Kruche ciasteczka w 20 minut z przepisu Ani Starmach. Zaskocz swoich dziadków pysznym wypiekiem

Weronika Tomaszewska
Szukasz szybkiego przepisu na coś słodkiego? Ten sposób od Ani Starmach zaskoczy Cię swoją prostotą. Wystarczy kilka składników i zaledwie 20 minut, by wykonać te kruche maślane ciasteczka. To też idealny prezent lub po porostu świetna przekąska, gdy wybieracie się do swoich babć i dziadków z życzeniami.
Najlepszy przepis na kruche ciasteczka zdradziła Anna Starmach. Fot. Instagram/@ania_starmach
Jak zrobić coś słodkiego w 20 minut? Nawet z prostych składników można wykonać pyszne maślane ciasteczka. Ania Starmach, która specjalizuje się w przyrządzaniu słodkości, zdradziła swój sposób. "Kruche, maślane ciasteczka, które doskonale smakują o każdej porze dnia" - czytamy na początku przepisu kulinarnej publicystki.

Składniki na ciasteczka:



Krok po kroku: jak zrobić kruche ciasteczka z przepisu Anny Starmach


I gotowe.


Warto urozmaicić ciasteczka pyszną polewą. Oto kilka pomysłów na szybkie polewy:

Jak zrobić lukier na ciasteczka?


Dwa sposoby na lukier do deserów:

1. Potrzebujemy sok z połówki cytryny i oczywiście cukier puder, główny składnik lukru. Do soku z cytryny dodawaj po łyżeczce cukru, na bieżąco mieszając. Ilość łyżeczek zależy od tego jak gęsty chcecie uzyskać lukier, jeśli zależy wam na rzadkim wystarczą trzy łyżki lub więcej, aby był bardziej gęsty. Jeśli nie macie w domy cytryny, możecie ją zastąpić grejpfrutem, limonką.

2. Do drugiego sposobu potrzebujemy czterech łyżek gorącej wody i również cukier puder. Ten będzie o wiele bardziej słodki, bo nie będzie go przełamywało, tak jak w poprzednim sposobie nic kwaśnego. Do wody dodajemy kilka łyżek cukru na bieżąco mieszając. Gdy pojawiają się grudki, warto łyżeczką rozgnieść je na ścianach miseczki.


Jak zrobić polewę czekoladową domowymi produktami?


Potrzebujemy 8 łyżek cukru pudru, 120 g masła, 4 łyżki kakao i 3 łyżki mleka. Do garnka wlewamy mleko i dodajemy cukier puder. Stawiamy garnek na gazie i mieszamy, aż cukier puder rozpuści się. Dodajemy masło i również mieszamy do momentu rozpuszczenia się masła. Potem dodajemy kakao i energicznie mieszamy, by nie powstały grudki. I polewa gotowa.


Jak zrobić polewę karmelową?


Inaczej nazywany ją kajmakiem. Na patelnię dodajemy cukier i zostawiamy aż się rozpuści. Gdy zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza i cukier nabierze złocistego koloru dodajemy śmietanę 36 proc. Może być 30 proc. Wszystko dokładnie mieszamy i zestawiamy do lekkiego wystygnięcia. Dodajemy biała czekoladę. Dokładnie wszystko mieszamy, aż czekolada rozpuści się. Dodajemy łyżkę masła i również wszystko mieszamy. I gotowe.


Poznaj inne przepisy Anny Starmach: