W aptece tego nie dostaniesz. 7 przepisów na cudotwórcze kiszonki i zakwasy

Joanna Stawczyk
Nie ma nic lepszego na końską odporność, która jest tak ważna w dobie pandemii. Kiszonki to totalny strzał w dziesiątkę. Mamy łatwe przepisy, które szybko przygotujesz zupełnie sam.
Zakwasy i kiszonki to naturalni obrońcy Twojej odporności Oficjalne konto Instagram ZAKWASOWNIA
Kiszonki kojarzą się Wam pewnie z babciami. Ale to prawda. Nie ma nic lepszego niż chociażby babciny "małosolniak". Przecież komu chce się spędzać czas na myciu i kiszeniu warzywek z lokalnego bazarku. A może warto się pokusić o trochę wysiłku? Oczywiście możesz kupić już gotowe kiszonki, ale po co przepłacać. Przygotowanie naprawdę nie jest ani trudne, ani czasochłonne. Musisz spróbować, bo to dziecinnie proste.

1. KIMCHI

W Polsce od setek lat kisimy ogórki czy białą kapustę. W odległej Korei zaś, kiszona kapusta pekińska to pozycja obowiązkowa w diecie każdego Koreańczyka. Wariantów jest masa, bo podobno istnieje aż 180 opcji na kimchi. Co więcej, w Korei od prawie tysiąca lat sposób kiszenia na zimę wcale się nie zmienił.
Kimchi to absolutny hit kiszonek. Pyszne i super zdrowepixabay.com
Przepis figuruje na liście niematerialnego dziedzictwa UNESCO. To jest coś! Ja osobiście jestem wielką fanką tego ostrego kimchi, natomiast można je przygotować w wersji: tradycyjnej, delikatnej lub białej. Idealny dodatek do kanapek, burgerów, zup, ale także do wcinania prosto ze słoika.

PRZEPIS NA KIMCHI

- 2,5 kapusty pekińskiej
- 4 litry zimnej wody do namoczenia kapusty
- 250 g soli
- średnie słodkie jabłko
- duża marchewka
- pęczek szczypiorku
- 50 g imbiru
- 4 główki czosnku
- 100 ml sosu rybnego
- 1 papryczka chilli posiekana drobno
- 1 łyżka octu
- 60 g mąki ryżowej
- 30 g brązowego cukru
- 300 ml wody do przygotowania pasty

Potrzebujesz słoika 4-litrowego, ponieważ podczas okresu fermentacji objętość się podniesie. Pokrój kapustę i wrzuć do dużej miski, następnie zasyp solą i zalej wodą. Kapusta ma moczyć się w solance dopóki nie zmięknie. Wylej solankę z miski, przełóż kapustę na sitko. Wypłucz sól z kapusty zimną wodą, potem starannie ją odsącz. Marchew i jabłko pokrój w cienkie słupki, a szczypiorek posiekaj na skos w kawałki około 3 cm. Zagotuj wodę w garnku, wsyp mąkę ryżową z cukrem. Mieszaj na małym ogniu dopóki nie zgęstnieje. Gdy lekko ostygnie, dodaj do pasty chilli, imbir, wyciśnij czosnek, dodaj sos rybny i łyżkę octu. Wymieszaj ostrą pastę z kapustą pekińską. Użyj koniecznie rękawiczek, bo pasta jest mocno barwiąca i ostra. Przełóż kapustę do słoika. Odstaw słoik w temperaturze pokojowej na 1-3 dni, aby sfermentowała. Codziennie delikatnie odkręcaj na chwilę wieczko, żeby upuścić powstały gaz. Kimchi można przechowywać w lodówce nawet 2/3 miesiące.

Koreańska kiszonka jest jednym z najzdrowszych dań na świecie. W procesie kiszenia powstają bakterie z rodzaju Lactobacillus, które należą do grupy pałeczek kwasu mlekowego. Kimchi to naturalny probiotyk, który jak żaden inny wspomaga odporność, trawienie i przyczynia się do zdrowej pracy jelit. W ostatnim czasie naukowcy dowiedli, że to właśnie w jelitach znajdują się najwięksi "strażnicy" naszej odporności.


2. OGÓRKI Z CZOSNKIEM

Takiego połączenia po raz pierwszy spróbowałam w azjatyckiej knajpce. Świeży ogórek, słony sos sojowy i aromatyczny czosnek robią dobrą robotę. Tak mi to posmakowało, że postanowiłam sama w domu "na oko" powtórzyć ten smakołyk. Już za pierwszym razem wyszło naprawdę bardzo smacznie.
Ogórki z czosnkiem to orientalna mizeriaOficjalne konto blog smaknawspak.pl
Bez korzystania z cudzego przepisu! Ale spokojnie, podzielę się z Wami własnym. Pamiętajmy, że nie ma nic lepszego na infekcje wirusowe, szczególnie górnych dróg oddechowych niż poczciwy czosnek, który zawiera lotne związki siarkowe i olejki eteryczne.

PRZEPIS NA OGÓRKI ORIENTALNE

- 10 średnich ogórków
- 100 ml wody
- 200 ml octu
- sos sojowy ( 5 łyżek stołowych )
- 6 ząbków czosnku
- pieprz w kulkach ( 5 sztuk)
- duża łyżka miodu
- 1 łyżka soli himalajskiej
- 1 łyżka chilli
- sezam i kolendra (ewentualnie do podania)
Przygotuj większy, szklany słoik. Ogórki umyj i pokrój w słupki. Włóż je do wyparzonego słoika. Zalewę przygotuj w garnku, podgrzewając i mieszając delikatnie. Dodawaj po kolei wodę, ocet, sos sojowy, miód i resztę przypraw. Czosnek należy wycisnąć. Gdy zalewa się połączy, przelej ją do słoika z ogórkami. Po ostygnięciu odstaw do lodówki na jeden dzień. Podając, posyp sezamem i świeżą kolendrą.

Muszę dodać, że czosnkowe ogórki będą dobre zarówno po paru godzinach w lodówce, jaki i po kilku dniach. To jedyna z pozycji, gdzie nie będziecie musieli dłużej czekać, żeby skosztować własnoręcznie przygotowanych ogórków. Przy podaniu możecie dodać sezamu i kolendry. Ja zawsze tak robię i smakuje podwójnie pysznie.

3. KALAFIOR Z BURAKIEM

Kalafior, często nielubiany przez przez najmłodszych, w tym wydaniu przypadnie do gustu każdemu. Szczególnie, że w wersji na różowo ze zdrowym burakiem nakarmi nie tylko Twój żołądek, ale także oczy.
Kalafior i burak to duet nie tylko pyszny, ale miły dla okapixabay.com
Jak się okazuje, niepozorny kalafior ma niebywały potencjał przeciwnowotworowy, co udowodnili naukowcy z Ameryki Północnej i Kanady na łamach pisma "Journal of the National Cancer Institute".

PRZEPIS NA KISZONEGO KALAFIORA Z BURAKIEM

- 1 mały kalafior
- 1 duży burak ugotowany
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka koperku
- kawałek chrzanu
- 1 l wody
- 4 łyżki soli kamiennej
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka kurkumy
Przygotuj duży słoik. Kalafiora pokrój w różyczki i pomocz we wrzątku około 2 minuty. Buraka pokrój w cienkie plasterki i na pół. Posiekaj czosnek, koperek, a niewielką ilość chrzanu zetrzyj na drobnych oczkach. Ułóż naprzemiennie warstwami buraka, kalafiora, czosnek, koperek i chrzan. W 1 l ciepłej wody rozpuść sól, cukier i kurkumę. Zostaw do ostygnięcia, a następnie zalej słoną wodą słoik. Kalafior będzie gotowy po około 6 dniach.

Co więcej, może ochronić przed wrzodami i pomóc osobom z reumatyzmem. Pan burak natomiast posiada właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze. Idealny nie tylko na zdrową wątrobę, ale także wykrztuśnie na kaszel.

4. RZODKIEWKA Z CZERWONĄ CEBULĄ I KURKUMĄ

To pozycja, którą osobiście testowałam niejednokrotnie. Absolutnie rewelacyjny dodatek, który ożywi każdą kanapkę. Nie dość, że kiszona rzodkiewka wygląda po prostu obłędnie, to smakuje jeszcze lepiej. Ostrość rzodkiewki i czerwonej cebuli w połączeniu z ich intensywnym różowo-fioletowym kolorem są zjawiskowe. Moi znajomi wcinali prosto ze słoika. To także prosty sposób na efektowną dekorację talerza, który będzie wyglądała jak z topowej knajpy.
Rzodkiewka z czerwoną cebulą i kurkumą to pogromcy wirusów i bakteriiScreen Youtube konto oficjalne Tomek Lach
Nudna cebula to warzywo, które zawiera więcej polifenoli niż czosnek lub pory! Te składniki znacznie zwiększają ilość pożytecznych bakterii w jelitach, które są tak ważne dla układu odpornościowego. Głównym składnikiem odżywczym cebuli jest flawonoid – kwercentyna, która jest silnym przeciwutleniaczem, mającym super właściwości przeciwzapalne. Dodatek złotej kurkumy robi tutaj dobrą robotę.

PRZEPIS RZODKIEWKĄ Z CEBULĄ I KURKUMĄ

- pęczek rzodkiewek
- 1 duża czerwona cebula
- pieprz kolorowy w kulkach
- 1 łyżka kurkumy
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki soli
- 40 ml octu
- 500 ml wody źródlanej
Przygotuj słoik litrowy. Rzodkiewkę i cebulę umyj, a następnie pokrój. Do garnka dodaj wodę, sól, cukier, ocet, pieprz, czosnek oraz kurkumę. Zagotuj do wrzenia, następnie ostudź. Zalej słoik z rzodkiewką i cebulą. Odstaw do lodówki na 2-3 dni.

Mieszkańcy Indii od wieków leczą się z mniejszych i większych infekcji właśnie kurkumą. Jak się okazuje, zawarta w niej kurkumina znajduje zastosowanie w leczeniu infekcji wirusowych - przekonywała w 2012 roku prof. Aarthi Narayanan z George Mason University w piśmie "Journal of Biological Chemistry".

5. KISZONE POMIDORY

My Polacy po prostu kochamy pomidory. Nie znam chyba nikogo, kto nie lubiłby zupy pomidorowej. To absolutny klasyk polskiego obiadu. Zupa w porządku, ale kiszony pomidor? Czy to w ogóle jest smaczne? Sama spróbowałam tego przysmaku dopiero rok temu w knajpce. Byłam nastawiona negatywnie, ale mój przyjaciel przekonał mnie, że kiszone pomidory produkcji miłej kucharki z Ukrainy są totalnym hitem. Miał rację!
Kiszone pomidory to nietypowy, ale godny zastępca klasycznych ogórków kiszonychpixabay.com
Były pyszne, odrobinę przypominały w smaku ogórki kiszone, ale z zupełnie inną słodką nutą. Kiszone pomidory są bogactwem witaminy C, która korzystnie wpływa na śródbłonek, który tworzy barierę dla drobnoustrojów, wirusów i bakterii. Zawierają także sporą ilość magnezu, potasu, żelaza i wapnia.

PRZEPIS NA KISZONE POMIDORY

- pomidory- raczej małe, twardsze i mięsiste
- chrzan niewielki korzeń
- 4 ząbki czosnku
- liście czarnej porzeczki lub winogron
- 3 gałązki kopru
- 2 litry wody
- 2,5 łyżki soli niejodowanej
Przygotuj słoik 4-litrowy. Zagotuj wodę z solą i odstaw do ostygnięcia. Część przypraw ułóż na dole. Na to delikatnie połóż umyte w letniej wodzie pomidory i na górę daj resztę przypraw. Słoik z pomidorami zalej delikatnie ciepłą solanką. Pamiętaj, że pomidory nie powinny wystawać ponad poziom wody. Zakręć słoik wyparzoną nakrętką i odstaw pomidory na 4-6 dni w temperaturze pokojowej.

Dodatkowo w kiszonych pomidorach znajdziemy kwas mlekowy, który wpływa regulująco na pracę i florę jelit. Jeżeli nigdy nie próbowaliście, koniecznie musicie to nadrobić!

6. ZAKWAS Z BURAKA


Nie wszyscy wiedzą, że sok z buraka to nie to samo co zakwas z buraka. O ile zakwas z buraka można pić praktycznie codziennie, to sok z buraka pity na co dzień może nieźle rozregulować układ pokarmowy.
Zakwas z buraków zadba o Twoje jelita, zdrową krew i oczyści wątrobępixabay.com
Nie trzeba biec do apteki, żeby dostać antidotum na zdrową krew i super odporność. Zakwas z buraka to naturalne źródło cennych probiotyków, które są tak istotne przy antybiotykoterapii czy zwyczajnie na wzmocnienie odporności i detoksykację.

PRZEPIS NA ZAKWAS Z BURAKÓW

- 2,5 kg buraków (najlepiej eko, od dobrego rolnika)
- 2 litry wody
- 2 łyżki soli niejodowanej
- 2 główki czosnku
- liście laurowe, goździki, ziele angielskie, pieprz, chrzan (ilość dowolna, do smaku)
Przygotuj słój 5-litrowy. Zagotuj wodę z solą i przyprawami. Następnie daj jej ostygnąć. Obierz buraki, umyj i pokrój w plastry lub kostkę. Ułóż czosnek na dnie słoja, a na nim ułóż pokrojone buraki. Zalej wszystko solanką z przyprawami, ale pamiętaj, aby buraki nie wystawały ponad zalewę. Zakręć słój szczelnie. Po pierwszych dniach może wystąpić piana na powierzchni – wtedy zbierz ją, żeby nie zapleśniała. Jeśli pojawi się pleśń, całość jest niestety do wyrzucenia. Kiszenie zajmuje od 5-7 dni. Musisz czuwać i próbować zakwasu na bieżąco. Po około 6 dniach zlej zakwas do wyparzonej, szklanej butelki i trzymaj w lodówce. Zakwas można przechowywać nawet kilka miesięcy! UWAGA – zalej te same buraki jeszcze raz, nową zalewą i ponownie zostaw na 3-4 dni, potem zlej drugą porcję zakwasu. Aby robić dobry zakwas potrzebne jest doświadczenie. Bywa, że za pierwszym razem nie wychodzi, natomiast nie ma do się zrażać. Wszystko przychodzi z czasem.

Zawiera także moc witamin i mikroelementów. Małe ilości można podawać już małym dzieciom.

7. ZAKWAS Z KAPUSTY

Pewnie nieraz słyszeliście o zbawiennych właściwościach soku z kiszonej kapusty w walce z kacem. Okazuje się, że zakwas z kapusty powinniśmy pić na co dzień, nie tylko dzień po spożyciu sporej dawki alkoholu.
Zakwas z kapusty jest dobry nie tylko na kaca! To źródło dobroczynnego dla jelit kwasu mlekowegopixabay.com
Esencja z kiszonej kapusty to istna kopalnia probiotyków, witaminy C, kwasu foliowego i świetnie przyswajalnej, organicznej siarki. Główną, prozdrowotną rolę odgrywają żywe kultury bakterii kwasu mlekowego i naturalne przeciwutleniacze- witamina E, karotenoidy i polifenole.

PRZEPIS NA ZAKWAS Z KAPUSTY

- mała kapusta
- 2 ząbki czosnku
- sól niejodowana, kamienna
- 1 l wody źródlanej/ przegotowanej
Przygotowujemy słoik 2-litrowy. Myjemy i kroimy kapustę. Najlepsza jest ta twardsza część bliżej głąba/ środka. Wypełniamy słoik kapustą do 1/3 wysokości i wrzucamy ząbki czosnku. W litrze letniej wody rozpuszczamy czubatą łyżkę soli. Roztworem zalewamy kapustę. Słoik szczelnie zakręcamy przykrywką i odstawiamy w ciepłe miejsce ( ok. 23-25 stopni'C). W zależności od tego, jak ciepło mamy w domu, proces kiszenia może potrwać od 4-7 dni. Po tym słoik z zakwasem wstawiamy do lodówki, żeby fermentacja ustała. Zakwas jest wtedy gotowy do picia.

Zakwas z kapusty posiada także dobrze rozpuszczalny błonnik, który jest prebiotykiem. To genialna osłona dla jelit i straż dla odporności.

Czytaj także: Nastaw słój i obserwuj magię. O tym, dlaczego wszyscy powinniśmy wpaść w nałóg kiszenia

Wszystkie wyżej wymienione kiszonki i zakwasy możecie swobodnie zrobić własnoręcznie w domu. To wcale nie jest takie trudne. Gdyby jednak czas lub brak chęci do przygotowywania nie pozwoliły na samodzielne przyrządzenie, mamy dla Was sklepową alternatywę i to całkiem niezłą. Zakwasownia oferuje masę przeróżnych produktów. Od zdrowych kiszonek, zakwasów i octów, aż po domowe weki z obiadami i orzeźwiające kombuche. Każdy chce mieć końską odporność szczególnie teraz w dobie pandemii. Niestety leki i suplementy nie są tanie, a co gorsza, nie gwarantują lepszego efektu. Odporność należy budować i wzmacniać na co dzień, nie tylko wtedy, gdy czujemy, że coś nas "łapie". Zdrowa dieta, wsparta kiszonkami i zakwasami jest kluczem do sukcesu. To nie jest ani drogie, ani skomplikowane. Co więcej, to jest po prostu super pyszne. Twoja odporność się odwdzięczy, a świetne wyniki badań zaskoczą samego lekarza.