Co zrobić z pozostałym ciastem po świętach? Oto banalny i ekspresowy przepis

Weronika Tomaszewska-Michalak
Kilka dni świętowania już za nami, a w kuchni nadal pozostało sporo niezjedzonych wypieków? Mamy świetny sposób na to, co z nimi zrobić. Wystarczy dodać kilka składników, a z naszych starych ciast powstaną pyszne i świeże bajaderki. Oto prosty przepis.
Genialny sposób na wykorzystanie ciast, których nie zjedliśmy w czasie świąt. Fot. Pixabay.com/ Einladung_zum_Essen
Bajaderki to doskonały sposób na nadanie nowego życia poświątecznym resztkom ciast. Do ich wykonania możemy wykorzystać kawałki suchych wypieków, zakalców, muffinek, resztki ciastek i herbatników, drożdżówek, kawałków czekolad, dowolnych bakalii i wszystkich innych słodkich odpadków. Oto jak w prosty sposób wykorzystać resztki ciast ze świąt.

Składniki potrzebne do zrobienia bajaderek:

- ok. 0,5 kg biszkoptów, herbatników lub ciasta typu biszkopt, piernika
- 1-2 łyżki serka mascarpone lub homogenizowanego
- 1-2 łyżki powideł lub dżemu
- dwie garście posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
- łyżka masła

Składniki na polewę:

- tabliczka gorzkiej czekolady
- 1/4 szklanki mleka
- posiekane orzechy, kolorowa posypka lub wiórki kokosowe


Sposób przygotowania bajaderek: I gotowe.


Warto dodać do nich aromat migdałowy lub rumowy albo odrobinę mocnego alkoholu, aby były jeszcze smaczniejsze.

Pamiętaj, do zrobienia bajaderek nie nadają się ciasta z masami, owocami i galaretkami.

Czytaj także: Co zrobić, by wypieki poleżały dłużej? Poznaj sprawdzone triki