację!Dodatkowo w kiszonych pomidorach znajdziemy kwas mlekowy, który wpływa regulująco na pracę i florę jelit. Jeżeli nigdy nie próbowaliście, koniecznie musicie to nadrobić!PRZEPIS NA KISZONE POMIDORY
- pomidory- raczej małe, twardsze i mięsiste
- chrzan niewielki korzeń
- 4 ząbki czosnku
- liście czarnej porzeczki lub winogron
- 3 gałązki kopru
- 2 litry wody
- 2,5 łyżki soli niejodowanej
Przygotuj słoik 4-litrowy. Zagotuj wodę z solą i odstaw do ostygnięcia. Część przypraw ułóż na dole. Na to delikatnie połóż umyte w letniej wodzie pomidory i na górę daj resztę przypraw. Słoik z pomidorami zalej delikatnie ciepłą solanką. Pamiętaj, że pomidory nie powinny wystawać ponad poziom wody. Zakręć słoik wyparzoną nakrętką i odstaw pomidory na 4-6 dni w temperaturze pokojowej.
6. ZAKWAS Z BURAKA
Nie wszyscy wiedzą, że sok z buraka to nie to samo co zakwas z buraka. O ile zakwas z buraka można pić praktycznie codziennie, to sok z buraka pity na co dzień może nieźle rozregulować układ pokarmowy.
Zawiera także moc witamin i mikroelementów. Małe ilości można podawać już małym dzieciom.PRZEPIS NA ZAKWAS Z BURAKÓW
- 2,5 kg buraków (najlepiej eko, od dobrego rolnika)
- 2 litry wody
- 2 łyżki soli niejodowanej
- 2 główki czosnku
- liście laurowe, goździki, ziele angielskie, pieprz, chrzan (ilość dowolna, do smaku)
Przygotuj słój 5-litrowy. Zagotuj wodę z solą i przyprawami. Następnie daj jej ostygnąć. Obierz buraki, umyj i pokrój w plastry lub kostkę. Ułóż czosnek na dnie słoja, a na nim ułóż pokrojone buraki. Zalej wszystko solanką z przyprawami, ale pamiętaj, aby buraki nie wystawały ponad zalewę. Zakręć słój szczelnie. Po pierwszych dniach może wystąpić piana na powierzchni – wtedy zbierz ją, żeby nie zapleśniała. Jeśli pojawi się pleśń, całość jest niestety do wyrzucenia. Kiszenie zajmuje od 5-7 dni. Musisz czuwać i próbować zakwasu na bieżąco. Po około 6 dniach zlej zakwas do wyparzonej, szklanej butelki i trzymaj w lodówce. Zakwas można przechowywać nawet kilka miesięcy! UWAGA – zalej te same buraki jeszcze raz, nową zalewą i ponownie zostaw na 3-4 dni, potem zlej drugą porcję zakwasu. Aby robić dobry zakwas potrzebne jest doświadczenie. Bywa, że za pierwszym razem nie wychodzi, natomiast nie ma do się zrażać. Wszystko przychodzi z czasem.
7. ZAKWAS Z KAPUSTY
Pewnie nieraz słyszeliście o zbawiennych właściwościach soku z kiszonej kapusty w walce z kacem. Okazuje się, że zakwas z kapusty powinniśmy pić na co dzień, nie tylko dzień po spożyciu sporej dawki alkoholu.Zakwas z kapusty posiada także dobrze rozpuszczalny błonnik, który jest prebiotykiem. To genialna osłona dla jelit i straż dla odporności.PRZEPIS NA ZAKWAS Z KAPUSTY
- mała kapusta
- 2 ząbki czosnku
- sól niejodowana, kamienna
- 1 l wody źródlanej/ przegotowanej
Przygotowujemy słoik 2-litrowy. Myjemy i kroimy kapustę. Najlepsza jest ta twardsza część bliżej głąba/ środka. Wypełniamy słoik kapustą do 1/3 wysokości i wrzucamy ząbki czosnku. W litrze letniej wody rozpuszczamy czubatą łyżkę soli. Roztworem zalewamy kapustę. Słoik szczelnie zakręcamy przykrywką i odstawiamy w ciepłe miejsce ( ok. 23-25 stopni'C). W zależności od tego, jak ciepło mamy w domu, proces kiszenia może potrwać od 4-7 dni. Po tym słoik z zakwasem wstawiamy do lodówki, żeby fermentacja ustała. Zakwas jest wtedy gotowy do picia.
Czytaj także: Nastaw słój i obserwuj magię. O tym, dlaczego wszyscy powinniśmy wpaść w nałóg kiszenia
Wszystkie wyżej wymienione kiszonki i zakwasy możecie swobodnie zrobić własnoręcznie w domu. To wcale nie jest takie trudne. Gdyby jednak czas lub brak chęci do przygotowywania nie pozwoliły na samodzielne przyrządzenie, mamy dla Was sklepową alternatywę i to całkiem niezłą. Zakwasownia oferuje masę przeróżnych produktów. Od zdrowych kiszonek, zakwasów i octów, aż po domowe weki z obiadami i orzeźwiające kombuche.