Co zrobić z pozostałym ciastem po świętach? Oto banalny i ekspresowy przepis
Kilka dni świętowania już za nami, a w kuchni nadal pozostało sporo niezjedzonych wypieków? Mamy świetny sposób na to, co z nimi zrobić. Wystarczy dodać kilka składników, a z naszych starych ciast powstaną pyszne i świeże bajaderki. Oto prosty przepis.
Składniki potrzebne do zrobienia bajaderek:
- ok. 0,5 kg biszkoptów, herbatników lub ciasta typu biszkopt, piernika
- 1-2 łyżki serka mascarpone lub homogenizowanego
- 1-2 łyżki powideł lub dżemu
- dwie garście posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
- łyżka masła
Składniki na polewę:
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 1/4 szklanki mleka
- posiekane orzechy, kolorowa posypka lub wiórki kokosowe
Sposób przygotowania bajaderek:
- Ciasta pokruszyć, najwygodniej będzie z pomocą robota kuchennego
- Dodać serek, powidła i miękkie masło, zagnieść na jednolitą plastyczną masę
- W zależności od konsystencji masę można zagęścić, dodając np. pokruszone herbatniki, orzechy, kakao, bułkę tartą lub mleko w proszku (jeśli masa jest za gęsta, wystarczy odrobina śmietany, mleka lub powideł)
- Z przygotowanej masy formować kulki
- W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z mlekiem
- Kulki ciasta smarować rozpuszczoną czekoladą, obtoczyć w posypce i odstawić do zastygnięcia w lodówce
Warto dodać do nich aromat migdałowy lub rumowy albo odrobinę mocnego alkoholu, aby były jeszcze smaczniejsze.
Pamiętaj, do zrobienia bajaderek nie nadają się ciasta z masami, owocami i galaretkami.
Czytaj także: Co zrobić, by wypieki poleżały dłużej? Poznaj sprawdzone triki