Jak nie zatruć się grzybami? Fakty i mity na temat trujących okazów [Poradnik grzybiarza]
Jak odróżnić grzyby trujące od jadalnych?
Osoby zbierające grzyby na własny użytek do tej pory mogły uzyskać specjalistyczną poradę grzyboznawcy w większości Powiatowych Stacji Sanitarno-Epidemiologicznych na terenie całego kraju. Niestety w tym roku, ze względu na pandemię covid-19, pomoc w tym zakresie została wstrzymana do odwołania w wielu lokalnych oddziałach sanepidu.Choć nigdy nie powinno się zbierać grzybów, w przypadku których mamy wątpliwości co do tego, czy są jadalne, to o pomyłkę nietrudno, nawet jeśli wydaje się, że jesteśmy pewni, że nadają się do spożycia.
Oprócz opinii doświadczonych grzybiarzy w odróżnianiu grzybów trujących od jadalnych pomóc może nam korzystanie z atlasu grzybów online (najlepiej w formie obrazkowej, np. z serwisu nagrzyby.pl), który klasyfikuje najpopularniejsze gatunki wraz z fotografiami.
Sezon na grzyby 2020 – fakty i mity
MIT: Trujące grzyby po posoleniu żółkną. (To nieprawda. Zmiana zabarwienia wcale nie wskazuje na to, że dany okaz nie jest jadalny i nie ma nic wspólnego z trującymi związkami. Taka metoda rozpoznawania niejadalnych grzybów jest nieskuteczna).FAKT: Grzyby powinno się trzymać w wiklinowych koszykach, a nie w foliowych reklamówkach czy plastikowych wiadrach, w których szybciej pleśnieją.
MIT: Grzyby nie mają wartości odżywczych. (W rzeczywistości zawierają m.in. żelazo, selen, jod, fosfor, sole magnezu, wapń, wit. z grupy B, w tym wit. B1, B2 i B3).FAKT: Grzybów nie powinno się dawać do jedzenia małym dzieciom, ponieważ ich układ pokarmowy nie jest w stanie ich strawić w taki sposób, jak w przypadku osób dorosłych. Maluchy poniżej 3. roku życia w ogóle nie powinny jeść żadnych grzybów (większość pediatrów twierdzi, że dopiero około 12-14 r. ż. można zacząć wprowadzać do diety grzyby).
MIT: Srebrna łyżeczka włożona do gotujących się grzybów ściemnieje, jeśli wśród nich jest trujący okaz. (Zmiana koloru to wynik obecności związków siarki, która może znajdować się zarówno w jadalnych, jak i trujących grzybach).FAKT: Nawet grzyby jadalne mogą wywołać zatrucia pokarmowe (zwłaszcza, jeśli są nieprawidłowo przechowywane).
MIT: Alkohol pomaga w przypadku zatruć grzybami. (Nie powinno się nigdy popijać żadnych grzybów wysokoprocentowymi trunkami ani mlekiem, które może nawet ułatwiać wchłanianie toksyn).FAKT: Jeśli po spożyciu grzybów odczuwamy ból brzucha i nudności, lepiej jak najprędzej wywołać wymioty, by pozbyć się toksyn z organizmu, a następnie skonsultować się z lekarzem (warto zostawić też resztki grzybów do ewentualnej analizy toksykologicznej).
MIT: Grzyby trujące należy niszczyć. (To nieprawda. Wiele z nich jest pod ochroną i w ogóle nie powinno się ich dotykać).FAKT: Lepiej zbierać tylko wyrośnięte i duże okazy grzybów (jeśli owocniki nie są jeszcze odpowiednio wykształcone, ich prawidłowe rozpoznanie jest utrudnione).
Grzybobranie 2020. W lasach zaroiło się od grzybów
Pogoda sprzyja grzybom. Spore ochłodzenie, jakie przyszło po kilku ciepłych tygodniach sierpnia sprawiło, że w całej Polsce pojawił się prawdziwy wysyp dorodnych borowików, maślaków czy kurek.W pierwszy weekend września spory okaz udało się znaleźć nawet Januszowi Piechocińskiemu, który nie omieszkał się nim pochwalić na Twitterze.
W mediach społecznościowych można znaleźć wiele doniesień o tym, w których miejscach pojawiło się najwięcej grzybów.
Zgodnie z mapą grzybów stale aktualizowaną przez serwis grzyby.pl, w pierwszym tygodniu września sporo okazów pojawiło się w Lasach Państwowych m.in. na terenie województwa dolnośląskiego i lubuskiego, kujawsko-pomorskiego oraz warmińsko-mazurskiego.
Co zrobić w przypadku zatrucia grzybami?
Wszystkie osoby, u których wystąpią symptomy zatrucia grzybami, powinny zastosować się do poniższych wskazówek.ZATRUCIE GRZYBAMI – PIERWSZA POMOC
⦁ Jeśli zauważymy pierwsze objawy zatrucia grzybami tj. ból brzucha, nudności, biegunka (a czasem też nadmierną potliwość, zaburzenia widzenia i ból głowy), to należy natychmiast wezwać pomoc medyczną.
⦁ Przy zatruciu grzybami liczy się czas, w jakim poszkodowany otrzyma pomoc, dlatego im prędzej usuniemy toksyny z przewodu pokarmowego, tym mamy większe szanse na wyleczenie.
⦁ Jeżeli jesteśmy w stanie, to możemy wypić wodę z solą, by doprowadzić do wymiotów i jak najszybciej pozbyć się toksyn z organizmu (nie wolno tego robić w przypadku osób nieprzytomnych lub z zaburzeniami świadomości).
⦁ Lepiej zachować resztki grzybów, które spożyliśmy (by można było łatwiej rozpoznać, co nam zaszkodziło) lub ewentualnie zabezpieczyć wymiociny do analizy.
⦁ W szpitalu najczęściej lekarze decydują się w takich przypadkach na płukanie żołądka, a po oczyszczeniu przewodu pokarmowego z resztek trujących grzybów, pacjentom podawany jest węgiel aktywowany. Ze względu na spore ryzyko odwodnienia chorym podawane są płyny dożylnie.
Wybierasz się na grzyby? O tym warto pamiętać
Policja ostrzega, że podczas wypraw na grzyby często dochodzi do zaginięć, zwłaszcza jeśli wybieramy się do lasu w pojedynkę. W gęstych zaroślach łatwo się zgubić, dlatego warto mieć przy sobie naładowaną latarkę i telefon komórkowy, a także odpowiednio się ubrać (najlepiej jeśli nasze odzienie będzie miało elementy odblaskowe).Nigdy nie powinno się też rozpoczynać grzybobrania tuż przed zmrokiem. Kiedy robi się ciemno, łatwiej tracimy orientację w przestrzeni. Lepiej również za bardzo się nie oddalać od punktu wyjściowego i nie pozostawiać na wierzchu w samochodzie żadnych zbędnych przedmiotów, które mogą stać się łupem dla złodziei.
Dowiedz się więcej:
⦁ "Palce diabła" – egzotyczny grzyb pojawił się w polskich lasach. Wydziela zapach... padliny⦁ Sezon ogórkowy? Małosolne "na sucho" można zrobić nawet w... woreczku foliowym [PRZEPIS]
⦁ Jadowity pająk grasuje w polskich lasach. Jak rozpoznać objawy ukąszenia kolczaka zbrojnego?