Jak przechowywać suszone grzyby, by nie straciły aromatu? To bardzo proste
Suszone grzyby to składnik wielu polskich dań. Przygotowując na świąteczny stół krokiety lub bigos warto użyć takich, które są aromatyczne. Dla zapalonych grzybiarzy to świetna okazja, aby w końcu podać swoje zebrane okazy w wyjątkowej formie. A w jaki sposób je przechowywać, by nie straciły aromatu i smaku?
Grzyby najlepiej przechowywać w pojemniku. Bardzo ważne jest tworzywo, z którego taki pojemnik jest zrobiony. Powinien być metalowy, szklany, emaliowany lub plastikowy.
Do środka pojemnika warto włożyć kilka liści laurowych, dzięki temu odstraszymy mole spożywcze, które uwielbiają zapach suszonych grzybów.
Jeśli chcesz dodatkowo zabezpieczyć je przed zawilgoceniem, do pojemnika dodaj ziarenka suchego ryżu.
Czytaj także: W lesie na Podkarpaciu Polacy mordowali Polaków. Ten wstrząsający film musi obejrzeć każdy