Te szczegóły zdradzą, czy ryba jest świeża [8 SPOSOBÓW]

Weronika Tomaszewska
Szybkie przedświąteczne zakupy czas zacząć. Na liście na pewno znalazł się świeży karp. Jednak jak rozpoznać, czy jest naprawdę świeży? Wystarczy zwrócić uwagę na te 8 szczegółów.
Te szczegóły zdradzają, czy ryba jest świeża. Fot. Marcin Stepien / Agencja Gazeta
Przy wigilijnym stole oprócz pysznej kapusty czy aromatycznego czerwonego barszczu nie może zabraknąć karpia. Wiele sklepów zapewnia, że ich ryby są wyjątkowe świeże. Ale na co tak naprawdę zwrócić uwagę przy jej zakupie? Co świadczy o tym, że karp jest świeży? Wbrew pozorom wybranie świeżej ryby wcale nie jest takie trudne. Oto kilka prostych zasad.

Czytaj także: Takiego karpia już raczej nie kupisz. Zapadła decyzja, która wiele zmienia

Świeża ryba charakteryzuje się:


1. Lekkim lub kompletnym brakiem zapachu.
2. Przejrzystymi oczami z wyraźnie zaznaczoną źrenicą.
3. Skrzela powinny być czerwone, jasno lub ciemnoróżowe (w zależności od gatunku), bez śluzu, przylegające do skóry.
4. Skóra powinna być jednolita, bez uszkodzeń, śliska, ale nie lepka.
5. Łuski powinny być bez uszkodzeń, przylegające do skóry.
6. Mięso powinno być jędrne i sprężyste, a po naciśnięciu natychmiast wracać do stanu wyjściowego.
7. Zabita świeża ryba po włożeniu do wody zatonie (natomiast nieświeża wypłynie na powierzchnie).
8. Jeśli zdecydowałeś się na wypatroszoną rybę, mięso powinno przylegać do ości.
Warto przy zakupie ryby nacisnąć mięso mocno w okolicy głowy ryby, za skrzelami. Jeśli jest ono sprężyste w dotyku i odskakuje, to znak, że ryba jest świeża. Potem dobrze przyjrzyj się oku karpia, jeśli jest ono błyszczące i wypukłe, nie zapadnięte, to dobry znak.


Unikajmy ryb o skrzelach bladych i z plamami. Ważny jest także stan skóry karpia. Jeśli jest gładka, bez plam i odbarwień, warto kupić tę rybę.

Czytaj także: Fenomenalny sposób na smażenie karpia. Magda Gessler zdradziła swoje specjalne triki