Jak przechowywać suszone grzyby, by nie straciły aromatu? To bardzo proste

Weronika Tomaszewska-Michalak
Suszone grzyby to składnik wielu polskich dań. Przygotowując na świąteczny stół krokiety lub bigos warto użyć takich, które są aromatyczne. Dla zapalonych grzybiarzy to świetna okazja, aby w końcu podać swoje zebrane okazy w wyjątkowej formie. A w jaki sposób je przechowywać, by nie straciły aromatu i smaku?
Ten sposób pomoże utrzymać aromat grzybów na długo. Fot. Instagram/@grzybowykapelusz
Ten pięknie pachnący, często zebrany własnoręcznie kawałek lasu warto dobrze magazynować na takie okazje jak święta. Źle przechowywane grzyby tracą smak, aromat, a nawet mogą zagnieździć się w nich mole spożywcze. Aby wytrzymały długi czas warto poznać sprawdzone triki na przechowywanie suszonych grzybów.

Grzyby najlepiej przechowywać w pojemniku. Bardzo ważne jest tworzywo, z którego taki pojemnik jest zrobiony. Powinien być metalowy, szklany, emaliowany lub plastikowy.
Pojemnik z suszonymi grzybami należy postawić w ciemnym i suchym miejscu, najlepiej w temperaturze pokojowej. Wilgoć, wysoka temperatura, powietrze oraz światło źle działają na grzyby.


Do środka pojemnika warto włożyć kilka liści laurowych, dzięki temu odstraszymy mole spożywcze, które uwielbiają zapach suszonych grzybów. Nigdy nie przechowuj suszonych grzybów w torebkach papierowych i foliowych. Szybko stracą smak i mogą zapleśnieć.

Jeśli chcesz dodatkowo zabezpieczyć je przed zawilgoceniem, do pojemnika dodaj ziarenka suchego ryżu.

Czytaj także: W lesie na Podkarpaciu Polacy mordowali Polaków. Ten wstrząsający film musi obejrzeć każdy